Tåler ikke oppvaskmaskin

Her har vi gjort alt feil

Både kjøkkenredskapene og oppvaskmaskinen kan bli ødelagt.

TABBE: Flere typer kjøkkenredskap bør aldri vaskes i oppvaskmaskinen. Ekspertene avslører hvilke redskaper det gjelder her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å slenge kjøkkenredskaper, kjørler og former i oppvaskmaskinen er lettvint og kjapt for å rengjøre utstyret grundig.

Men det er slett ikke alt utstyr som overlever oppvaskmaskinen over lengre tid - og motsatt: det er nødvendigvis ikke alt utstyr oppvaskmaskinen kan håndtere uten å bli ødelagt.

Så hvilke kjøkkenredskaper og utstyr gjelder dette?

Vi har fått svar fra fem eksperter!

Hold unna oppvaskmaskinen

Disse redskapene bør ikke vaskes i oppvaskmaskinen:

Treredskaper: Skjærebrett, sleiver og bestikk i tre bør skylles og vaskes for hånd. Treet kan svelle og vri seg når det er vått eller fuktig. I oppvaskmaskinen kan høye temperaturer føre til sprekker der bakterier kan formere seg. Håndtak av tre kan falle av når limet løser seg opp.

Skarpe kvalitetskniver: Skarpe kjøkkenkniver, kokkekniver og bordkniver av spesielt høy kvalitet bør vaskes for hånd. I oppvaskmaskinen kan de bli sløve på grunn av saltet som finnes i oppvasktabletter eller av saltet du selv har tilsatt om du har hardt vann. Kniveggen vil slipes når den kommer borti andre produkter under maskinvasken.

Aluminium: Alle produkter i ren eller belagt aluminium, for eksempel eggdeler og kjøkkenkverndeler, hvitløkspresse og rivjern skal heller ikke i maskin. Aluminium er et lettoksidert metall som blir svart når det kommer i kontakt med oppvaskmiddelet.

Rustne redskaper: Er det antydning til rust, hold produktet unna maskinen. Dette sprer seg raskt og kan ødelegge annet bestikk og annet som er sårbart for korrosjon. I verste fall kan dette også skade maskinen.

Noen gryter og panner: I dag tåler de fleste gryter, kjeler og stekepanner å vaskes i oppvaskmaskinen. Men non-stick-belegg kan blir svekket og slipes av i oppvaskmaskinen. Støpjernspanner bør heller ikke vaskes i maskin da fettlaget som bygges opp når man bruker produktet blir borte. Vasker du gryter som tåler det i oppvaskmaskin, husk å plassere dem slik at de ikke gnisser og skraper mot annet metall.

Plast: Plasttyper med lavt smeltepunkt kan smelte under de høye temperaturene i oppvaskmaskinen og skal ikke vaskes i maskin. I tillegg finnes det andre typer plast som kan bli skjøre og sprekke, og som dermed heller ikke er egnet for maskinvask.

Termos: Ikke alle termoser tåler oppvaskmaskin. På noen typer kan isolasjonsmaterialet ødelegges når vann havner mellom de forskjellige lagene. Dermed mister termosen hele funksjonen for å holde på temperaturen.

Sølvtøy: Sølvkniver med «fylte» håndtak bør ikke i oppvaskmaskin. Sølvet kan faktisk vaskes bort og det kan oppstå stygge svarte merker. Det gjelder dog ikke sterlingsølv (925), som tåler oppvaskmaskin. Vaskes sølvtøyet i maskin, må det ikke komme i kontakt med rustfritt materiale. Husk å skylle av matrester som egg, løk og sennep fra sølvet om det blir liggende en stund.

Krystallglass og malt porselen: Krystallglass bør vaskes for hånd, men dersom oppvaskmaskinen har et egnet, skånsomt glassprogram, skal det kunne vaskes i maskin. Her er det viktig alltid å sjekke anbefalingen på produktet først. Er det gullkant og håndmaling på porselen vil dette slites av i maskinen. Er det dekor under glasuren, går det som regel bra om det vaskes i maskin.

Kobbermateriale: Messing, kobber og tinn er uegnet for vask i maskin

Elektrisk utstyr: Alt av elektrisk skal aldri i oppvaskmaskin, kun deler som kan fjernes fra motoren kan vaskes i oppvaskmaskin.

Se etter denne merkingen

Dersom du er usikker på om redskapet kan vaskes i maskinen eller ikke, kan du sjekke om de er merket som «oppvasksikker». Men hvordan merkingen er utformet, varierer fra leverandør til leverandør.

På noen produkter kan det stå «tåler oppvaskmaskin».

Ofte er dette symbolet en tallerken eller et glass med vanndråper over. I tillegg vil det noen ganger stå eksplisitt at produktet kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Her er noen eksempler på symboler som viser at produktet tåler oppvaskmaskin:

Her har vi gjort alt feil

I tillegg til symboler kan det noen ganger stå hvordan produktet skal rengjøres. Om det er en vare med print eller coating som skal behandles med varsomhet, informeres det at de kan rengjøres på et skånsomt vaskeprogram for å ivareta farge, glans og uttrykk.

Om et produkt ikke er egnet for oppvaskmaskin, kan dette informeres om på emballasjen, og noen ganger ser du et oppvasksikkert-symbol med et kryss over.

For å være på den sikre siden, er det lurt å sjekke bruksanvisning/forpakning til utstyret før du vasker det.

Kan ødelegge oppvaskmaskinen

En oppvaskmaskin skal være robust, tåle mye og holde i flere år. Derfor er det sjelden at kjøkkenredskaper skader oppvaskmaskinen.

Men det kan skje:

Kjøkkenutstyr som har begynt å ruste kan spres til annet metall i maskinen under vaskesyklusen.

Skarpe kniver som legges i koppekurven kan ødelegge emaljen på kurven.

Men dersom oppvaskmaskinen blir skadet fordi kjøkkenutstyr uegnet for maskin har blitt vasket i maskinen, har du nødvendigvis ikke krav på å få erstatning av leverandør eller produsent:

  • Hvis oppvaskmaskinen har gått i stykker, vil det bli gjort en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Men først og fremst må oppvaskmaskinen brukes riktig og til riktig formål.
  • Garanti og reklamasjon gjelder kun dersom feilen er produsenten sin side, noe som gjør at maskinen ikke fungerer som den skal.
  • Informasjon finner du i bruksanvisningen som følger med oppvaskmaskinen.
  • For å være på den sikre siden, er det lurt å se i bruksanvisningen til kjøkkenutstyret før du starter oppvaskmaskinen.

Andre kilder i denne saken: Finishinfo.no, Expressen.se

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer