Smart på kjøkkenet

Her er saksen genial!

Uansett hvor god du er med kniven, noen ganger er det bedre å bruke saks. Mye bedre.

KLIPP I VEI: Om du ikke er glad i kutte ting med kniv kan du faktisk finne fram saksa, og med den kan du finhakke både det ene og det andre. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er få ting som slår en skikkelig god kjøkkenkniv, men i dag ønsker vi å slå et lite slag for et av de mest undervurderte kjøkkenredskapene: Saksen.

Det er ingen steder vi bruker saksen vi ikke kunne brukt en kniv. Det er likevel mange gode grunner til å finne fram saksen. Og da snakker vi ikke om å åpne en posesuppe.

Det kan føles litt som å jukse, og du må gjerne si det. Men vi klipper med god samvittighet - og kanskje med enda bedre samvittighet etter vi oppdaget at også verdens mest kjente hobbykokk, kokebokforfatter, matskribent og tv-personlighet Nigella Lawson også flittig bruker saksen.

Tid, presisjon, mindre oppvask

En av de tingene vi bruker saksen mest til er å klippe kjøtt, som kyllingfilet og bacon. Da hopper vi lett over trinnet der man kutter opp på en skjærefjøl før kjøttet skal i gryta - og klipper kjøttet rett ned i panna.

Enklere blir det ikke - og kanskje ekstra praktisk for dere som tilbringer sommeren uten oppvaskmaskin eller på steder med begrenset tilgang på kjøkkenutstyr. Bare husk å vaske saksen godt før du klipper opp mat som ikke skal varmebehandles.

En annen ting er presisjon. Profesjonelle kokker finhakker krydderurter med millimeterpresisjon, men selv synes vi resultatet blir aller best med saks. Det samme gjelder for øvrig når stilken skal av aspargesbønnene.

Dette er også ekstra fint om de minste vil slippe til på kjøkkenet. Men også her er det viktig å passe på fingertuppene og at en voksen følger godt med.

Se fem smarte bruksområder i videoen over.

Hvilken saks bør du velge?

Som du kan se av videoen over, det er litt klønete om du ikke har en god kjøkkensaks. Disse koster fra rundt 200 kroner, men det er det verdt.

Vi vil også anbefale en god fuglesaks. Disse er gjerne litt kraftigere enn vanlige sakser, med kurvede blader. Denne finner vi fram når vi skal klippe opp hele fugler, og vi bruker den også gjerne når vi skal grovrense større fisk. Også disse koster stort sett fra rundt 200 kroner.

FUGLESAKS: En kraftig saks med bøyde blad gjør det ekstra enkelt å klippe opp hele kyllinger, og er perfekt til å grovrense fisk. Foto: Elisabeth Dalseg
FUGLESAKS: En kraftig saks med bøyde blad gjør det ekstra enkelt å klippe opp hele kyllinger, og er perfekt til å grovrense fisk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Et par hundre kroner for en saks, når du får dem billig i billigbutikker kan virke dyrt, men det er langt rimeligere enn hva du må ut med for en ordentlig god kokkekniv.

Her er saksen genial

Det du vil oppdage, når du først begynner å bruke saksen på kjøkkenet, er at det åpenbarer seg stadig nye områder der saksen er genial.

Her er noen av dem:

 • Klippe opp kjøtt- eller kyllingstykker - rett i panna. Du har enkelt kontroll på størrelsen på bitene, og du slipper å vaske/bytte både kniv og skjærebrett før du skal kutte grønnsaker. Dette egner seg også godt til bacon eller spekeskinke, om du ønsker strimler eller små biter
 • Grovrensing av fisk: Åpne buk og klippe av finner og hale
 • Grovrensing av kjøtt: klipp av fett og sener
 • Klippe krydderurter, både fra potte, og finklipping rett i maten. Du slipper at det klistrer seg og at halvparten henger igjen på kniv og skjærebrett
 • Dele opp pizzaen - i stedet for pizzahjul
 • Deig: Vi klipper deigen opp i stykker til rundstykker, og klipper opp mønster i brød eller kringler
 • Kutte tuppen eller stilken av grønnsakene: Perfekt til for eksempel å få stilken av grønne bønner eller spinatblader, eller enden av små asparges (de store knekker vi av)
 • Finsnitte vårløk
 • Klippe buketter av blomkål eller brokkoli (her må saksen være god, ellers er det ikke noe poeng. Vi bruker gjerne fuglesaksa her)
 • Tilpasse "ferdigark" til former, for eksempel filodeig, marsipanlokk, nori og liknende.
 • Klippe opp brødskiver til krutonger
 • Kutte opp hermetiske tomater mens de ennå er i boksen, om vi har kjøpt hele og vil ha hakkete
 • Klippe opp drueklaser i porsjoner, så vi slipper de triste stumpene (Ja, det finnes egne druesakser, men vi klarer oss helt fint med en ordinær kjøkkensaks)
 • Rense ferske artisjokker (vi klipper av eventuelle brune tupper på bladene før vi damper dem)
 • Kutte blomsterstilker (men husk å vaske saksen ekstra godt, da disse kan ha stått i vann med giftig blomstergjødning)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer