Her er sjøhyttene billigst

Se vestover for de billigste sjøhyttene.

HYTTE VED SJØEN? Ifølge en fersk statistikk fra Eiendom Norge, koster den typiske sjøhytta 2,8 millioner kroner - men i de dyreste området koster de 6 millioner kroner og i de billigste 1,65 millioner kroner. Svennevik, som er avbildet, ligger i Lindesnes kommune, som befinner seg i den nedre del av prissjiktet, kun slått av Risør, Øygarden, Holmestrand og Sandnes. Det er Sandnes som kan skilte med de laveste medianprisene blant de utvalgte stedene i prisstatistikken. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HYTTE VED SJØEN? Ifølge en fersk statistikk fra Eiendom Norge, koster den typiske sjøhytta 2,8 millioner kroner - men i de dyreste området koster de 6 millioner kroner og i de billigste 1,65 millioner kroner. Svennevik, som er avbildet, ligger i Lindesnes kommune, som befinner seg i den nedre del av prissjiktet, kun slått av Risør, Øygarden, Holmestrand og Sandnes. Det er Sandnes som kan skilte med de laveste medianprisene blant de utvalgte stedene i prisstatistikken. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Selv om Norden har åpnet seg for ferietørste nordmenn med en drøm om danske «bøffer» eller finsk vodka, melder meklerbransjen om «spinnville tilstander» og høyt tempo på hyttemarkedet.

Samtidig ber økonomene deg regne godt på alle utgiftene ved det å kjøpe og eie ei hytte - for det er mange flere utgifter enn kun selve kjøpsprisen du må regne med å betale, og «leiesummen per natt» kan bli høy:

  • En natt på hytta som du bruker 20 døgn i året, koster deg 3.375 kroner per døgn.
  • Bruker du hytta 60 netter i året, som er drøyt regnet hver helg og litt mer enn det, er prisen per døgn 1.125 kroner (se mer om regnestykket her).

Nå har Eiendom Norge kommet med en fersk rapport på sjøhyttemarkedet i Norge.

:32

Rapporten avslører både hvilke områder som er de dyreste når det kommer til salgspris på hytter - og hvilke områder som utmerker seg med høyere salgstempo enn andre.

Ifølge den ferske rapporten, er det enorm prisforskjell på sjøhytter, avhengig av hvilket område de befinner seg:

  • Dyrest er det ifølge rapporten i Færder, hvor medianprisen er på 6 millioner kroner.
  • Billigst er det i Sandnes, med en medianpris på 1,65 millioner kroner.

Du kan se hele listen med dyreste og billigste områder lenger ned i artikkelen.

Medianpris er når man har satt alle prisene på en rekke og plukker ut den prisen som står i midten. Det gir et riktigere bilde av prisene i et område enn gjennomsnittsprisen vil gjøre.

Den typiske sjøhytta koster 2,8 mill.

Ifølge en fersk rapport om sjøhyttemarkedet fra Eiendom Norge, har prisene for fritidsboliger ved sjøen steget med 3,9 prosent det siste året.

Den typiske sjøhytta koster nå i snitt 2.867.474 kroner.

- Prisene på sjøhytter i Norge stiger for sjuende år på rad. Samtidig er det er solgt langt flere sjøhytter denne sesongen enn tidligere år og det spesielt etter 1. mai i kjølvannet av koronautbruddet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Den ferske rapporten viser hvordan sjøhyttemarkedet har utviklet seg i løpet av det siste året, fra juni 2019 til juni 2020.

Om statistikken

Fritidsboligprisstatistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og FINN.no. Statistikken baserer seg på data fra FINN.no fritidsboliger solgt via eiendomsmegler. 2020 er definert som fra 18. juni 2019 til 17.juni 2020. Utvalget er basert på kommuner der korteste avstand til kystlinje er mindre en 2 kilometer og høyde over havet er mindre enn 300 meter.

- Antall omsetninger i sjøhyttemarkedet i Norge har vært stabilt de siste åra, men i år har salget økt betydelig. Økningen er særlig stor etter 1. mai og inn mot sommeren. Dette har også vært tydelig i fjellhyttemarkedet, hvor antall omsetninger i mai og juni har økt med 77,8 prosent sammenliknet med 2019, sier Lauridsen.

Lauridsen sier til Dinside at antall solgte sjøhytter er 9,5 prosent høyere i denne perioden, enn det foregående året.

- Fra de strenge smitteverntiltakene ble innført 12. mars og til slutten av april var det moderat aktivitet for hele fritidsboligmarkedet. Men ved overgangen til mai skjedde det et kraftig skifte, og fra 1. mai til 17. juli ble det solgt 40 prosent flere sjøhytter enn tilsvarende periode i fjor, forteller Lauridsen.

For fjellhytter var økningen på 78 prosent.

- Vi tolker denne omsetningsøkningen som en ren corona-effekt. Nordmenn foretar årlige flere millioner fritidsreiser til utlandet, og det er grunn til å tro at denne aktiviteten vil være redusert helt fram til befolkningen er beskyttet mot covid-19. I tillegg har det stor betydning at bekjempelsen av smitte har gått mye raskere enn FHI opprinnelig antok, sier han videre til Dinside.

Om hyttemarkedet nå

Per 17. juni 2020 er det 1490 sjøhytter til salg på Finn.no. Dette er 12,4 prosent færre enn på samme tid i 2019.

Det er flest hytter til salgs i Lindesnes, Kristiansand og Øygarden med henholdsvis 88, 47 og 37 fritidsboliger for salg.

(Kilde: Eiendom Norge)

Om den spesielle perioden nå og tiden framover, sier Lauridsen at vi kan forvente en større prisvekst enn normalt for sjøhytter dersom den store etterspørselen vedvarer - men samtidig poengterer han at mange i stedet velger fjellhytter.

- Prisen på sjøhytter har økt 3,9 prosent det siste året som er innenfor det som er normalt. I øyeblikket ligger det drøye 12 prosent færre sjøhytter til salgs på Finn.no. Dersom etterspørselen fortsetter å være sterk, kan det ventes større prisvekst enn normalt i tiden framover. Den store etterspørselen etter og omsetningen av fjellhytter tyder imidlertid på at mange velger fjellhytter i stedet, sier Lauridsen, og kommenterer at mange av de fjellhyttene som normalt blir omsatt ved påske, nok selges nå i stedet

Her er prisene

Her kan du se medianprisene for sjøhytter i utvalgte områder.

Det siste året har Færder vært landets dyreste sjøhyttekommune med en medianpris på 6 millioner kroner.

Deretter følger Sandefjord og Tvedestrand på henholdsvis 4,85 millioner og 4,58 millioner kroner.

De billigste sjøhyttene får du ifølge statistikken i Sandnes: Der er medianprisen 1,65 millioner kroner.

Deretter følger Holmestrand med en medianpris på 1,8 millioner kroner og Øygarden med en medianpris på 2,535 millioner kroner.

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi og FINN.no.
Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi og FINN.no. Vis mer

- Fortsatt et «rimelig» område

Men hvordan er det egentlig med prisene i disse «billige» områdene nå, er det fremdeles slik at prisene som refereres i den ferske rapporten fra Eiendom Norge, kan si noe om prisbildet slik det faktisk er akkurat nå?

- Holmestrand er fortsatt et «rimelig» område, hvor man får mye hytte i nærhet til sjøen for pengene, sier Ola Amundsen, leder for EiendomsMegler1 i Buskerud og Vestfold, til Dinside.

Han poengterer imidlertid at det er et par forskjeller man må ha med i betraktningene:

- Det ene er at man i Holmestrand har mange «innlandshytter», noe man ikke har for eksempel på Færder, som jo er en øy. Det er også mange eldre enkle hytter som ikke er vesentlig oppgradert til dagens forventninger og standard. Meg bekjent så er den dyreste hytta som er solgt nylig i området Holmestrand, ute på Bjerkøya for litt over 8 millioner.

Han understreker videre at det er god adkomst til Holmestrand, og at de har sett et godt løft i markedet og kjennskapen til Holmestrand generelt.

- Og vi forventer at det vil bli mer og mer attraktivt med fritidsboliger som har god beliggenhet i dette området, sier Amundsen videre.

- Færder i en særstilling

Tore Solberg, mekler i EiendomsMegler1 i Vestfold, sier at det fortsatt er kjempeetterspørsel etter hytter i hele Vestfold, men at Færder er i en særstilling. Det er Færder som troner på toppen av prisstatistikken, med en medianpris på 6 millioner kroner.

- Spesielt Tjøme er etterspurt, det er virkelig rosinen i pølsa. Det er det mest ettertraktede området for sjøhytter i Norge, påstår mekleren, og framhever den korte reiseveien til Oslo som en av grunnene til at området er så ettertraktet.

KONGELIG PÅ TJØME: Kongeparets private sommersted, Mågerø, ligger på en odde på Tjøme sør for Tønsberg. Foto: NTB scanpix
KONGELIG PÅ TJØME: Kongeparets private sommersted, Mågerø, ligger på en odde på Tjøme sør for Tønsberg. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er halvannen time fra Oslo i bil, som gjør at du kan ha hjemmekontor fra hytta men fremdeles være på et møte i Oslo i løpet av halvannen time, sier han.

Han påpeker at medianverdien og prisstatistikkene kan påvirkes en del av hvilke eiendommer som er til salgs i perioden: Er det mye strandeiendommer ett år vil prisene gå opp - mens de vil gå ned om det er mye skogshytter et annet år.

- Det er fremdeles hytter til salgs, og om man er kjapp kan man få egen hytte til ferien, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer