DAB-radioen Pinell Go er brannfarlig

Her er radioen som kan være livsfarlig

50.000 enheter er blitt tilbakekalt, men fortsatt er det mange av dem igjen i de tusen hjem. Nylig gikk det galt nok en gang.

EKSPLODERTE: Slik ser Pinell Go-radioen ut før og etter at den eksploderte og tok fyr. Foto: Dinside/Politiet.
EKSPLODERTE: Slik ser Pinell Go-radioen ut før og etter at den eksploderte og tok fyr. Foto: Dinside/Politiet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne ble lettere skadd da en radio nylig eksploderte i en bolig i Larvik, opplyser politiet. Radioen er av typen Pinell, som tidligere har blitt trukket tilbake av leverandøren på grunn av brannfare. Politiet har nå beslaglagt apparatet.

Brannen etter eksplosjonen ble slukket, men det er skader inne i boligen. Radioeieren er lettere sjokkert, skrev Sørøst politidistrikt på Twitter klokken 19.20 torsdag kveld.

– Radioen skal nærmest ha eksplodert inne i boligen, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til NTB.

Kvinnen i 60-årene var i et tilstøtende rom da hun hørte et smell. Det skal ha kommet røyk og flammer fra apparatet.

– Hun ble småbrent på hendene da hun forsøkte å avverge brannen, sier Groth til NTB.

Eieren av radioen er sjekket av helsepersonell og fremstår som lettere skadd. Brannen har gjort skade på et bord og gardiner i boligen.

Disse er meget brannfarlige

Alle radioer av typen Pinell Go og Pinell Go+ som ikke har et klistremerke på der det står Battery 2016, er meget brannfarlige. Ifølge leverandøren har radioen forårsaket over 100 branner i norske hjem og hytter. I november savnet leverandøren fortsatt 5.000 farlige radioer som ikke var levert inn.

Det er DAB-radio av denne typen som er tilbakekalt. På undersiden kan du se hvilken utgave du har. Foto: Pinell
Det er DAB-radio av denne typen som er tilbakekalt. På undersiden kan du se hvilken utgave du har. Foto: Pinell Vis mer

Solgte 50.000 enheter

I fjor var det i gjennomsnitt to branner i måneden, og i noen tilfeller har det medført store materielle skader.

– Det har ikke vært noen personskader. Ennå. Nå nærmer det seg jul og mange reiser bort. Et av de største skrekkscenarioene for oss er at noen reiser fra en radio som ikke har fått nytt batteri og at det vil føre til tap av liv, sa daglig leder Ole Morten Skymoen i Pinell i høst.

Til sammen er det solgt 50.000 av radioen, og leverandøren hadde fram til november greid å spore opp og fått levert inn igjen 45.000 stykker, men fortsatt manglet de siste 5.000.

De som har en slik radio kan ta kontakt via www.pinell.no. Man kan også ringe Pinells brukerstøtte på 22 74 88 40.

Flere branner

Det var høsten 2015 at selskapet TT Micro startet tilbakekallingen av 50.000 DAB-radioene Pinell Go og Pinell Go+. Årsaken var at radioene viste seg å være brannfarlige, noe blant andre 85 år gamle Lilian Løkås i Valnesfjord i Nordland fikk oppleve.

I desember samme år var omtrent 33.000 brannfarlige Pinell-radioer levert inn, som betyr at det i løpet av det seneste tre årene er blitt innlevert rundt 12.000 modeller.

Da Dinside snakket med TT Micro-gründer Tom Vedvik i fjor sa han at de ikke skulle gi seg før alle modellene hadde blitt levert inn. Vedvik uttalte også at problemet har vært tøft både for ham og selskapet.

– Vi har nok brukt mellom 10 og 15 millioner på dette. I tillegg kommer skaden det har gjort på Pinell-merkevaren. Men det viktigste er jo at brannfarlige radioer ikke står i husene til folk, sa Vedvik den gang.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer