Ekspertene forventer et stabilt boligmarked til høsten med mange boliger til salgs og høy aktivitet.
Med dette i mente, kan det virke skremmende å hive seg inn i høstens budrunder.
Derfor har Dinside tatt en prat med ekspertene og samlet deres beste råd til budgivere, enten du er en ringrev eller nybegynner på dette feltet. Stemmer alt for din del, kan du smykke deg med tittelen «boligeier» i juleselskapet.
Still forberedt
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, mener det er viktig å ha alt det formelle i orden når du entrer budrunden.
- Ikke start budrunden uten at finansieringen er på plass. Uten et finansieringsbevis eller annen dokumentert finansiering, risikerer du at selger ikke tør å selge til deg, sier Gundersen til Dinside.no.
Det er også viktig at du leser alle dokumentene som følger med boligen, tar deg god tid på visning i forkant, sjekker boligprisnivået i det aktuelle området og gjerne ringer takstmann for å stille spørsmål du ønsker objektive svar på.
Det er også viktig å kjenne reglene i budrunden:
- Budrunden starter dagen etter siste visning med budfrist klokken 12:00. Fristen flytter seg, derimot, etter hvert som flere legger inn bud, og dermed kan budrunden vare alt fra et par timer etter middag til ut hele kvelden.
- Akseptfrist er den tiden du som budgiver setter at ditt bud skal være bindende.
- Du kan ta forbehold i budet ditt, blant annet hvis du ønsker at enklte møbler skal følge med kjøpet, eller at du vil overta en bestemt dag.
- Vinneren av budrunden er den som har budet selger aksepterer innen fristen vedkommende budgiver har satt.
- Det må ikke være det høyeste budet som vinner. Noen selgere vektlegger gjerne gunstig overtakelse høyere enn 50.000 kroner ekstra. Derfor kan det lønne seg å ha en god dialog med selger gjennom meglere, slik at du vet hvilke ønsker selger sitter med, og forhandle deretter. Altså, du må ikke øke prisen for hvert bud du legger inn. Du kan endre overtakelsesdato, forbehold og annet for å gjøre budet mer attraktivt for selger.
- Når et bud er akseptert, er både kjøper og selger bundet av den inngåtte avtalen om kjøp av bolig. Det er dermed for sent å angre budet du har gitt når det er akseptert av kjøper.
- Dersom budet ditt blir akseptert etter akseptfristen du har satt, blir aksepten å anse som et tilbud fra selger. Dette kan du som budgiver velge om du vil akseptere eller avslå.
- Sjekk om det er forkjøpsrett på boligen, og hvordan den løses rent praktisk.
Vær til stede
Alle budrunder lever sitt eget liv, understreker Gundersen i Sparebank 1. Dermed finnes det ikke én oppskrift som lar deg vinne hver budrunde.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger