Resirkulering av batterier

Her er vi blant de dårligste i hele Europa

Norge er blant de dårligste landene i hele EØS-området når det kommer til innlevering av brukte batterier.

DETTE BETYR AT BATTERIET SKAL MILJØSORTERES: Alle batterier skal leveres som spesialavfall - også vanlige husholdningsbatterier - men der er vi skikkelig dårlige: Ifølge Eurostat er Norge blant de aller dårligste i hele EØS-området, når det handler om å levere inn batterier til gjenvinning. Foto: Kristin Sørdal
DETTE BETYR AT BATTERIET SKAL MILJØSORTERES: Alle batterier skal leveres som spesialavfall - også vanlige husholdningsbatterier - men der er vi skikkelig dårlige: Ifølge Eurostat er Norge blant de aller dårligste i hele EØS-området, når det handler om å levere inn batterier til gjenvinning. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

- 44 prosent av alle batterier som selges i EU, blir samlet inn for gjenvinning, skriver EUs Eurostat i en fersk pressemelding.

Målet er at 45 prosent skal samles inn for gjenvinning, ifølge batteridirektivet.

Men mens de aller flinkeste landene greier å samle inn over 70 prosent av de solgte batteriene, befinner Norge seg i den motsatte enden av lista - blant dem som greier aller minst:

Ifølge statistikken fra EU som du kan se en illustrasjon av nedenfor, samlet Norge inn kun 32 prosent av de solgte batteriene - og det er kun Estland, Latvia, Kroatia, Kypros og Romania som er dårligere.

Aller best er Belgia, som greier å samle inn 71 prosent.

Våre nordiske naboer Sverige og Danmark greier akkurat målsettingen på 45 prosent - mens Finland er oppe i 46 prosent.

- Vi ønsker pant

Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, sier til Dinside.no at dette ikke er bra nok - men sier at noe av forklaringen kan være at gjenvinning av batterier er ganske ferskt i Norge:

– Dette er ikke godt nok, men det skyldes sannsynligvis at batterigjenvinning er ganske nytt i Norge. Fram til 2013 var det bare batterier som inneholdt miljøgifter som skulle gjenvinnes, mens resten kunne kastes i restavfallet. Det tar tid å etablere nye rutiner, sier Riise til Dinside.no

Fra å kunne kaste vanlige husholdingsbatterier i restavfallet, skal du nå altså levere inn alle batterier til miljøstasjonen. Eller til en forhandler som selger batterier; de er pliktige til å samle inn batteriene og levere dette til gjenvinning.

Batteriene er merket med en søppeldunk med et kryss over - som betyr at det ikke skal kastes i husholdningsavfallet men altså leveres som miljøavfall. Batterier som er miljøskadelige, har i tillegg angitt hvilket miljøfarlig stoff det inneholder på pakken - ved hjelp av to bokstaver rett under søppelbøtta med kryss over. Står det Cd betyr det at batteriet inneholder kadmium; Hg betyr kvikksølv og Pb betyr bly.

Riise og Framtiden i våre hender etterlyser pant på batterier.

– Vi mener Norge burde innføre pant på batterier og annen småelektronikk. Alle elektriske produkter inneholder verdifulle metaller som det er mye mer miljøvennlig å produsere fra nye råvarer. Hvis vi virkelig vil ha opp gjenvinningsandelen, er en panteordning den klart beste løsningen, sier Riise til Dinside.no

NORGE BLANT DE DÅRLIGSTE: Denne statistikken fra EU viser at mens Belgia greier å samle inn 71 prosent av batterier og akkumulatorer som selges i landet, greier Norge kun 32 prosent - og befinner seg nederst på listen - og det er kun Estland, Latvia, Kroatia, Kypros og Romania som er dårligere. Illustrasjon: Eurostat
NORGE BLANT DE DÅRLIGSTE: Denne statistikken fra EU viser at mens Belgia greier å samle inn 71 prosent av batterier og akkumulatorer som selges i landet, greier Norge kun 32 prosent - og befinner seg nederst på listen - og det er kun Estland, Latvia, Kroatia, Kypros og Romania som er dårligere. Illustrasjon: Eurostat Vis mer

- Vanskelig å sammenlikne

Statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet sier til Dinside.no at det er vanskelig å sammenlikne resultatene mellom land på dette området, fordi vi ikke har en felles metode for utregning.

Han sier vi måtte sett nærmere på de konkrete utregningene for å kunne sammenlikne på en god måte.

- Men hva tenker dere om resultatet som vises her?

- I 2017 ble om lag 40 prosent av batteriene samlet inn i Norge. Dersom vi også regner med batterier som blir samlet inn sammen med annen elektronikk, så er innsamlingen i Norge på om lag 65 prosent, hevder Hamar overfor Dinside.no, men understreker samtidig at det alltid er mulig å gjøre mer.

- Batterier som ikke samles inn, ender nok i restavfallet. Det er ikke farlige stoffer i såkalte portable batterier. Slike batterier smeltes i forbrenningsanleggene og vil bli til slagg. Dette er ikke optimalt, men slagget utnyttes i smelteverk, og ressursene i batteriene materialgjenvinnes derfor til en viss grad, sier han videre.

- Norge er fremst i verden

Han uttaler at de ikke har inngående kjennskap til hvilke systemer andre land har for innsamling av batterier, men han hevder at Norge er veldig gode på innsamling av visse typer batterier:

- Norge er fremst i verden når det gjelder teknologi for gjenvinning av såkalte Lithium-Ion batterier, som blant annet finnes i elbiler. Videre er innsamlingen av blybatterier, som er farlig avfall, svært høy. Det samles inn mer enn det som settes på markedet hvert år, så tilnærmet 100 prosent samles inn, hevder Hamar.

På spørsmål om hva som kan gjøres for at gjenvinningen av batterier skal bi enda bedre, sier Hamar at også industrien har et ansvar:

- Industrien selv har også et ansvar for teknologiutvikling. Når det gjelder elbiler, skjer det en stadig utvikling når det gjelder såkalt Lithium-ION-batterier, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer