Gjenvinning og avfallstømming:

Her kan du spare penger

Gjør du feil, risikerer du at det ikke blir tømt. Og noen steder i landet sparer du penger hver måned på å gjenvinne bedre.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering av medisiner, glass og batterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det kommer til gjenvinning, kan det være mye å huske på. Ettersom det er forskjellige ordninger i hele landet, bør man sette seg godt inn i ordningene som gjelder i sin kommune.

Tidligere har vi skrevet om ti ting du må vite om kildesortering. Men hva sier renovasjonsselskapene selv om vår innsats?

Feil avfall i søppeldunken

En vanlig feil mange nordmenn gjør, er å sortere søppelet i feil søppelkasse. Den aller vanligste feilen er kanskje at selv om man har sortert søppelet riktig, er det ikke skylt godt nok av, sånn at det regnes som forurenset.

- Man risikerer at det registreres avvik og at dunk ikke tømmes, forteller Kjetil Solvang, markedsansvarlig i Finnmark Ressursselskap.

- Det er viktig at avfallet som sorteres har en kvalitet. Det er nok av forurensning i avfallet som er sortert allerede. Noe papir er fortsatt limt til plasten eller man kan finne litt matrester på det, sier kommunikasjonsrådgiver i BIR AS, Tina Skudal.

Dersom det er mer åpenlyse feilsorteringer, vil renovatøren si ifra til eieren av søppelkassa.

- Når man bor i enebolig med egne spann kan renovatøren gi tilbakemelding med egne lapper med feil avfallstyper. Vi ønsker kvalitetsgjenvinning, og dersom spannet er fylt med feil avfall tar vi ikke det med, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.