Her skal nettleia ned

Regjeringen vil gi 120 millioner for å redusere nettleia i enkelte områder.

120 MILLIONER: Bevilgningen fra Regjeringen skal gjøre nettleie billigere for 120.000 strømkunder. Foto: Colourbox.com
120 MILLIONER: Bevilgningen fra Regjeringen skal gjøre nettleie billigere for 120.000 strømkunder. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grovt sett kan vi si at nettleien utgjør 30 prosent av strømregningen til en privat husholdning. Nøyaktig hvor stor nettleie du har varierer imidlertid sterkt etter hvor du bor, og i følge NVE er for eksempel snittallene for Oslo på 24,2 øre per kWH, mens snittallet i Finnmark er 34,3 øre per kWH.

I statsbudsjettet for 2012 foreslår derfor regjeringen å gi 120 millioner til utjevning av nettleia. Dette er en dobling i forhold til tidligere år, og målet er altså å sørge for prisen blir mest mulig lik, uavhengig av hvor du bor.

Foreløpige beregninger viser at dette kan redusere nettleien til rundt 120.000 kunder.

Sliter du med høye strømregninger? Del den opp

Her er nettleia høyest

Regjeringen skriver at kunder i følgende fylker kan få lavere nettleie takket være disse midlene:

Buskerud, Finnmark, Møre og Romsdal, Nordland, Hedmark, Oppland, Hordaland, Rogaland, Telemark, Sør-Trøndelag, Troms og Østfold.

Hva er nettleie?

Det er tre elementer i strømregningen din. Du betaler en kraftpris for strømmen du kjøper fra kraftleverandøren, i tillegg til nettleie til nettselskapet for transport av strømmen.

Dessuten betaler du avgifter for forbruket, og mva (Nord-Norge har fritak for mva, og finnmark er fritatt forbruksavgift).


Nettleiestatistikk fra NVE viser at det er Finnmark som har den aller høyeste nettleien, tett fulgt av Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Nordland. Da tar man utgangspunkt i et strømforbruk på 20.000 kilowattimer per husholdning. Da er det ikke tatt med forbruksavgift og mva.

Det er likevel verdt å merke seg at det er store lokale forskjeller innenfor de enkelte fylkene. Bare i Finnmark er det 20 øre i forskjell mellom dyreste og billigste selskap.

Oslo og Akershus er de to fylkene med den laveste nettleia.

Les også: Slik kan du kutte strømregningen med flere tusen

Fra 60 til 120 millioner

Det er ikke første gang Regjeringen bevilger penger for å redusere nettleien i de dyreste områdene. De siste par årene har det vært gitt 60 millioner for å utjevne forskjellene i nettleie. Det er Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) som står for fordelingen av midlene.

Regjeringen foreslår samtidig å justere fordelingskriteriene for tilskuddet, for å gjøre ordningen mer målrettet og få til enda større utjevning av nettleia.

Merk også: Nordland, Troms og Finnmark er fritatt for mva, mens Finnmark er fritatt for forbruksavgift. Dette er forøvrig bare ett av flere økonomiske insentiver for å stimulere til bosetting i de nordligste fylkene.

Sjekk kartet fra NVE for å se hvor nettleie er dyrest og billigst.

Det er store forskjeller på hvor mye en kunde med gjennomsnittlig forbruk betaler i nettleie per kWh. Foto: NVE
Det er store forskjeller på hvor mye en kunde med gjennomsnittlig forbruk betaler i nettleie per kWh. Foto: NVE Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer