Her får de solgt nye boliger

Nye tall bekrefter stillstand i boligmarkedet, men et sted skiller seg positivt ut...

Nye boligprosjekter selger dårlig. Foto: Colourbox.com
Nye boligprosjekter selger dårlig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall fra Econ Pöyry viser at kun 3 prosent av ferdigstilte boliger på Østlandet har blitt solgt de to siste månedene. I rene tall utgjør dette 335 nye boliger.

Ved forrige måling i oktober var salget på to prosent, og fem prosent på samme tid i fjor.

Ekspertene kikker i krystallkulen Boligprisene i 2009

Antallet ferdigstilte boliger til salgs øker fortsatt, til rekordhøye 872 boliger. Det er over 6 ganger så mange ferdigstilte boliger til salgs som for et år siden. Antallet ledige boliger totalt er også høyere enn forrige gang, til tross for en del kanselleringer. Totalt er det kansellert 18 prosjekter med til sammen 419 boliger, skriver Econ Pöyry i en pressemelding.

Av 387 prosjekter som var i salg både i oktober og desember har vi registrert 302 prosjekter der ingen boliger har blitt solgt. Aller tregest går salget i Asker og Bærum, der salgstakten er helt nede i null prosent. Men i Nedre og Øvre Romerike er salgstakten oppe i 9 og 8 prosent. Hvorfor, er et lite mysterium.

- Vi skjønner ikke helt hva som har skjedd, sier Torunn Kielland i Econ Pöyry til DinSide.

Her er boligvinnerne

Ifølge Tore Jacobsen i Trysilhus som formidler boliger på Romerike, har den siste tiden vært overraskende bra.

- Vi selger bra sør for Mjøsa, men det har vært veldig rolig på Hedmark, Oppland og Eidsvoll, sier Tore Jacobsen til DinSide. - Vi har brukt Euro Businesschool (EBS) - som sparringspartner for markedsføring, og blant annet fått tydelig frem at vi har gode betingelser, husbankfinansiering, et cetera.

Hvorfor salget har vært så godt akkurat her, har han imidlertid ikke noe fasitsvar på, men beliggenhet får mye av æren. - Nærhet til butikker, kjøpesenter og byer - og avstand til hovedstaden spiller nok inn, sier Jacobsen. - Det gjelder jo sør for Oslo også.

Etter to stille måneder kan Trysilhus se frem til en rekordavslutning på året, også når det gjelder salg av boliger i Asker som i Econs måling landet på null prosent. - Trysilhus hadde ni kontrakter i desember i fjor, men havner på mellom 12 og 15 i år, sier Jacobsen. - vi får rekorddesember.

Les også: Bor du i en gullgruve?

Tallgrunnlag

Econ Pöyry har informasjon om pris og salgsstatus for 12.669 ferdigstilte boliger i prosjekter som var til salgs både i oktober og desember, eller som har blitt lagt ut for salg i perioden. Dette tallet inkluderer også boliger som er solgt i perioden. Av disse var 7.537 boliger solgt ved forrige måling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer