Hold orden på begrepene!

I møtet med långiver er det lett å føle seg oversvømt av nye begreper og uforståelige beregninger. Behold kontrollen selv ved å kjenne betydningen av viktige begreper knyttet til lån og boligfinansiering.

Publisert

Det vil være en fordel om du setter deg inn i grunnleggende begreper for å vise motparten at du vet hva han eller hun snakker om.

Fast og flytende rente

Velger du flytende rente tar du selv risikoen med at renten kan øke. Dersom renten er fast tar banken mer i rente for å dekke inn den risikoen de selv tar. Man kan gjerne si at den ekstra renten er en forsikringspremie mot store renteøkninger.

Men da kan du også anta at banken, som ethvert forsikringsselskap, sørger for at forsikringspremien dekker forventede ekstrautbetalinger og i tillegg gir et overskudd.

Nominell og effektiv rente

Nominell rente er rentestolen, mens effektiv rente forteller hva du betaler når etableringsgebyr og termingebyr er iberegnet. Gebyrene varier fra noen få hundrelapper til godt over tusen kroner for de ulike finansieringsinstitusjonene.

Dermed må du kjenne den effektive renten for å kunne sammenligne lånetilbud fra forskjellige långivere.

Annuitetslån og serielån

Velger du annuitetslån må du betale samme sum hver termin. Det vil si at rentene for lånet fordeles over hele lånperioden.I begynnelsen betaler du mer renter enn avdrag, mens det mot slutten er nesten bare avdrag igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer