Hvite fluelarver i søppeldunk

Hold larvene unna søppeldunken

Du trenger ikke fagfolk for å få bukt med det ekle larve-problemet. To eksperter tipser deg!

HVITE FLUELARVER: De trives eksepsjonelt godt i søppeldunken dersom forholdene er lagt til rette for dem. Så hvordan kan du unngå det ekle problemet, og hvordan blir du kvitt fluelarvene dersom de først har kommet? Her får du eksperttipsene! Foto: HRS.
HVITE FLUELARVER: De trives eksepsjonelt godt i søppeldunken dersom forholdene er lagt til rette for dem. Så hvordan kan du unngå det ekle problemet, og hvordan blir du kvitt fluelarvene dersom de først har kommet? Her får du eksperttipsene! Foto: HRS. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi i DinSide jobber kontinuerlig med å formidle nyttige tips til våre lesere. Og noe av det viktigste vi gjør, er å lytte når leserne selv etterlyser mer informasjon om forbrukerrelaterte temaer som opptar dem.

For en tid tilbake mottok vi denne e-posten:

Heisann

Jeg leste noen av dine artikler på DinSide.no. Da kom jeg til å tenke på et stadig tilbakevendende problem, spesielt i den varme årstiden. Nemlig hvite fluelarver i bosspannet.

Hadde det vært en idé til en artikkel? Har ikke funnet noen effektive midler for å begrense/stoppe disse.

Har brukt en 50/50 blanding av Klor og Salmiakk som over tid hjelper (ikke en blanding å anbefale! red. anm.), men det er jo veldig sterkt, og lukter mye.

Mvh. Odd Helge Torgersen

Kjære Odd Helge

Tusen takk for tipset - dette vil vi selvsagt hjelpe deg å finne ut av!

Her får du svar fra to eksperter på feltet: Anstein Berntsen, salgssjef hos Pelias Norsk Skadedyrkontroll, og Tonje Thune, leder for kommunikasjon- og samfunnskontakt ved Hålogaland Ressursselskap (IKS).

Slik oppstår fluelarver

De er ekle for mange av oss, men i bunn og grunn er fluelarver nyttige hjelpere i naturen:

- Fluelarver er en del av naturens eget «renovasjonsteam». De har en naturlig del i kretsløpet og bidrar til å bryte ned organisk avfall i naturen. Dette kan være døde dyr som blir liggende eller avføring etter dyr eller annet organisk avfall, forteller Berntsen.

Selv om fluelarvene trengs i naturen, er de likevel ikke noe særlig å ha kravlende rundt i søppeldunken. Men søppel og matrester er gode levesteder for fluelarver, så en søppeldunk med organisk avfall er rett og slett som en buffet for disse larvene, ifølge eksperten.

- Og mye av vårt husholdningsavfall inneholder rester av næringsrik føde for larvene, legger han til.

Ifølge Thune legger en vanlig flue cirka 40 egg annenhver dag.

- De tiltrekkes av lukt og fukt og jakter matavfall for å legge eggene i. Ved 25 grader og 80 prosent luktfuktighet utvikles disse flueeggene til hvite larver på bare 10 timer, og det er altså sånn de oppstår, forklarer Thune.

Ifølge Berntsen har ulike typer fluer forskjellig typer næring som de foretrekker:

 • For eksempel har store spyfluer en forkjærlighet for rester av kjøtt eller fisk eller døde dyr.
 • Husfluer kan leve i nesten alt av biologisk avfall som råtnende plantemateriale og matavfall, men foretrekker nok husdyrgjødsel (møkk).
 • Vi har forskjellige typer fruktfluer som foretrekker gjærende næringsmidler. Det kan være frukt som har begynt å råtne eller rester av øl og vin i tomgods som står i en kjøkkenbenk eller bod før vi leverer det til pant eller søppel.

Verst på sommeren

Alle fluer er avhengig av varme eller god temperatur for å utvikle seg gjennom forskjellige stadier, ifølge Berntsen.

Når temperaturen stiger blir det fort litt mer lukt enn vanlig, og dermed også flere fluer som søker til dunkene, understreker Thune.

- I sommermånedene er det ikke unormalt med hvite larver i avfallsdunken. De er på ingen måte farlige eller skadelige, men kan selvfølgelig oppfattes som ekle, sier hun.

Berntsen legger til:

- En søppeldunk som står i solen og blir varm gir veldig god temperatur for fluene slik at utviklingen går raskt. Dette fører så til at det er mange fluer som kan formere seg og legge nye egg i avfallet. Etter en tid så vil det kunne oppstå store mengder med fluer i søppeldunken.

- En voksen hunn-husflue kan legge 100-120 egg i en-seks omganger. Ved optimale utviklingsforhold, cirka 30 grader, har husflua en utviklingstid på cirka en uke før syklusen starter på nytt med nye individer, forklarer eksperten.

Bli kvitt fluelarvene

Oppdager du at det yngler av fluelarver i søppeldunken din er trøsten at det ikke er så vanskelig å bli kvitt dem, og det er heller ikke nødvendig med profesjonell hjelp for å ta kontroll på fluebestanden i dunken, understreker Berntsen.

Så hva kan du gjøre selv?

- Vask dunken med vann og såpe etter tømming og pass på at all lukt og fuktighet er ute av dunken.

Dersom du ikke har mulighet til å vente til etter tømmedag, råder Thune deg til å gjøre følgende for å begrense larve-problemet:

 • Ha i litt sagspon eller lignende som kan tiltrekke seg lukt i dunken
 • Flytt dunken til et sted den kan stå i skyggen

Insektmidler er siste utvei hvis ikke noe annet hjelper, mener Berntsen:

- Og jeg vil fraråde å prøve andre typer kjemikalier for å ta livet av det som lever i dunken. Det er mennesker som håndterer avfallet, og det er viktig at de ikke blir utsatt for skadelige kjemikalier, sier han.

Og til vår leser Odd Helge, kommer Berntsen med følgende oppfordring:

- Bruk vann og vanlig såpe ved rengjøring av søppeldunken! Salmiakk har ikke noen særlig effekt, sier han og presiserer:

- Salmiakk inneholder ikke stoffer som dreper fluer eller egg/larver. Da må det i så fall være høy konsentrasjon, noe som igjen er farlig for oss. Flueegg og larver lever i blant annet husdyrgjødsel- altså møkk, som inneholder mye ammoniakk - uten at de tar skade av dette.

Unngå fluelarver i søppeldunken

For å forebygge fluelarver i søppeldunken, er Thunes fremste råd å være obs på hva du gjør med matavfallet før du putter det i søppeldunken:

 • La mest mulig væske renne av matavfallet før du kaster det i matavfallsposen.
 • Ikke overfyll matavfallsposen, men lukk den godt igjen før den kastes slik at den blir tett. Da fjerner du både lukt og maten til fluene. Knyt posen med dobbelknute og sjekk at den er helt tett uten rifter.
 • Bruk gjerne to matavfallsposer dersom det er mye fuktighet i avfallet. Eventuelt kan du pakke inn svært fuktig matavfall i papir før du kaster det - for eksempel kjøkkenpapir.
 • Dersom du har veldig vått avfall, rekeskall og fiskeslo er det en mulighet å legge dette i bioposer og oppbevare det i fryseren og kaste det ut i matavfallet før tømmedag.
 • Legg avispapir i bunnen på matavfallsdunken. Papiret vil suge opp eventuell fukt fra matavfallet.
 • Ikke ha lokk på sorteringsdunken i kjøkkenbenken – ved å droppe lokket frigjør du mye fukt.
 • Pass derimot på at lokket på dunken ute er lukket helt igjen slik at fluene ikke finner veien oppi dunken.

Du bør også rengjøre tom emballasje før det kastes, understreker Berntsen.

- Og uansett type avfall så er jevnlig renhold av søppeldunken svært viktig, spesielt på våren og utover sommeren. Dette vil redusere levestedene for fluelarvene. Hvis det i bunnen av dunken blir liggende mye gammelt avfall eller sølevann, så vil dette være gode levesteder for flue egg og larver, opplyser Berntsen.

Og sist, men ikke minst:

- Sørg også for god orden og rengjøring rundt søppeldunkene, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer