Her fikk du billigst strøm i fjor

Telinet Energi billigst på variabel strømpris i 2011.

Betalte du for mye for strømmen din i fjor?  Foto: Colourbox.com
Betalte du for mye for strømmen din i fjor? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det smarteste du gjør for å få billig strøm er å bytte til billigste strømleverandør. Vår strømkalkulator, basert på tall fra Konkurransetilsynets kraftprisoversikt, gir en pekepinn på hvilke strømleverandører og avtaler som er billigst for deg og ditt strømforbruk - akkurat nå.

Men hvilke strømleverandører er billigst på sikt?

Spotpris, variabel pris eller fastpris. Forvirret? Les vår miniguide til de ulike strømabonnementene her.

Det er lite som skiller de rimeligste strømleverandørene. Men merk at med rimelig strøm kommer det ofte en ekstra risiko knyttet til akonto- eller forskuddsbetaling.
Det er lite som skiller de rimeligste strømleverandørene. Men merk at med rimelig strøm kommer det ofte en ekstra risiko knyttet til akonto- eller forskuddsbetaling. Vis mer


Tall fra Konkurransetilsynets oversikt viser at et Telinet Energi kommer ut som den rimeligste leverandøren av variabel strøm i fjor. En familie med gjennomsnittlig strømforbruk (20.000 kWh i året) sparte 2.435 kroner på å velge Telinet Energis Telinet Online-avtale i fjor fremfor den dyreste av de variable strømavtalene fra Hafslund.

– Dette beviser bare at vi holder det vi lover våre kunder, sier Finn Erik Arctander i Telinet Energi. – Vi har sagt at vi skal være en reell utfordrer. Denne oversikten er beviset på at vi har lykkes.

Billigst med spotpris - på lang sikt

Selv om Telinet var billigst på variabel strømpris, er det imidlertid ikke gitt at det er en slik avtale du bør velge. For historisk sett er det spotprisavtalen som utmerker seg som den billigste.

– Våre analyser har vist at spotprisavtaler som er tilgjengelige på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt over tid har vært mest lønnsomme, har Thor Erik Grammeltvedt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere sagt til DinSide.

Dette bekreftes på god vei av Statistisk Årbok for 2011: I seks av elleve år er det spotprisavtaler som har gitt den laveste strømprisen.

I 2010 var det imidlertid det dyreste alternativet, så helt sikker kan man ikke være. Men som hovedregel er det spotprisavtaler som lønner seg - om du er villig til å ta risikoen om høye priser i en periode.

Ikke gå i denne strømfellen: Da er du nesten garantert å betale mer enn du må

Vær obs på betalingsformen

De billigste strømleverandørene krever stort sett akontofakturering.  Foto: Konkurransetilsynet.no
De billigste strømleverandørene krever stort sett akontofakturering. Foto: Konkurransetilsynet.no Vis mer


En annen ting du som kunde bør være oppmerksom på, er hvordan du betaler for strømmen. Én ting er rent fysisk: Det lønner seg for eksempel å bruke avtalegiro eller e-Faktura i forhold til å få regningen i posten. Her kan du som regel spare noen hundrelapper i året.

Enda mer viktig er det imidlertid å være klar over betalingstidspunkt. Det er tre typer betalingsavtaler som er fremforhandlet av forbrukermyndighetene og kraftbransjen: Forskuddsbetaling, a-kontobetaling og betaling på etterskudd. Til tross for at forbrukermyndighetene har vært med på å forhandle disse avtalene, er det kun én de nå anbefaler: Å betale etterskuddsvis.

Strømavtaler med a-konto eller forskuddsbetaling viser seg ofte å være de billigste, men det kommer med en risiko. Dette fikk Vitels strømkunder bittert erfare, da Vitel avviklet strømvirksomheten et par år tilbake. Fortsatt sliter kundene med å få tilbake penger de betalte for strøm de aldri fikk. Så er strømregningene dine så høye at du ikke har råd til å tape det du betaler inn forskuddsvis, bør du kanskje vurdere å gå for en litt dyrere, men mye tryggere avtale.

Les mer: Enklere å få trygg strøm

Ny strømleverandør på 1-2-3

Lønner det seg for deg å bytte strømleverandør? I Strømkalkulatoren finner du enkelt hvilken leverandør som lønner seg for deg - og her får du også kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:
  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer