Selge bolig selv

Hold vellykket visning - på egen hånd

Ikke gå i visningsfellene.

ÅPENT HUS: Det er mye du kan gjøre for at de som kommer på visningen skal falle for boligen du prøver å selge, men det er også mange ting som kan føre til at de snur i døra. Les mer om dette i saken under. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix.
ÅPENT HUS: Det er mye du kan gjøre for at de som kommer på visningen skal falle for boligen du prøver å selge, men det er også mange ting som kan føre til at de snur i døra. Les mer om dette i saken under. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan spare mye på å selge bolig helt eller delvis uten megler.

Forbrukerrådet har tidligere fortalt Dinside at de fleste som selger bolig selv ved hjelp av tredjepart eller advokat, sparer mellom 40.000 og 80.000 kroner.

Hvis du synes det er litt for skummelt å selge helt på egen hånd, finnes det flere tjenester som kan hjelpe deg noen steg på veien, mens annet blir helt og holdent ditt ansvar. For eksempel har du Propr, Marton og DNBs Samsolgt.

Sistnevnte er en tjeneste som deler ansvaret for boligsalget mellom selger og en eiendomsmegler fra DNB Eiendom. Eiendomsmegleren bidrar til salgsoppgave, annonse og budrunde, mens selger holder visningen selv.

Dersom du skal holde visning på egen hånd uten megler til stede, er det noen grep du kan gjøre for at opplevelsen blir bedre for de som kommer innom, og det er noen ting du bør unngå, for at intressentene ikke skal snu i døra.

Her er noen spørsmål du gjerne sitter med som boligselger, samt ekspertenes svar:

Når er det beste tidspunktet for visning, og hvor mange visninger bør holdes?

«Timing is everything», er et engelsk ordtak. Det samme kan gjelde for valg av visningstidspunkt.

Daglig leder Kjetil Eriksson i Propr råder deg til å orientere deg på Finn.no og se hva som er vanlig visningstidspunkt i ditt område (dette kan du avgrense i Finn-søket ditt).

Hvis noen skal gå på en visning i nærheten, er det fort gjort at de også stikker innom din hvis tidspunktene matcher godt.

- Jeg mener det er fornuftig å legge én visning på dagtid i helga, og én på en hverdagsettermiddag eller -kveld. Legg visningene relativt tett, for eksempel søndag og mandag, og gjør det klart i boligannonsen at det er mulig å komme på privatvisning for dem som ikke har anledning til å komme på fellesvisningene, sier Eriksson til Dinside.no.

BOLIGKJØP: For å få råd til å kjøpe egen bolig, har Silje Sandmæl disse tre rådene. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Hvordan bør boligen se ut under visning?

Eiendomsmegler Christian Johannesen hos DNBs Samsolgt mener det er lurt å ta utgangspunkt i bildene i boligannonsen og salgsoppgaven når leiligheten skal åpnes for de interesserte. Da vil de som kommer på visningen kjenne seg igjen.

- For mye «krimskrams» kan fort gi et rotete førsteinntrykk, så fjern unødvendige personlige gjenstander, som barnetegninger, kjøleskapsmagneter og familiebilder. Folk ønsker å se muligheter, ikke føle at de forstyrrer hverdagen til selgeren, sier Johannesen til Dinside.no.

Men, et hjem helt uten bilder, pynt og andre personlige gjenstander blir fort upersonlig, ifølge Eriksson i Propr, så her bør du finne en god balanse.

Her er tre ting du bør sørge for er gjort med boligen før visning:

 1. Boligen bør være grundig ryddet og vasket, luftet godt og lukte friskt. Liv opp med friske blomster eller planter.
 2. Ta bort overflødige møbler og gjenstander som får det til å se trangt ut. Eksempelvis kan du legge sengeteppe på sengene, rydd bort alt stæsj fra vasken og dusjen, og fjerne dusjforhenget.
 3. Løse ledninger, hengsler som knirker og slarkete dørhåndtak er enkelt å fikse selv. Det samme gjelder en kran som drypper eller toalett som renner, som heller ikke tar mye tid å fikse, men som hever førsteinntrykket til nye høyder.

Det høres kanskje ut som en klisjé, men at det lukter nybakte boller under visning, er heller ingen ulempe, legger Eriksson til.

Det er lurt å gå en «visningsrunde» i egen bolig før den ordentlige visningen: Begynn utenfor og sjekk om ringeklokka fungerer. Gå gjennom boligen din med interessentenes øyne. Da oppdager dugjerne at det er ting som bør tas bort og hva som trenger en liten «oppshining», skriver Eie.

Hva er det verste du kan gjøre når du skal holde visning?

- Det dummeste du gjør på visning, er å ikke snakke sant. All informasjon som gis på visning skal være korrekt, akkurat som i prospektet. Det lønner seg aldri å pynte på sannheten, er den klare beskjeden fra Eriksson.

Det finnes råd der ute som sier at selger ikke bør være til stede under visningen, men en undersøkelse Inizio har gjort, viser at 90 prosent av boligkjøpere ønsker å møte selger på visning.

Grunnen til dette er at selger kjenner boligen sin godt, og har førstehåndskunnskap om boligen, ifølge Eriksson.

I tillegg er det lurt å unngå lukt av kraftige duftlys, samt unngå malingslukt.

Hvor mye bør du blande deg med de som er på visningen?

Noe som også er dumt under visning, er at du som selger blir altfor passiv.

- Ikke stå stille og vent på at folk henvender seg. Hils på alle som kommer, og si fra at du gjerne svarer på spørsmål de måtte ha. Ha prospektet tilgjengelig på visningen, så kan du vise til informasjon der. Vis dem også hvordan de kan sette seg på interessentlisten for å kunne by, og holde seg oppdatert på budrunden, råder Eriksson.

Typiske spørsmål selger kan få under visning

 • Hvordan er boligens tilstand?
 • Har du pusset opp? Når ble arbeidet gjort? Ble det gjort av fagfolk? Finnes det kvitteringer?
 • Når ble bad og kjøkken sist pusset opp? Ble det gjort av fagfolk? Finnes det kvitteringer?
 • Hvordan er naboene og nærmiljøet? Hvor langt er det til transport, butikker, skole og barnehager?
 • Følger det med parkering, eller er det lett å finne parkeringsmuligheter for bil og sykkel?
 • Er det lytt i leiligheten, og hvor mye støy må jeg forvente?
 • Vet du om det er planlagt endringer, utbedringer eller prosjekter for borettslaget? Er det planlagt økning av felleskostnader/fellesgjeld?
 • Hva er inkludert i fellesutgiftene?
 • Hvordan er solforholdene?

Kilde: DNB Eiendom

Johannesen i DNB legger til at boligselgeren bør la interessentene se seg rundt i sitt eget tempo, men samtidig la de vite at selger er tilgjengelig for spørsmål.

Mange interessenter ønsker å se sikringsskap, boder og garasjeplass. Derfor er det lurt å forberede dette til visningen også (les: ikke stue alt du tar bort av møbler og nips i bodene, slik at de er helt stappfulle når en potensiell kjøper stikker hodet inn).

- Og, sist, men ikke minst, selger bør kle seg pent til visningen. Tenk på deg selv som selger, ikke eier, avslutter Johannesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer