Bakterier i hjemmet

Her sprer bakteriene seg

Friske familiemedlemmer kan være bærere av disse sykdomsfremkallende bakteriene, ifølge forsker.

BAKTERIER: Det kan være helt friske personer der du bor som er bærere av sykdomsfremkallende bakterier, og som sprer disse helt andre steder - uten at man selv er klar over det. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

- Det er ikke alltid at de punktene i hjemmet som ser mest skitne ut er de områdene hvor det befinner seg mest bakterier i hjemmet, og som eventuelt kan gi sykdom, har Henning Sørum opplyst Dinside tidligere i år.

Han er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet.

Det kan nemlig være helt friske personer i boligen som er bærere av sykdomsfremkallende bakterier, og som sprer disse helt andre steder - uten at man selv er klar over det.

Det er ekstra viktig med god hygiene og vask i hjemmet i forbindelse med spredningen av corona-viruset.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kan gjøre deg syk

- Skitt fra kontakt med hender og annen hud, særlig på dørhåndtak, dørkanter, benkeplater og bordkanter der en ofte kan se at det er skittent, er ofte ikke å regne som særlig smittefarlig, sier Sørum mens han legger til:

- Men dette gjelder når det bor friske mennesker i huset, forteller Sørum.

Imidlertid kan det være grunn til å vaske disse punktene ekstra nøye dersom noen i familien er bærer av patogene eller potensielt patogene bakterier, legger forskeren til.

- Det gjelder for eksempel bærere av Salmonella-bakterier, Campylobacter-bakterier som kan gi sykdom og de såkalte methicillinresistente stafylokokkene (MRSA), sier han.

Toalettet kan selvsagt bli tilgriset med avføring, spesielt når det er små barn i huset. At dette ser er ekkelt ut, er gjerne den vanligste grunnen til at de fleste er ekstra nøye med hyppig renhold på toalett og bad, mener bakteriologen.

Men det er ikke bare fordi at det ser uapettittelig ut at vi bør vaske grundig her:

- Fersk avføring har som regel den høyeste sannsynlighet for å inneholde bakterier, virus eller parasitter som kan gi sykdom av det vi finner i et bolighus. Man kan derfor bli syk av manglende renhold på bad og toalett, understreker Sørum.

Bør vaskes hver dag

April Yeats, renholdsekspert i Freska, mener at følgende punkter i hjemmet bør vaskes hver dag:

  1. Kjøkkenbenken: På kjøkkenbenken lages det mat hver dag og da er hygiene førsteprioritet. Gå over med en fuktig klut og gjerne en spray som inneholder fettoppløsende middel, som for eksempel Zalo.
  2. Kjøkkenbordet: Ofte ligger det igjen smuler, matrester og annet på kjøkkenbordet etter måltider. Det ser ikke særlig innbydende ut, og er heller ikke hygienisk. Ofte holder det å gå over med en ren og fuktig klut. Husk å rengjøre selve kluten etter du har brukt den.
  3. Komfyrområdet: Komfyren bør vaskes etter bruk hver eneste gang, spesielt hvis du tilbereder mat med stekepanne. Søl, matfett og brente matrester fjernes best med fettløsende spray. Av og til er det viktig å rengjøre grundig med rensemiddel.
  4. Vasken på badet: Her kommer det mange bakterier. Vasken på baderommet er i bruk når vi barberer oss, pusser tenner, sminker oss og vasker hender og ansikt. Bruk en fuktig klut og et egnet vaskemiddel. Du trenger et rengjøringsmiddel som er desinfiserende og tuftet på baderomsflater. Her finnes mange alternativer. For å få det skinnende rent kan du gå over med en tørr og ren klut etterpå.
  5. Spyleknappen på toalettet: Knappen man bruker til å spyle ned i toalettet brukes hver eneste dag. Spesielt i en husstand med mange medlemmer kan dette være en bakteriemagnet. En god regel er å vaske knappen etter bruk hver gang. For de fleste kan dette oppfattes som tungvint, og da er det en god regel å vaske den på slutten av dagen. Bruk et rengjøringsmiddel og forskjellig klut hver gang.

Smitte på kjøkkenet

Men selv om regelmessig rengjøring av toalett og bad er viktig, er gode rutiner for kjøkkenrenhold helt nødvendig:

- Særlig ved håndtering av kjøttråvarer inkludert tinevann, er det viktig. Det for å redusere risiko for smitte fra råvarer som kan bære mikroorganismer som kan gi sykdom. Koking kan fjerne mye av problemet, men råvaren kan ha nedsmittet kjøkkenet før den er kokt eller stekt, forklarer forskeren.

Det samme gjelder hygiene rundt enkelte grønnsaksråvarer som kan være kontaminert, særlig tilført på overflaten - oftest rundt høsting og forsendelse, forklarer Sørum.

- Hygiene rundt fermenterte råvarer som yoghurt og spekepølser er ikke så kritisk så lenge en holder et standard renhold på kjøkkenet.

Når du vasker huset bør du heller ikke nedprioritere soverommet. Dette er først og fremst for å forebygge allergi:

- Soverom er viktig når det gjelder støv som kan skape irritasjon i luftveier på grunn av dårlig luftkvalitet. Ofte kan det være en sammenheng med ulike allergier i luftveiene, sier Sørum.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Astma- og allergiforbundet, har tidligere uttalt til Dinside at det særlig er én ting du bør gjøre på soverommet hver uke. Les hva dette er her.

Flere bakteriefeller

Det er også andre steder i boligen som vi gjerne ikke tenker på som typiske bakteriefeller. Vi har skrevet flere saker om dette tidligere.

Les for eksempel om hvorfor…

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer