Her går toget

Kan man ombestemme seg midt i en salgsprosess, i så fall når? Hva har en eiendomsmegler krav på hvis selger ombestemmer seg, og hvor lenge gjelder kravet? Her kommer fasit!

Publisert
Sist oppdatert


DS:Hvor langt kan man gå i en salgsprosess, og fortsatt ha lov til å ombestemme seg, og ikke selge likevel? For man har vel lov til å ombestemme seg?

KLOSE: Ja, man har normalt muligheten til å ombestemme seg med hensyn til om eiendommen skal selges. En kjøper har ikke noe krav på at en eiendom som legges ut for salg faktisk blir solgt. Men når en forpliktende avtale er inngått har man ikke lenger anledning til å ombestemme seg.

Det må gjøres en konkret vurdering i hvert tilfelle om hvilket tidspunkt en forpliktende avtale er blitt inngått. Normalt vil kjøper være bundet når hun eller han har avgitt et bud - og da helt til budet løper ut. Selger er normalt bundet når han har akseptert kjøpers bud. Det er altså normalt slik at både kjøper og selger er bundet før en formell kontrakt er undertegnet.

DS: Men hvor mye må man betale megleren hvis man trekker salget tilbake?

Klose: Det er slik at megler SKAL utarbeide et oppdragsskjema som selger undertegner. Her vil det fremkomme hva megler skal ha betalt. Dersom et oppdragsskjema ikke er undertegnet av selger, har megler normalt ikke krav på hverken honorar eller utgiftsrefusjon. Meglers honorar varierer som kjent mye.

Som et utgangspunkt må man si at megler må kreve honoraret senest 3 år etter han tidligst kunne krevet det - men vedk. bør selvfølgelig gjøre dette tidligere (og man vil også i et konkret tilfelle kunne vurdere det slik at eventuelt honorarkrav er bortfalt tidligere).

Ragnar Wiik: Lengden på oppdraget kan avtales, men ikke lengre enn 6 mnd. I oppdragstiden kan megler kreve provisjon uavhengig av om hans innsats er årsaken til salget. Eiendomsmegleren vil forøvrig kunne kreve sitt økonomiske tap og annet tap erstattet hvis det godtgjøres at salgsprosessen var fiktiv.

Formann i eiendomsmeglerforbundet Øivind Andreas Tandberg: I eiendomsmeglingsloven er det riktignok bestemt at kunden når som helst kan si opp et oppdrag, men selger du objektet utenom megleren innen tre måneder etter at oppdraget er sagt opp, har megler likevel krav på provisjonen av salget.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer