Insekter

Her gjemmer de seg

Biolog i Norsk Hussopp Forsikring mener dette er insektenes «hot-spots» på kjøkkenet.

EKKELT: Om du ikke renser brødristeren din ofte, kan du få deg et uhyggelig møte. Video: Celina Stamper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sagtannet melbille er veldig vanlig å få på kjøkken. Det er også melsmalmott, tørrfruktsmalmott eller brødbille. De gjemmer seg i alle mulige kriker og kroker.

Maren Trones Christiansen jobber som biolog i Norsk Hussopp Forsikring. Hun mener enkelte steder peker seg ut som insektenes «hot spots» på kjøkkenet.

Her kan de finnes

Insektene kan gjemme seg overalt, men på kjøkkenet koser de seg ekstra mye.

- Spesielt sagtannet melbille er veldig liten, og kan være vanskelig å oppdage i starten. De er også flinke til å finne sprekker, kriker og kroker å gjemme seg i, ifølge Trones Christiansen.

De kan gjemme seg inne i små hyllehull i skapvegger, i sprekker og andre skuffer og skap. Det absolutt vanligste stedet å få insekter i er i åpnede melposer og andre tørrvarer som ikke oppbevares i tette beholdere. Også nøtteposer er det vanlig å finne insekter.

Men et «hot spot» for dyrene kan være brødristeren din.

- Brødrister kan være en «hot spot» for flere insekter. Her vil jo små smuler samles opp over tid. Dersom man ikke fjerner smuler, og brødristeren står ubrukt over en periode, vil dette være en «åpen buffet» for insekter som spiser tørrvarer.

Andre favorittsteder for insekter er under kjøkkeninnredningen, hvor det kan samle seg smuler, og rundt søppelbøtter. Det kan også samle seg opp mat i sprekker i bestikkskuffer og skap.

Petter Lilleengen, rådgiver i Mycoteam AS utelukker ikke at dyrene kan gjemme seg i brødristeren. Men han ville først lett andre steder.

- De kan nok unntaksvis forekomme i for eksempel en lite brukt brødrister som står i et skap, men det er ikke der jeg ville lett etter dem først. Jeg ville heller ha lett i selve matvarene. Poser med mel, knekkebrød eller müsliblandinger for eksempel. I tillegg til i selve matvarene, bør man også se i skuffer og skap der maten har blitt oppbevart, sier Lilleengen.

Ifølge han kan dyrene for eksempel finnes i den lille sprekken mellom selve skapet og hylleplata, eller mellom kjøkkenbenk og veggen.

- De kan også vandre mellom ulike boenheter i en boligblokk via rørgjennomføringer og liknende, sier han videre.

Kan havne i magen

Melsmalmott legger egg, som klekkes som larver. Disse larvene lager silkerør som de beveger seg i. Disse silketrådene klistrer seg til tørrvarer, og man vil kunne oppdage at maten klumper seg og får en ubehagelig lukt.

- De fleste vil nok anse disse matvarene som ødelagte, sier Trones Christiansen.

Men ser man ikke ordentlig etter, kan de havne i magen.

- Om de for eksempel har tilholdssted i boksen med knekkebrød, så kan man nok fortære både en og to biller i løpet av frokosten om man ikke følger med. Det er ikke farlig, men det er vel aller mest veldig lite appetittlig, sier Lilleengen.

Kan forebygges

Det viktigste forebyggende tiltaket man kan gjøre er å ha godt renhold på kjøkkenet, slik at boligen blir «mindre attraktiv» for etablering av insektene.

- Det er derfor veldig lurt å oppbevare all mat i tette beholdere som glass- eller plastbokser. Dette gjelder spesielt tørrvarer som mel, frokostblandinger, nøtter og knekkebrød. Insektene vil da ikke få tilgang til mat, og man unngår at insekter spres i alle tørrvarer før man oppdager de. Ved å oppbevare mat i tette beholdere blir det og mindre smuler liggende i skapet.

Det er også viktig å rengjøre kjøkkenutstyr som vaffeljern og toast-jern etter bruk. her kan det bli små smuler, som gir næringsgrunnlag for insekter. Kanskje ikke overraskende, men brødboksen kan ha mye smuler!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer