Her skal en svensk student bo

Ti kvadratmeter skal være nok.

ALLE GODE TING ER TRE? Det er utvilsomt et ganske helhetlig preg på interiøret i disse svenske mikrohusene, selv om noen kanskje vil mene at tre-preget er litt vel overveldende. Foto: Tengbom
ALLE GODE TING ER TRE? Det er utvilsomt et ganske helhetlig preg på interiøret i disse svenske mikrohusene, selv om noen kanskje vil mene at tre-preget er litt vel overveldende. Foto: Tengbom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er definitivt over når Aftenpostens årvisse artikler om manglende studentboliger i Oslo publiseres. Hver høst dukker det opp et rush av innflyttere som ingen ser ut som de forventet, og hver høst stiller noen seg spørsmålet «hva gjør vi nå?»

Det spørsmålet har også arkitektene i det svenske firmaet Tengbom spurt seg, og i motsetning til en del andre debattdeltakere har de klart å komme fram til et veldig konkret svar: minihus.

>> Nå kan du ta en kikk inni de spesielle husene

Veldig, veldig smått

Studenten får hele ti kvadratmeter å boltre seg på. Joda, det høres altfor lite ut, men studenter skal tross alt lide seg gjennom studiene og ikke ha det for godt.

Likevel, Tengbom har gjort mye lurt her, ikke minst på innsiden. Målet er å lage rimelig bosted som ikke tar for stor plass, og ifølge tall fra arkitektene skal leiekostnadene kunne bli så mye som halvert for studenter som får plass i et slikt minihus.

Huset har fått navnet Smart Student Unit (SSU), selv om huset på sikt også kan komme til å bli brukt som gjestehus, hotellrom eller til og med kontor.

FUGLEPERSPEKTIV: Her ser du kjøkken og spisebord. Foto: Tengbom
FUGLEPERSPEKTIV: Her ser du kjøkken og spisebord. Foto: Tengbom Vis mer

SSU er hovedsakelig bygget av kryssfinér, og selv om noen kanskje vil reagere på det ekstreme tre-preget på innsiden, er det vanskelig å klage når en ser hva studentene får tilgang til: middagsbord, kontorpult, hengekøye(!) i «stua», kjøkken, bad/toalett og en seng heiset oppunder taket.

Les også: Dette kaller vi plassutnyttelse!

Se opp for trinnene

TRIPP-TRAPP: Bittesmå trappetrinn (som også gir hylleplass) fungerer som adgang til sengeposten i høyden. Foto: Tengbom
TRIPP-TRAPP: Bittesmå trappetrinn (som også gir hylleplass) fungerer som adgang til sengeposten i høyden. Foto: Tengbom Vis mer


Adgangsveien til senga er verdt å nevne, for trappetrinnene er så smale at vi ser for oss studenter som kommer hjem bedugget fra fest vil få en eller to utfordringer med beinfestet på trinnene når de skal legge seg for natta.

For å få plass til så mye på så lite må det naturligvis tenkes over gjennomsnittet smart. Det er blant annet derfor både middagsbord og kontorpult fungerer som skodder for vinduene, mens trappetrinnene som leder til senga også kan fungere som hyller.

Studenter fra Universitetet i Lund har bidratt med innspill underveis (arkitektene ville åpenbart ikke høre på studentene da de ropte og så skal huset være 110 kvadratmeter og ha svømmebasseng!), som angivelig skal være fornøyd med prosjektet.

Dobbeltisolerte vindu og de tykke treveggene sørger for at varmen forblir på innsiden. Foreløpig er produksjonen begrenset til 22 eksemplar som skal stå klar for bruk i 2014, men de virkelig nysgjerrige kan se et demohus utstilt på Virserum kunstmuseum fram til 8. desember i år.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer