Hold champagnen unna dagslys

UV-stråling kan hurtigmodne og ødelegge de gylne dråpene.

Champagne bør lagres kjølig, men kan fint oppbevares i romtemperatur i både uker og måneder - så lenge du holder den unna dagslys. Foto: ALL OVER PRESS
Champagne bør lagres kjølig, men kan fint oppbevares i romtemperatur i både uker og måneder - så lenge du holder den unna dagslys. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Musserende vin generelt, og champagne spesielt, er for mange synonymt med fest og moro. Og mai er festmåneden over alle! Er du en av dem som planlegger å nyte bobler i løpet av mai, bør du passe på at du setter flasken på et mørkt sted når du kommer hjem fra handletur.

– Setter du en champagne så den får dagslys eller sollys på seg kan den bli dårlig på bare én dag, sier Geir Eikeland, daglig leder i Excellars til DinSide.

Hvor lang tid det tar før champagnen forringes nevneverdig er avhengig av flere faktorer, som flaske, hvilken type champagne, og ikke minst hvor fint vær det er den dagen. Det er uansett verdt å passe på hvor du setter den.

– UV-strålene reagerer med champagnen og du får en hurtigmodning og et slapt produkt. Og vi snakker kort tid. En dag eller to kan ødelegge mye.

Les også: Champagnen blir best i disse glassene

Liggende?

Når det kommer til hvordan champagnen bør stå, eventuelt ligge, er meningene delte. Noen hevder champagneflasker bør oppbevares som vin, det vil si liggende, eventuelt med lett helling. Det gjør at champagnen (eller vinen) kan hjelpe til med å holde korken fuktig, og dermed bidra til at den ikke blir korket.

Produsentene er klare i sitt råd:

– Champagneflasker skal oppbevares, mørkt, kaldt og liggende! sier produktsjef Hege Pedersen-Fröjd i Strøm agenturer til DinSide. Dette bekreftes av andre produsenter.

– Den skal ligge, som all annen vin, for fuktighetens skyld, slik at korken ikke skal tørke ut.
Alle produsentene jeg har snakket med anbefaler at champagnen ligger, sier Thomas Veigaard, brand manager i Moët Hennessy til DinSide. Han presiserer at når han snakker om at champagnen "skal" ligge gjelder det lagring over tid.

– Frem til 17. mai har det ingen betydning om den står eller ligger.

... eller stående?

Ikke alle er enig. Champagneflaskene skal stå, skal vi tro ekspertene i Aperitif.no:

"På grunn av det høye trykket har undersøkelser vist at liggende flasker får en mer treaktig struktur enn [dem som står]. Derfor anbefaler champagneprodusenter i dag å oppbevare champagneflasker stående."

Forskjellen på musserende vin og ordinær vin ligger nettopp i boblene, og disse skal sørge for at korken holder seg fuktig nok.

Visste du at ... enkelte ølflasker ikke bør ligge i kjøleskapet?

Tåler mer enn du tror

Champagne tåler mer enn en tror, om det ikke er snakk om langtidslagring eller ekstreme temperatursvningninger, men dagslys er drepen, skal vi tro Geir Eikeland i Excellars. Foto: Excellars
Champagne tåler mer enn en tror, om det ikke er snakk om langtidslagring eller ekstreme temperatursvningninger, men dagslys er drepen, skal vi tro Geir Eikeland i Excellars. Foto: Excellars Vis mer


Ifølge Eikeland tåler champagne stort sett mer enn en kanskje skulle tro. Vi har tidligere fått rådet at champagneflasker ikke må oppbevares i kjøleskap, for da blir den daff.

– Boblene blir ikke ødelagt av at du kjøper en flaske nå og lar den bli liggende til 17. mai. Heller ikke om du lar den ligge til 17. juni eller juli, sier Eikeland. Han peker imidlertid på at et kjøleskap ikke er et ideelt lagringssted over flere år, fordi det er for kaldt og tørt for korken. Et par uker eller måneder skal ikke være farlig.

– Det vil være så minimalt forringelse, om noe i det hele tatt. Man skal ikke bekymre seg så mye, synes jeg. Jeg synes det er positivt med champagne i kjøleskapet, sier importøren.

Fire av fem serverer rødvinen for varm: Her er en smart huskeregel

Kjøl den helt ned

Om du oppbevarer champagnen i kjøleskapet eller bare kjøler den ned, det er viktig å få temperaturen ordentlig ned.

– Ofte når man får champagne har de temperert champagnen til riktig temperatur. Det passer for de gjestene som kommer på slaget, og de som får de første glassene. Det er bedre å kjøle den ned til kjøleskapstemperatur, og så la den bli temperert i glassset, slik at alle får en god opplevelse, sier Eikeland.

Riktig serveringstemperatur kommer an på hvilken champagne du har tenkt å servere. En veldig kompleks vintage-champagne kan godt tempereres opp i tolv grader, slik at man får med seg kompleksiteten. Enklere brut non-vintage kan serveres ved 8-9 grader.

– Det vil alltid være en preferansesak. Jo mer du kjøler ned, dess mer lukker du for smak. Det er derfor det står "Serve well chilled" på de dårligste vinene. Det dreper aroma.

– Jeg er en stor elsker av champagne, og synes vi kompliserer det litte grann. Det som er rundt flasken er nesten like viktig som flasken - det er totalopplevelsen som gjør den til den drikken det er, en blanding av produkt og stemningen rundt. Man må ikke komplisere eller intellektualisere for mye, avslutter Eikeland.

– Det er det som er kjernen av champagne. Man skal være glad og happy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer