Herlige hengekøyer

Det er sommer, det er ferietid. Slapp av!

Woman lying in hammock, head hanging upside down Foto: Ale Ventura / ZenShui
Woman lying in hammock, head hanging upside down Foto: Ale Ventura / ZenShui Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jeg føler at folk får mer enn de gir meg når de kjøper hengekøya. Hengekøyemannen


Og det er ett møbel som sier avslapping fremfor noen: Hengekøyen. Og, skal vi tro Hengekøyemannen, er det ikke for sent å kjøpe hengekøyesesongen langt lenger enn noen varme uker i juli.

- Det er en utbredt forestilling at hengekøyen hører hjemme mellom to trær i fint vær. Men ikke noe er mer restituerende enn å gynge litt i kombinasjon med god ergonomi, og det trenger du kanskje mer på høsten og vinteren, sier Tom Madslangrud aka Hengekøyemannen til DinSide.

Madslangrud driver nettbutikken Laidback.no som har spesialisert seg på nettopp hengekøyer, spesielt mayahengekøyer. I tillegg har de andre avslappingsmøbler, som for eksempel norskproduserte kjempeputer, og de legger til rette for gode møtekonsepter.

Se bildene: Sengene du bare kan drømme om?

Før du kjøper

Er hengekøyen relativt smal og stram i stoffet, bør den ha en flat kurve, slik som her.  Foto: Produsenten
Er hengekøyen relativt smal og stram i stoffet, bør den ha en flat kurve, slik som her. Foto: Produsenten Vis mer


Det er to ting du bør tenke på når du kjøper hengekøye: Bredde og elastisitet. Det finnes en rekke ulike typer hengekøyer, og ifølge Madslangrud, jo bredere og mer elastisk hengekøyen er, jo bedre.

- Er køyen bred og elastisk vil du kunne ligge skrå og på tvers - eller henimot rett om du treffer riktig. Du vil få en riktig og viktig støtte for steder som korsrygg og nakke, samtidig som presspunktene, som forårsaker at du ligger urolig om natten når du ligger på en vanlig madrass, er fullstendig fraværende i en bred og elastisk hengekøye, sier Madslangrud.

Han anbefaler også at du prøver hengekøyer før du kjøper dem.

Seng med aircondition? Luftig sengedrøm

Slik henger du den opp

Den klassiske hengekøyen mellom to trær er aldri feil. Men det er likevel et par ting å passe på. Hvor stramt du bør montere køyen er avhengig av typen hengekøye du har. En bred og elastisk hengekøye bør ha en dyp kurve, mens en smal og stram hengekøye bør strammes mer opp.

- Skal du henge opp en smal lerretshengekøye der du blir tvunget inn i lengderetningen, er det viktig at kurven ikke er så dyp. Har du en bred og elastisk hengekøye, er det viktig at den ikke er for stram, den skal heller være dyp, for strammer du forsvinner hengekøyen litt.

For å henge opp køyen trenger du tau, og eventuelt karbinkroker for lettere å kunne ta den inn og ut. Skal du henge opp en hengekøye innendørs, er Madslangruds råd å bruke taket.

- Finn en drager, og heng opp skruer her. Det går også greit i betong, sier han, og legger til: Det er mange som tenker at en hengekøye tar stor plass, og at de ikke har store nok rom. Det har de fleste. Hva med over stuebordet? Bare å henge bort når du ikke bruker. Og når du bruker den, er den ikke i veien for deg, ihvertfall!


Bildespesial: Flere herlige hengekøyer

Frelst på Roskilde

Hengekøyeeventyret begynte på Roskilde for fjorten år siden. - Jeg fikk en slags åpenbaring i 96, da ble jeg fullstendigbergtatt av en Mayahengekøye på Roskilde-festivalen, sier Madslangrud. - Jeg så at hengekøyen var mer enn en gjenstand - den kunne være målbærer for mye verdier, mye symbolikk, og skapte gode assosiasjoner både for meg og for andre.

Madslangrud bodde på Grünerløkka på den tiden, og startet salg derfra. - Jeg tenkte at om jeg får kjøpt mange slike, legger meg oppi i en av dem, med mange hengekøyer, går salget av seg selv.

- Jeg er egentlig ingen selgertype, avskyr å selge og pushe - men føler at jeg gjør en god gjerning når jeg selger hengekøyer. Jeg føler at folk får mer enn de gir meg når de kjøper hengekøya, sier Madslangrud.

Tanken om hengekøya som målbærer for det gode liv har ligget i bakgrunnen, og Hengekøyemannen har startet en bevegelse med slagordet licence to chill. - Dette er en samfunnsbevegelse mot stress, som huser mange forskjellige elementer. Vi har skapt sløye møtekonsepter, gjør eventer, og har bygget opp en fabrikk på Hamar der vi lager kjempestore, miljøvennlige puter som er behagelige å sitte i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer