Sikre bolig mot innbrudd

Her velger flest tyver å ta seg inn i boligen

Og har du lite innsyn rundt huset ditt, er det akkurat hva tyven ønsker seg.

INNBRUDD: De fleste innbruddstyvene velger å ta seg inn gjennom vinduet i første eller andre etasje, viser fersk statistikk. Foto: Scanpix.
INNBRUDD: De fleste innbruddstyvene velger å ta seg inn gjennom vinduet i første eller andre etasje, viser fersk statistikk. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

If Skadeforsikring har nylig gjort en detaljert analyse av skademeldinger som forsikringsselskapet har mottatt de siste fem årene. Tallene bygger på tusenvis av skademeldinger etter innbrudd.

Noe av det som kommer frem i analysen er hvor i privatboligen innbruddstyvene som oftest velger å bryte seg inn.

Vindu eller dør

- Vår analyse avslører at tyvenes favoritt-framgangsmåte for å komme seg inn i boligen, er å bryte opp et vindu. De vinningskriminelle foretrekker å bryte vinduet opp framfor å knuse glasset, forteller Sigmund Clementz, informasjonssjef hos If Skadeforsikring til Dinside.

Her kommer tyven inn i huset

 • Vindu i 1. eller 2. etasje: 28 %
 • Hoveddør: 23 %
 • Veranda-/terrassedør: 15 %
 • Annen dør: 12 %
 • Kjellervindu: 5 %
 • Andre steder: 17 %

Kilde: Forsikringsselskapet If

I motsetning til hva mange kanskje tror, er kjellervinduet forholdsvis lite brukt av innbruddstyver. Det er først og fremst boligens andre vinduer og veranda- eller terrassedør som er utsatt, opplyser Clementz videre.

- Hoveddør som brytes opp kommer også høyt opp på metodelista. Over halvparten av alle innbrudd i privatboliger skjer gjennom å bryte opp enten dør eller vindu, forteller han videre.

Slik bør du sikre boligen

For å unngå innbrudd, er det flere måter du kan sikre boligen din.

Sikre hus og hjem

Noen råd fra Politiet:

 • Installer låser på alle ytterdører og vinduer. Låsene bør være godkjent av forsikringsselskapet ditt.
 • Ytterdørene bør ha to låser. Minst en bør være FG-godkjent.
 • Forsterk dørkarmer og hengsler med beslag.
 • Unngå å oppbevare verktøy og stiger slik at de er lette å få tak i.
 • Installer sensorer for å slå på utelamper når noen beveger seg utenfor huset ditt.Installer en alarm i huset som er knyttet til en alarmsentral. Alarmen bør være FG-godkjent.
 • Merk alle dører og vinduer med «Hjemmet er sikret med alarm».
 • Vær oppmerksom. Se etter merker på dører, postkasser og garasjeport. Det kan være et kjennetegn som en klistrelapp, mynt eller tagg. Tyvene merker ofte husene de vil gjøre innbrudd i.
 • Du får flere tips på Politiets nettside her.

- Unngå å la dyre duppeditter, lommebøker, bilnøkler, smykker og dyre klokker ligge lett synlig fra vinduene. Tyvene vet forresten godt hvor smykkene er i norske hus. De ser etter smykkeskrin på badet, på eller i nattbordet og roter rundt i klesskapet, forklarer Clementz.

Petter Lassen, skadesjef i Frende Forsikring, anbefaler deg også å alliere deg med naboen.

- Få naboen til å ta inn posten din om du er bortreist. En full postkasse skriker «jeg er bortreist». Det er også lurt å legge noe i søppelspannet og få naboen til å holde et lite øye med huset ditt, sier Lassen.

Han legger til:

- Husk å ha på litt lys så det ser ut som noen er hjemme i ferien.

Kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, er enig med Lassen. I tillegg er boligalarm bra, mener han.

- Og selvsagt: Husk alltid å låse dører og lukke vinduer før du drar, sier Rysstad.

Lite innsyn kan lokke tyvene

En annen ting som kanskje få av oss tenker over, er at boligen kan være et yndet mål for innbruddstyver dersom vi har sørget for lite innsyn rundt huset.

- Faren for å bli oppdaget er det som stresser tyven mest. Vi nordmenn liker ikke innsyn på eiendommen vår når vi soler oss eller griller. Tette, høye tujahekker er populære mange steder, mener Clementz.

At disse helårsgrønne hekkene skaper godt skjul hele året, kan samtidig være en stor fordel for tyvene.

- Tyvene jubler når det er tilbud på tuja på hagesenteret! Tenk derfor over at mer innsyn er med på å gjøre boligen din lite aktuell for tyver, råder Clementz.

Sist oppdatert påsken 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer