Hvordan rengjøre oppvaskmaskin

Her ser du hvorfor mange oppvaskmaskiner vasker dårlig

Tette spylearmer kan gi et dårlig vaskeresultat.

SKITTEN OPPVASKMASKIN? Slurver du med å rengjøre oppvaskmaskinen, kan det føre til et dårlig vaskeresultat. Husk også spylearmene. Foto: Berit B. Njarga
SKITTEN OPPVASKMASKIN? Slurver du med å rengjøre oppvaskmaskinen, kan det føre til et dårlig vaskeresultat. Husk også spylearmene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

En godt brukt oppvaskmaskin kan være årsaken til at oppvasken ikke blir skikkelig ren.

Derfor anbefaler oppvaskmaskinprodusentene at man med jevne mellomrom rengjør maskinen.

Et viktig tips er dessuten å sjekke at det ikke ligger matrester inni spylearmene, som dermed ikke spyler oppvasken ren.

Dårlig vaskeresultat?

Merker man at en av maskinen vasker dårligere, kan årsaken ifølge Miele være at dysene i av spylearmene er tette.

- Rengjør spylearmen ved å ta den ut av maskinen, bruk en binders for å pirke ut ting som ligger i dysene og skyll spylearmen under rennende vann, råder Øistein Jamtveit i Miele.

SKYLL: De små hullene i spylearmene kan bli tette av matrester. Foto: Berit B. Njarga
SKYLL: De små hullene i spylearmene kan bli tette av matrester. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ifølge BSH Husholdningsapparater, som blant annet fører oppvaskmaskiner fra Siemens, vil disse kunne gå tett hvis filteret ikke fungerer eller er satt inn feil. De anbefaler følgende fremgangsmåte for å rengjøre spylearmene:

  1. Skru løs den øverste spylearmen, og ta deretter ut den nederste sprayarmen.
  2. Skyll begge armene under vann for å løsne rester, og rengjør armene. Bruk en tannpirker eller lignende til å fjerne små biter fra hullene.
  3. Sett på plass.

Bruk maskinrens

I tillegg til å sjekke spylearmene og sila, bør man ifølge Jamtveit vaske over pakningen i dørkarmen og nederst på døra på oppvaskmaskinen, samt å kjøre et renseprogram.

- Siden mange i dag bruker korte programmer med lav vasketemperatur, vil de viktigste være å kjøre ett langt program med høy temperatur, for eksempel gryte/panne programmet, sier han.

- Da får man fett og rester ut av maskinen og det hjelper også mot vond lukt i maskinen, om man har det, sier Jamtveit, og anbefaler samtidig at man bruker maskinrens med jevne mellomrom.

Husk å tømme oppvaskmaskinen helt, og fjerne matrester fra filterområdet før du kjører maskinen med maskinrens, påpeker BSH Husholdningsprodukter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer