Borettslag og sameier

Her stopper ansvaret

Visste du at styret sitt ansvar i sameier og borettslag stopper ved inngangsdøren din? Men forsikringen dekker mer enn de fleste er klar over.

ANSVAR: Styret sitt ansvar i borettslag og sameier stopper ved inngansdøren. Foto: Pavel Talashov / Shutterstock / NTB
ANSVAR: Styret sitt ansvar i borettslag og sameier stopper ved inngansdøren. Foto: Pavel Talashov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du bor i et borettslag eller sameie har du ansvar for visse ting, mens styret har ansvar for resten, men hvor stopper egentlig styret sitt ansvar?

Det stopper ved inngangsdøren din, skriver nettsiden Godt forberedt, som er en del av forsikringsselskapet Gjensidige.

– Sameier og borettslag er to måter å organisere det å bo og eie sammen på. Det er noen viktige forskjeller mellom de to boformene, men ikke når det gjelder ansvar for vedlikehold, opplyser Robert Helberg, advokat hos Huseiernes advokatkontor til DinSide.

Alt som er inne

Som beboer har du ansvar for alt som er inne i leilighetene, altså rør, ledninger, inventar, utstyr, apparater og innvendige flater.

Fellesskapet har på sin side ansvar for «alt» rundt boenheten og såkalte fellesskapsinstallasjoner. Det kommer frem i borettslagsloven paragraf 5-17 og eierseksjonslovens kapittel 5.

Beboerne har ikke ansvar for inngangsdøren og vinduene. Det er det fellesskapet som vedlikeholder.

– Hvis hele vinduet - med ramme - må byttes, skal fellesskapet ta regningen. Det er aktuelt når det er råte i vinduskarmene eller ved oppgradering til en mer energieffektiv løsning, forteller Helberg og fortsetter.

Beboerne skal dog selv vedlikeholde vinduene når det kommer til vask og et malingsstrøk på innsiden.

Hva med forsikringen?

Tømrer og produktutvikler for bygning og innbo i Gjensidige, Simon André Olsen forteller til DinSide at fellesskapets forsikring, altså bygningsforsikringen, omfatter hele bygget.

– Mange tror at fellesskapets forsikring bare dekker det utvendige og fellesarealer. Faktum er at bygningsforsikringen omfatter hele bygget, også det innvendige i hver enkelt leilighet – unntatt innbo. Den skiller altså ikke mellom det private og fellesskapets ansvar på samme måte som lovverket.

Kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz forteller til DinSide at når man bor i et borettslag eller sameie ligger forsikringen av selve bygningen du bor i hos laget eller sameie.

– Din andel av forsikringen betaler du over fellesutgiftene dere har. Bygningsforsikringen dekker hele bygningen, eller bygningene, inkludert bygningsmessig skader på leiligheten du bor i, slik som brann- og vannskade eller skade på leiligheten etter innbrudd.

– Hva er da forskjellen på innboforsikring og bygningsforsikringen?

– Tommelfingerregelen er at innboforsikringen gjelder for det som ramler ned hvis du snur bygget på hodet. I tillegg dekker forsikringen noen fastmonterte bygningskomponenter, som for eksempel bygningsglass (vindusglass, koketopper og lignende) og sanitærporselen (toalett, badekar og håndvask av porselen), forklarer Olsen.

– Du bør alltid ha innboforsikring som tillegg til bygningsforsikringen, forklarer Clementz og fortsetter.

– En del tror nok feilaktig at bygningsforsikringen også dekker innbo, men det gjør den ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer