Husvask og julerengjøring

Her er panikknappen!

Får du gjester i jula og har ikke ryddet helt klart enda? Vi har samlet sammen noen supre tips som gjør julavasken litt kjappere.

START NÅ: Nå begynner du å få dårlig tid med julevasken, dersom du ikke allerede er i gang. Vi har tipsene som kan hjelpe deg! FOTO: Andrew Angelov / Shutterstock / NTB
START NÅ: Nå begynner du å få dårlig tid med julevasken, dersom du ikke allerede er i gang. Vi har tipsene som kan hjelpe deg! FOTO: Andrew Angelov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lille julaften og får du gjester på besøk i kveld eller i morgen, begynner det å haste med julevasken. Her er en grei sjekkliste over de viktigste tingene du bør gå over med vaskekluten... NÅ!

Vi har spurt vaskeekspert i Klar, Bengt Johannessen om hans vasketips i travle timer før besøket kommer.

– Hva er viktigst å prioritere dersom man har litt knapt med tid?

– Jeg ville prioritert toalett og kjøkkenet. Lukk døra til soverommet og vaskerommet, så trenger du ikke tenke på dem. Kjøkkenet og toalettet er vanskelig å skjule. Vask bord, benkeplate og andre synlige overflater på kjøkkenet, og vask speil, vasken, toalettet og dusjdørene på badet - så har du kommet langt, sier han og legger til:

– Hvis du rekker å vaske gulvene, kan du nynne de kjente strofene fra Julekveldsvisa før du tar en velfortjent juleferie.

Kjøkkenet

Det aller viktigste på kjøkkenet i jula er å sørge for at overflatene jevnlig blir vasket over, med all tilberedningen av mat.

Det er også lurt å gå over ovnen en god gang før du setter i gang med tilberedningen av julematen. Siden julemat gjerne hygger seg i ovnen noen timer, kan det gjøre at eventuelle rester tørker inn til enda vanskeligere flekker og i verste fall sprer en svidd matlukt over hele huset.

Ifølge Klar kan man teste det effektive trikset med vann og sitron, dersom mikroovnen trenger en vask. Fyll en skål med vann og en halv sitron, plasser i mikro, varm i 30 sekunder og tørk av.

Badet

Ifølge Johannessen er det en god idé å starte med å helle WC-gel i doskåla, som kan virke mens du vasker over resten av badet.

– Før jul trenger kanskje dusjen litt ekstra rengjøring. Da kan du spraye baderomsspray på en fuktig klut og tørke av dørene. Hvis det fremdeles er noen flekker igjen, kan du faktisk også ta med deg Klar WC-gel inn i dusjen. Dette er sterke saker, så vær litt mer varsom for å unngå å få produktet i øynene eller på deg, forteller han.

Ifølge Hus.no er første og beste trikset for rene dusjvegger er rett og slett en blanding av eddik og Zalo. Eddik har en sur pH, og er dermed velegnet for å fjerne kalk, mens Zalo gjør en god jobb på fett og eventuelle andre rester.

De tipser om denne blandingen:

  1. Bland én del eddik og én del Zalo.
  2. Gni blandingen på dusjveggene med en svamp eller en oppvaskbørste.
  3. Vent 5 minutter og skyll av.
  4. Tørk over med en tørr og grov mikrofiberklut

Husk også å gå over speilet godt, slik at gjestene dine kan speile seg uten å bli møtt av tannkremsprut i speilbildet. Du kan rett og slett bare gå over med en fuktig mikrofiberklut. Det gjør susen.

Dørhåndtak

Smittebegrensning er fortsatt viktig å huske på, men kanskje lett å glemme i eget hus. Men når det kommer gjester, vil det være lurt å gå over alle dørhåndtak en ekstra gang.

– Det er så fort gjort å glemme dørhåndtakene, så ta gjerne en ekstra runde der før jul, forteller Johannessen.

VASK JEVNLIG: Det kan være lurt å gå over dørhåndtakene på badedøra et par ganger ekstra under besøken. Bruk for eksempel antibakterielle våtservietter. FOTO: Maridav / Shutterstock / NTB
VASK JEVNLIG: Det kan være lurt å gå over dørhåndtakene på badedøra et par ganger ekstra under besøken. Bruk for eksempel antibakterielle våtservietter. FOTO: Maridav / Shutterstock / NTB Vis mer

Stua

Etter du har støvsuget og vasket over gulvet, spesielt også under møblene, er det lurt å støvsuge sofaen og vaske lett over med en fuktig klut.

– Det er lurt å bruke samme vaskemiddel flere steder, sånn at du får samme gode lukt i hele huset, forteller Johannessen.

Johannessen legger til at de får veldig gode tilbakemeldinger på Klar Allrent, som kan brukes på så og si alle overflater.

– Noen blander litt allrent og vann i en gammel og ren sprayflaske, for å enkelt kunne ta flekker og en kjapp vask av gulv og overflater mellom slagene. Noen setter også en liten skål med allrent og vann under sofaen, så holder godlukten seg lengre.

Et siste tips før du setter i gang...

Åpne alle dører for full gjennomlufting et par minutter. På den måten får du god og frisk luft i huset. Tenn gjerne et duftlys eller to i områder det alltid er noen for å passe på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer