Resirkulering av batterier

Her er vi blant de dårligste i hele Europa

Norge er blant de dårligste landene i hele EØS-området når det kommer til innlevering av brukte batterier.

DETTE BETYR AT BATTERIET SKAL MILJØSORTERES: Alle batterier skal leveres som spesialavfall - også vanlige husholdningsbatterier - men der er vi skikkelig dårlige: Ifølge Eurostat er Norge blant de aller dårligste i hele EØS-området, når det handler om å levere inn batterier til gjenvinning. Foto: Kristin Sørdal
DETTE BETYR AT BATTERIET SKAL MILJØSORTERES: Alle batterier skal leveres som spesialavfall - også vanlige husholdningsbatterier - men der er vi skikkelig dårlige: Ifølge Eurostat er Norge blant de aller dårligste i hele EØS-området, når det handler om å levere inn batterier til gjenvinning. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

- 44 prosent av alle batterier som selges i EU, blir samlet inn for gjenvinning, skriver EUs Eurostat i en fersk pressemelding.

Målet er at 45 prosent skal samles inn for gjenvinning, ifølge batteridirektivet.

Men mens de aller flinkeste landene greier å samle inn over 70 prosent av de solgte batteriene, befinner Norge seg i den motsatte enden av lista - blant dem som greier aller minst:

Ifølge statistikken fra EU som du kan se en illustrasjon av nedenfor, samlet Norge inn kun 32 prosent av de solgte batteriene - og det er kun Estland, Latvia, Kroatia, Kypros og Romania som er dårligere.

Aller best er Belgia, som greier å samle inn 71 prosent.

Våre nordiske naboer Sverige og Danmark greier akkurat målsettingen på 45 prosent - mens Finland er oppe i 46 prosent.

- Vi ønsker pant

Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, sier til Dinside.no at dette ikke er bra nok - men sier at noe av forklaringen kan være at gjenvinning av batterier er ganske ferskt i Norge:

– Dette er ikke godt nok, men det skyldes sannsynligvis at batterigjenvinning er ganske nytt i Norge. Fram til 2013 var det bare batterier som inneholdt miljøgifter som skulle gjenvinnes, mens resten kunne kastes i restavfallet. Det tar tid å etablere nye rutiner, sier Riise til Dinside.no

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer