Hindrer prisgalopp på kabel-TV

Telenor og UPC ville ha lov til å øke prisene på kabel-TV når de vil. Nå sier myndighetene nei.

Publisert
Sist oppdatert


Det var i mars kabel-TV-selskapene ba om frihet til å heve prisene når de ønsker.

De ville ha vekk den såkalte prisreguleringsklausulen, som sier at de kun kan øke prisene når de bedrer kanaltilbudet.

Virker

Alle TV-entusiaster kan nå puste lettet ut. Forbrukerombudet, som har myndighet i saken, avviser kravet. De vil ikke engang forhandle med bransjen om saken.

- Vi ser ingen grunn til å gå i forhandlinger om dette. Dagens ordning fungerer godt, sier Stian S. Schilvold, førstekonsulent i Forbrukerombudet.

Schilvold understreker at Forbrukerombudet ser at det kan være andre metoder for å organisere kabel-TV-markedet.

Dermed må kabelselskapene fortsatt bruke dagens standardkontrakt, som sikrer folk flest at prisene ikke stiger uten at de får flere TV-kanaler.

Hindrer prisgalopp på kabel-TVSelskapene ville bruke prisøkningene til å forhåndsfinansiere ny teknologi, spesielt digitale kabel-TV-tjenester.

Digital-TV

Forbrukerrådet ønsker ikke å åpne for prisøkninger før det blir reell konkurranse innen kabel-TV.

- Mange har i dag kun tilgang til én kabel - enten fra UPC eller Telenor - og kan ikke bytte til et annet selskap hvis prisene stiger, sier Jon Andreas Lange, jurist ved Forbrukerrådets sekretariat.

UPC sier konkurransen per i dag er reell. Selskapet er derfor ikke enig i myndighetenes konklusjoner.

- Vi mener dagens regulering diskriminerer kabelbransjen. Parabolselskaper er for eksempel ikke regulert på denne måten, noe som var en forutsetning da dagens avtaler ble innført for to år siden, sier Øyvind Husby, direktør for strategi og samfunnskontakt i UPC.

I strid

Kabelselskapene sier dessuten at prisreguleringen er i strid med EUs nye telelov, som nylig trådte i kraft her i landet.

- Norge kan ikke opprettholde regulering av pris når EU går inn for fri konkurranse, sier Husby. I Telenor-bygget er holdningen den samme.

- En slik regulering gagner ikke konkurransen. Vi synes derfor det er merkelig at myndighetene opprettholder prisreguleringsklausulen, sier Ingrid Schiefloe, informasjonssjef i Telenor-eide Canal Digital.

Test deg selv i TV-teknologi og les mer om utviklingen innen TV


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer