Bakterier i hjemmet

Her sprer bakteriene seg

Friske familiemedlemmer kan være bærere av disse sykdomsfremkallende bakteriene, ifølge forsker.

BAKTERIER: Det kan være helt friske personer der du bor som er bærere av sykdomsfremkallende bakterier, og som sprer disse helt andre steder - uten at man selv er klar over det. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

- Det er ikke alltid at de punktene i hjemmet som ser mest skitne ut er de områdene hvor det befinner seg mest bakterier i hjemmet, og som eventuelt kan gi sykdom, har Henning Sørum opplyst Dinside tidligere i år.

Han er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet.

Det kan nemlig være helt friske personer i boligen som er bærere av sykdomsfremkallende bakterier, og som sprer disse helt andre steder - uten at man selv er klar over det.

Det er ekstra viktig med god hygiene og vask i hjemmet i forbindelse med spredningen av corona-viruset.

Kan gjøre deg syk

- Skitt fra kontakt med hender og annen hud, særlig på dørhåndtak, dørkanter, benkeplater og bordkanter der en ofte kan se at det er skittent, er ofte ikke å regne som særlig smittefarlig, sier Sørum mens han legger til:

- Men dette gjelder når det bor friske mennesker i huset, forteller Sørum.

Imidlertid kan det være grunn til å vaske disse punktene ekstra nøye dersom noen i familien er bærer av patogene eller potensielt patogene bakterier, legger forskeren til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer