Her fosser vannet fra sprukne rør

Rørleggerfirma: - Ekstremt mange skadeanrop.

Overgangen fra minusgrader til plussgrader har bydd på utfordringer for ekstremt mange. Vis mer
Publisert

Kjærkomment for de fleste og en ørliten smak av vår når temperaturen stiger fra 25 minus til noen få plussgrader i løpet av et blunk.

Men ekstremt mange hus- og leilighetseiere får det både vått og kaldt på grunn av frossent vann og sprukne vannrør. Og den ubehagelige opplevelsen og store regninger kommer sammen med varmegradene.

- Det har vært ekstremt mange henvendelser i vinter om vann som har frosset og blitt borte. Bare sist helg hadde vi over 500 henvendelser til rørleggernes vakttelefon. Og nå fosser vann ut fra sprukne rør.

- Vi forbereder oss på en ny kuldeperiode med alt av mannskap, sier rørlegger, styreleder og prosjektleder Suad Hot i Oslo-firmaet 24/7 Rørleggervakten til Dagbladet.

Der fortsetter rørleggerne å jobbe under høytrykk videre utover vinteren. Rett over helgen er det minus 20 igjen over store deler av Oslo-området og Østlandet.

Frøys i veggen

Og frost- og vannskader kommer i reprise i et eller annet omfang.

- Onsdag hadde vi hasteutrykning til en enebolig i Nordre Aker bydel i Oslo og til et hus i Drammen, for å nevne to eksempler. Begge steder fosset vannet ut i kjellerne og har gjort skader både i vegger og tak. I Oslo-huset var det vann i et rør i en vegg i første etasje som hadde frosset. Dette huset var solgt, og de gamle eierne har en jobb å gjøre uansett.

- Hva vil det koste å rette opp vannskadene i disse husene?

- Det er umulig å si før første del av oppryddingen er gjort. Aller først tar det to-tre uker med tørking. Så må fagfolk se hva som skjuler seg bak kledningen i vegger og tak. Og så blir neste å sjekke golvet over der igjen. Vannskader der vi er tilkalt de siste åra, har kostet alt mellom 30 000 og flere millioner kroner å få fikset.

Utvider 10 prosent

24/7 Rørleggervakten opplyser at vann utvider seg med 10 prosent når det fryser til is. Skadene kommer når isen blir til vann igjen i sprukne rør.

Overveiende årsaker til frost og ødelagte rør både for vann og avløp, er at rørene ikke ligger frostfritt ute eller inne.

- Nevner beboerne andre årsaker de mange skadestedene dere har vært?

- Veldig mange peker på høye strømpriser og vannavgifter som årsak til at de har spart der. Det gjelder også montering og bruk av varmekabler på utsatte steder. Så oppdager de at regningen etter skadene blir mye dyrere, sier prosjektlederen i 24/7 Rørleggervakten.

- Mangedobling

Forsikringsselskapet If har fått ekstremt mange skademeldinger om vann og frost hittil i vinter.

- Fra fredag i forrige uke til torsdag formiddag nå har vi mottatt nær 400 skader fra hele landet. Dette er en mangedobling av hva som er vanlig. På en normal helg på vinteren kan If motta 10-15 vannskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til Dagbladet.

I fjor fikk forsikringsselskapene meldt inn 870 vannskader som skyldtes frost i boliger og hytter bare i januar.

Vinteren 2010/2011 var den kaldeste i nyere tid. Da ble det rapportert inn 2455 vannskader knyttet til frost i januar, noe som er rekordmange.

10-12 varmegrader

- Hva er Ifs råd for å unngå vannskader i kulda?

- Det skal bli kaldere igjen: Sørg for at temperaturen holder 10-12 varmegrader i alle rom med røropplegg. Det kan også være lurt å lukke opp skapdørene hvis rør går inni skap. Pass også på å stenge og tette luker og kjellervinduer det trekker kaldt fra.