Historisk billig å eie

Den siste tids spekulasjoner om at boligkrakket er rett rundt hjørnet, bygger på at forholdet mellom prisen på å leie og å eie en bolig har forandret seg. Men bruker man nøyaktig de samme tallene, kan en slutte både at det er svinedyrt å leie og historisk billig å eie.

Publisert
Sist oppdatert

PE-raten er det nye mantraet som går igjen blant analytikerne som blir utfordret til å vurdere dagens boligpriser. Og utfordringen er stor. Boliginvesteringer er nemlig ikke helt som andre investeringer - noe som gir sterk hodebry til alle som prøver å forstå grunnlaget for den voldsomme prisveksten de siste årene.

Gevinsten av et boligkjøp skiller seg fra andre investeringer ved at den er todelt:

Samtidig med at man oppnår fordelen av å bo, kan man oppnå en gevinst hvis salgsprisen på boligen øker. Forsøkene på å skille elementet av konsum fra elementet av investering i boligmarkedet har til og med avfødt diskusjoner om hvorvidt vi seiler i grumsete økonomiske farvann med grunnleggende feil i konsumprisindeksen..

Mantraet

Den omtalte P/E (Price/Earnings) - raten, er hentet fra finansmarkedene - hvor forholdet mellom prisen på en aksje og den årlige avkastningen brukes til å beskrive en investering.

Svært forenklet, vil P/E-raten si noe om hvor mange års avkastning du trenger for å få igjen hva du betalte for en investering. Mer sofistikerte tolkninger går blant annet i retning av at forholdet mellom pris og avkastning sier noe om risikoen ved aksjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer