Her er verdens dyreste kvadratmeter

Så du trodde du bodde deg i hjel i Norge? Se hva det koster folk å bo i andre storbyer.

Publisert
Sist oppdatert

Så du synes det er dyrt å kjøpe bolig i Norge? Vel, hva er 34.100 kroner per kvadratmeter (gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo i april, 2008 ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund) mot boligprisene i de store verdensbyene?

London dyrest

De fire dyreste stedene å kjøpe bolig i verden er, ifølge eiendsomskonsulenten Knight Frank, London, Monaco, St Jean Cap Ferrat i Frankrike og Courchevel, i hverfall hvis du vil shoppe bolig fra øverste hylle. Se bare:

LØNN OG INNTEKT I NORGE

 • Gjennomsnittlig månedslønn for lønnstakerne, heltids- og deltidsansatte, var 30 600 kroner per 3. kvartal 2006. Dette var 1 400 kroner eller 4,8 prosent mer enn på samme tidspunkt i 2005.


 • Skattenivået i Norge er heller ikke størst i verden. Hele 11 land har høyere inntektsskatt enn Norge, blant andre Polen, Sverige, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og Belgia. Se tallene her

 • I London koster en finere kvadratmeter bolig 339.070 kroner
 • Monacos boligkvadratmetre koster 322.471 kroner
 • St Jean Cap Ferrat 320.558 kroner
 • På skistedet Courchevel i Frankrike koster en kvadratmeter 257.956
 • Og jobber du i New York bør lønna være mye bedre enn hva den er her hjemme, i hvert fall hvis du ikke vil bo i bofelleskap.

  Ifølge New York Times boligsalgslister, var gjennomsnittsprisen for de 10 siste boligsalgene i New York på 1.138.500 dollar, eller 5.794.965 kroner (boligene lå spredt over Manhattan, Bronx, Brooklyn og Queens). Den samme avisen meldte i januar at en gjennomsnittlig New York-leilighet vil koste deg 1,4 millioner dollar, det vil si 7.126.000 kroner i dagens lave dollarkurs. Men det finnes også rimeligere boliger. Dinside.no fant en studioleilighet på 19 kvadratmeter i Brooklyn som kostet nøyaktig 200.000 dollar, i overkant av en norsk million, det vil si en kvadratmeterpris på 52.631 kroner.

  Les mer: Boligprisene vil snu snart, mener boligmeglere i USA.

 • Drømmebolig på billigsalg nå.
 • Her kan du kjøpe dollarbolig
 • I Oslo koster en gjennomsnittlig kvadratmeter 34.100 kroner. Men i storbyer verden over betaler folk langt mer for kvadratmeteren.

Foto: Inga Ragnhild Holst
  I Oslo koster en gjennomsnittlig kvadratmeter 34.100 kroner. Men i storbyer verden over betaler folk langt mer for kvadratmeteren.

  Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


  Hong Kong

  Ved utgangen av 2007 kostet en kvadratmeter bolig i Hong Kong 65.114 kroner, ifølge Globalpropertyguide.org. Det vil si at folk i Hong Kong har omtrent dobbelt så høye boutgifter som Oslo-borgere, tatt i betraktning at medianlønninga for privatansatte i Hong Kong er cirka 354.000 kroner.

  Spania

  Spania med sine 45 millioner innbyggere må betale enda mer for sine kvadratmetere bolig, til tross for at lønningene er lavere enn i Norge. En gjennomsnittlig boligkvadratmeter i et pressenter vil være 5.160 euro eller 41.280 kroner. Gjennomsnittsspanieren tjener cirka 20.000 euro. Spriket mellom inntekt og hva det koster å kjøpe seg noen kvadratmeter bolig, har bidratt til at en hel generasjon bor med foreldrene frem til de godt over 30 år.

  De lever på 1.000 euro i måneden: Møt tuseneuristen

  Sverige

  Til tross for at svenskene valfarter til Norge for å høyere lønn og har boligprisene har rast, ligger kvadratmeterprisen i det sentrale Stockholm på 50.238 svenske kroner, tilsvarende 42,257 norske kroner. Tallene for Gøteborg og Malmø er henholdsvis 29.430 og 17.778 svenske kroner.

  Se hvorfor det er deilig å være svensk i Norge

  Så hvorfor klager vi på boligprisene?

  Nordmenn scorer godt på målinger som går på økonomi og levestandard, men når New economic foundations måler hvor lykkelige vi er, kommer vi dårlig ut. Land som det borgerkrigsherjede landet Colombia kommer på andre plass etter Vanatu i Stillehavet. Norge kommer på 115 plass: vi er rett og slett misfornøyde.

  Se Lykkeindeksen her.

  AKTUELT


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer