Hett hjemme?

Mer enn halvparten av oss har det alt for varmt om sommeren.

Med gode persienner eller blendingsgardiner stenger du solen og varmen ute når du ikke er hjemme.  Foto: Velux
Med gode persienner eller blendingsgardiner stenger du solen og varmen ute når du ikke er hjemme. Foto: Velux Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er juli og varmt, og da skal man ikke klage. Men det som er deilig ute, kan faktisk bli plagsomt inne, skal vi tro en fersk undersøkelse utført av vindusprodusenten Velux. For mer enn halvparten av de spurte svarte at de har det for varmt innendørs i sommerhalvåret.

Økt strømforbruk

Ironisk nok, kan dette for mange føre til økt strømforbruk. Enten ved kortsiktige løsninger som en enkel bordvifte - eller ved at man får installert aircondition, eller bruker varmepumpens kjølende funksjon.

Men hvorfor bruke energi og penger på å fjerne problemet, når du kan forhindre det fra å skje? Med riktig solskjerming kan sollyset slippes inn eller stenges ute etter behov, slik at du kan få varme om vinteren - og stoppe den om sommeren.

Det finnes mange nye og smarte løsninger på markedet, også til de vanskelige takvinduene. Her en kombinasjon av fargerike blendingsgardiner, og såkalte "flying blinds" som slipper litt lys igjennom.  Foto: Velux
Det finnes mange nye og smarte løsninger på markedet, også til de vanskelige takvinduene. Her en kombinasjon av fargerike blendingsgardiner, og såkalte "flying blinds" som slipper litt lys igjennom. Foto: Velux Vis mer


Mange smarte løsninger: Markiser, screen, film, persienner og lamellgardiner

Velux' undersøkelse viser at fire av fem har vurdert å utnytte sollyset til oppvarming om vinteren, men langt færre tenker på at de enkelt kan isolere boligen for vamre om sommeren. Solskjermingsprodukter for takvinduer kan for eksempel redusere solens oppvarming av boligen med opp til 95 prosent.

– Dagslyset påvirker temperaturen i boligen, men det skal brukes forskjellig avhengig av årstiden og tidspunktet på dagen. Om morgenen vil vi gjerne ha lyset inn, men om dagen, når de fleste ikke er hjemme, er det viktig å beskytte mot overoppheting senere på dagen. Derfor har vi utviklet programmerbare takvinduer og solskjermingsprodukter, som automatisk sørger for åpning og lukking av både takvinduene og solskjermingen, sier direktør Torgeir Øverås i Velux Norge i en pressemelding.

Få skygge på uteplassen fra 299 til 48.000 kroner

Forebygg, ikke fiks

Mekanisk temperaturregulering av boliger står for 40 prosent av energiforbruket i den vestlige verden. De siste årene har det vært økt fokus på energiøkonomisk oppvarming av boliger i den kalde årstiden, blant annet har mange installert varmepumpe. Når denne så har en kjølende funksjon om sommeren, har aircondition blitt en luksus man kan ta seg råd til, fordi man sparer om vinteren. Men det er mye å spare på å minske behovet for nedkjøling om sommeren.

Smart kalkulator: Lønner det seg å installere varmepumpe?

Undersøkelsen viser også at omtrent hver tredje hjem er for varmt selv om det brukes aircondition. Og det er særlig dem som bor i leiligheter og rekkehus som plages av varmen i sommermånedene. Hele syv av ti blant disse oppgir at de har det for varmt.

Den mest effektive beskyttelsen mot solvarme gir utvendige markiser eller rulleskodder, men du kommer også langt med gode produkter innendørs.

Les mer om de ulike typene solskjerming for vinduer i vår store guide til solskjerming.

Undersøkelsen er en del av en større dansk undersøkelse om forventninger og tanker om milljø og energi, da særlig i forhold til egen bolig. 1.300 dansker svarte på undersøkelsen, og det antas at erfaringer i Danmark og Sør-Norge er sammenlignbare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer