Her har boligprisene falt 12,9 prosent

Se hvor det fortsatt stiger.

Publisert
Sist oppdatert

Prisene på brukte boliger gikk opp med 0,1 prosent fra 1. til 2. kvartal 2008. Hittil i år har prisen på brukte boliger gått opp med marginale 0,5 prosent. Det viser ferske tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

- Tallene viser at det ikke står så dårlig til i boligmarkedet som enkelte prognosemakere og andre forsøker å gi inntrykk av. Men det har utvilsomt vært en omstilling for mange aktører at flere års sterk prisvekst nå har blitt erstattet av utflating, sier seniorrådgiver i NBBL, Dag Rune Arntsen.

Boligprisene falt i juni

Vekst i vest

Prisen på brukte borettslagsboliger var nesten uendret i årets andre kvartal, men NBBL har registrert vesentlige regiionale ulikheter.

Boliger på Vestlandet, med unntak av Bergen og Stavanger, steg mest i vår, med hele 3,8 prosent. Boliger i de største byene har falt mest, med Tromsø i spissen, der prisene falt 3,4 prosent i andre kvartal.

Det siste året har prisene falt i de store byene, der snittprisen på borettslagsboliger har gått ned med 2,9 prosent, mens prisene i Tromsø falt mest det siste året, med svimlende 12,9 prosent. Det siste året er det på Vestlandet utenom Bergen og Stavanger, at prisene har steget mest, med 5,6 prosent.

Regn ut med vår kalkulator: Så mye er boligen din verdt

Saueflokk i storbyene?

Arntsen forteller DinSide at NBBL har sett at det er i de større byene de opplever de største prissvingningene. - Det er et gjennomgående trekk at det nå går tråest i de store byene, mens de på litt mindre steder kanskje ikke er så lett påvirket av dystre prognoser og alt som skrives om emnet.

Han peker også på at det skrives mest detaljert om svingningene i de store byene, og at det jo naturlig er her det er det største sammenligningsgrunnlaget. - Presse følger statistikken der de får lettest tilgang på statistikk.

Et annet moment kan være at borettslagsleiligheter i såkalte småhus (rekkehus, firemannsboliger, byggefelt, et cetera) har holdt seg best i pris, med en nedgang på 0,9 prosent det siste året, mens boliger i blokk har falt med 3,7 prosent.

Gjør huset til en pengemaskin: Her er oppussingen som lønner seg

Midlertidig stillstand

I NBBL er de svært usikre på hvordan boligmarkedet vil utvikle seg fremover, på kort sikt.

- Vi står fast på prognosen fra januar om at boligprisene ved utgangen av 2008 vil være på samme nivå som ved inngangen på året. Vi tror også på et forholdsvis stabilt marked i 2009, men her i NBBL er vi usikre på hvordan markedet vil reagere på de vedvarende renteøkningene - særlig hvis stigningen fortsetter også utover høsten og vinteren, sier Arntsen.

Når det gjelder de neste fem årene, er han imidlertid mer optimistisk.

- Vi antar at dette er en litt midlertidig sak. Befolkningsveksten som er ganske svær, og har vært det de siste årene, og det ligger an til at dette forstetter. Langsiktig legges det opp til fortsatt vekst i etterspørselen etter boliger, avslutter Arntsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer