Hjemmelaget rengjøringsmiddel

Hjemmelaget rengjøringsmiddel: Resultatet overrasket oss!

- Kan være et godt valg, sier ekspert.

HJEMMELAGET: Vi har funnet en enkel oppskrift som fjerner både bakterier og fettete smuss. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Stadig flere av oss er opptatt av å leve så miljøvennlig som mulig - ikke bare ved å være nøye med kildesortering, men også ved å unngå overdreven bruk av kjemikalier i husholdningen.

Én måte å redusere bruk av kjemikalier på, kan være å styre unna sterke rengjøringsmidler som potensielt kan skade både miljøet og helsa.

Tidligere har vi også skrevet at norske forskere til og med advarer mot bruk av rengjøringsspray.

Så hvordan kan vi vaske boligen på en mer skånsom måte? Jo, du kan for eksempel lage ditt eget rengjøringsmiddel.

Sjekk disse tipsene!

Sitron, vann og eddik

Dinside har flere ganger sjekket hvordan ulike, hjemmelagde rengjøringsmidler virker. Ingredienser som ofte går igjen er natron, bakepulver og eddik.

Ofte har resultatet blitt svært vellykket. Nylig testet vi en oppskrift som inneholder eddik, vann, rosmarin og sitronskall. I denne saken kan du lese hvordan vi gikk frem, og resultatet etter rengjøringen.

Nettet bugner også over av andre oppskrifter på hjemmelagde, mer miljø- og helsevennlige rengjøringsmidler.

En annen oppskrift vi har funnet, skal fungere som en kjøkkenspray som fjerner bakterier og fettete smuss på kjøkkenet. Denne metoden har vi nå testet. Sjekk videoen øverst!

Konklusjon: Den hjemmelagde kjøkkensprayen fungerer overraskende bra! Vi vil gjerne fortsette å bruke denne neste gang vi vasker over kjøkkenflatene. Sprayen etterlater imidlertid en svak eim av eddik. Dette er ikke et stort problem, mener vi, men for sensitive neser er det muligens et minus.

- Kan være et godt valg

Miljøekspert, Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, er positiv til hjemmelagde rengjøringsmidler

- Eddik fungerer fordi det er surt. Det kan være effektivt til å fjerne kalkavleiringer fra glass og andre glatte overflater. Ren eddik dreper også bakterier, og det løser opp fett, sier Riise til Dinside.

Hun mener at dersom eddiken erstatter sterkere vaskemidler, for eksempel parfymerte sprayer til baderomsvask, kan det være et bra helse- og miljøvalg.

- En annen fordel ved å velge få produkter eller å lage noen av dem selv, er at man bruker litt mindre plastemballasje. Hvis du vil bidra til mindre plastforsøpling, er det også mulig å se etter butikker som selger påfyll så du kan bruke samme beholder om igjen, eller velge rengjøringsprodukter som ikke kommer med så mye innpakning, for eksempel såpestykker istedenfor såpedispenser, sier hun.

Samtidig mener hun at eddik nødvendigvis ikke er like effektivt som vanlige oppvasksåpe eller allrengjøringsmidler.

- Tenk også over at ublandet eddik kan skade enkelte overflater. Derfor er lurt å blande det ut med vann før bruk, sier hun.

Riise understreker også at parfymefrie, svanemerkede vaskemidler i utgangspunktet har lav miljøbelastning og skal være helsemessig trygge å bruke.

- Derfor er nok ikke helse- og miljøgevinsten ved å bruke eddik sammenlignet med slike produkter veldig stor, sier hun.

Anbefaler svanemerkede produkter

Malin Skaar, leder Orkla Forbrukerservice og ekspert hos Plusstid.no, fremhever også svanemerkede rengjøringsprodukter, og mener at det beste er å bruke disse fremfor hjemmelagde varianter.

- Miljøvennlige vaskemidler må være effektive, vaske godt og rent på en enkel måte. Bruker du for eksempel eddik eller bakepulver til rengjøring, bør du i alle fall bruke de hver for seg fremfor å blande disse. Dette har en dårlig vaskeeffekt, sier hun.

Line Mercedes Åramnes ved rengjøringsfirmaet CityMaid, er enig med Skaar, og mener at en av fordelene med profesjonelle produkter er at de er laget under kontrollerte forhold og er testet i bruk over tid.

- Relaterte farer og sikkerhetshensyn er beskrevet i produktets sikkerhetsdatablad. For deg som forbruker betyr det at du til enhver tid vet hva produktet inneholder, samt hvilke forholdsregler du skal ta for riktig bruk, sier Åramnes til Dinside.

Dette mangler du med hjemmelagde produkter, understreker hun.

- Man kan også være fristet til å justere på oppskriften eller bruke den på områder den opprinnelig ikke var laget for når man lager produkter selv. Det kan gi helseutfordringer. Jeg anbefaler derfor at man benytter godkjente profesjonelle produkter for vask.

Mikrofiber og vann

Åramnes understreker samtidig at gode rutiner ved å jevnlig holde overflater ren, krever betraktelig mindre kjemi enn hele tiden å vaske det rent.

- Mikrofiber og vann er et godt valg. Dersom du har utfordringer knyttet til kalk finnes det løsninger for dette uten bruk av sterk kjemi, sier hun, og legger til:

- Har du behov for kjemi, er mitt beste råd å følge doseringen. Ikke ha i «en kork» eller en «slant». Profesjonelle produkter bruker ofte en dosering på 1-3 prosent. Tilsett vann først, så såpen. Øker du mengden såpe, vil du kunne få et klister på overflaten.

Et annet tips er å velge et produkt som ikke etterlater en hinne med olje eller voks - med mindre underlaget ditt er ubehandlet. På denne måten unngår du at skitten klistrer seg til overflaten, og at du dermed må bruke sterkere såpe neste runde, opplyser Åramnes.

Riktige produkter skal hjelpe forbrukerne med å ta vare på overflater over tid, understreker hun.

- Dersom du har overflater med fug og flis, anbefaler jeg å rense, samt impregnere overflaten. Dette vil beskytte overflaten og hindre skitt og smuss i å trekke inn. Da behøver du mindre kjemi for å holde overflaten ren, avslutter hun.

Deler av saken er publisert tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer