Det er ikke lenger ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat. I alle fall ikke om vi skal tro den enorme interessen rundt de siste års matpakkebøker, matpakkeblogger - og instagram/pinterest.
– Middagsrester er topp!, sier blogger og matpakkebokforfatter Susanne Kaluza til Mammanett.no.
Middagsrester i matpakken er ikke bare med på å gjøre den mer spennende; det er også økonomisk gunstig. Du kutter utgiftene til matpakken, og spiser opp restemat i stedet for å kaste den. Bedre planlegging og full utnyttelse av råvarene kan redusere matbudsjettet til en familie på fire på rundt 10.000 kroner i året.
Kald mat kald, og varm mat varm

Det er imdilertid ikke sikkert middagsrestene dine egner seg for å spises dagen derpå. Spesielt ikke om de oppbevares i romtemperatur de varmeste dagene i året.
– Vi har en gyllen regel: Hold kald mat kald og varm mat varm. Det gjelder uansett om det er snakk om middagsrester eller vanlig brødmat med for eksempel kjøttpålegg, sier Ellen Christine Sjølie, seniorrådgiver i Mattilsynets tilsynsavdeling til DinSide.
Det betyr ikke at middagsrestene ikke kan kjøles ned og spises kaldt. Men det verste du gjør med maten er å kjøle den ned, varme den opp, kjøle den ned, varme den opp ...
– Det skal være en ubrutt kjølekjede, sier Sjølie. Når maten først er kjølt ned, bør den holdes kald til den skal spises. Hun anbefaler å bruke kjøleelement i matboksen, eller ved siden av matpakken. – Det er jo ikke helt vanlig ennå å ha kjøleelement i matpakken, hverken for barn eller voksne, men det er mange som har en lang reise til skole eller arbeid. Om de da ikke har kjøleelement, og maten blir oppvarmet på veien før den får stå i kjøleskap, er ikke det så heldig.
Dette er spesielt viktig, nå på sensommeren - og på våren. For jo varmere det er ute, jo mer risikabelt er det.
Nei, det er ikke alt som holder seg best i kjøleskapet: Dette bør oppbevares i romtemperatur
Så fort som mulig
Det er flere faktorer som spiller inn. Hvor lenge står maten på middagsbordet før den blir ordentlig kjølt ned?
– Det er viktig å få kjølt ned varm mat så fort som mulig, sier Espen Vesterdahl fra Kulinarisk Akademi til DinSide.
Er den hurtig kjølt ned, kan den holde lenge i kjøleskap - eller i nedkjølt matboks i skolesekken - før den blir dårlig.
– Og når den først blir kald, bør den holdes kjølig, presiserer Sjølie.
Lag ditt eget kjøleelement:
Det finnes matpakker med kjøleelement, og du kan selvfølgelig bruke dem du har tilgjengelig. Har du ikke, tar det heldigvis liten tid å lage sitt eget. Se bare her:
Alternativt kan du fryse ned vannflasken (husk at den ikke bør fylles helt opp, for da kan den sprekke i fryseren) og legge den inntil matpakken. Som bonus får du iskaldt vann uten kjøleskap.
Slik bør matpakken se ut: - og da snakker vi ikke om utseendet.