Bakterier på skjærefjøl

Hevder plast-skjærefjøl er uhygienisk

Forsker: - Kan gjøre deg syk

RENGJØRING: Skjærefjøla på kjøkkenet brukes som regel hver dag. Det fører ofte til at det samler seg matrester i små sprekker eller at matrester fester seg på fjøla. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Skjærefjølen du bruker på kjøkkenet, kan være en bakterieversting.

Dette gjelder spesielt hvis skjærefjølen er laget av plast, hevder norsk forsker.

Her får du vite hvorfor.

- Trefjøl mest hygienisk

Henning Sørum er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet. Han har forsket på bakterier i 35 år.

For flere år siden gjennomførte Sørum sammen med kollegaer en studie der de sammenlignet bakterieflora på skjærefjøl av plast versus tre.

I studien, som ble publisert i 1994, kom forskerne frem til et resultat som muligens overrasker mange forbrukere:

- Det er mest hygienisk å bruke skjærefjøl i tre - så lenge man vasker av matrester og lar fjøla ligge til tørk mellom bruken, sier Sørum til Dinside.

Årsaken er at det er stoffer i treverket som hemmer bakterier over tid, og som gjør at trefjøla desinfiserer seg selv i stor grad når det går noen timer mellom hver bruk. Dette skjer ikke med plastfjøler, opplyser professoren.

Byttet til plastfjøler

På 1990-tallet var det stadig flere, både privatpersoner og næringsmiddelbedrifter som byttet ut trefjøler med plastfjøler, opplyser Sørum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer