Bolighøsten 2019

Høstens beste budrundetips

Slik kan du sikre deg bolig før jul.

VÆR BEREDT: Er målet ditt å kjøpe bolig denne høsten, bør du forberede deg godt til budrundene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VÆR BEREDT: Er målet ditt å kjøpe bolig denne høsten, bør du forberede deg godt til budrundene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Ekspertene forventer et stabilt boligmarked til høsten med mange boliger til salgs og høy aktivitet.

Med dette i mente, kan det virke skremmende å hive seg inn i høstens budrunder.

Derfor har Dinside tatt en prat med ekspertene og samlet deres beste råd til budgivere, enten du er en ringrev eller nybegynner på dette feltet. Stemmer alt for din del, kan du smykke deg med tittelen «boligeier» i juleselskapet.

Still forberedt

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, mener det er viktig å ha alt det formelle i orden når du entrer budrunden.

- Ikke start budrunden uten at finansieringen er på plass. Uten et finansieringsbevis eller annen dokumentert finansiering, risikerer du at selger ikke tør å selge til deg, sier Gundersen til Dinside.no.

Det er også viktig at du leser alle dokumentene som følger med boligen, tar deg god tid på visning i forkant, sjekker boligprisnivået i det aktuelle området og gjerne ringer takstmann for å stille spørsmål du ønsker objektive svar på.

Det er også viktig å kjenne reglene i budrunden:

  • Budrunden starter dagen etter siste visning med budfrist klokken 12:00. Fristen flytter seg, derimot, etter hvert som flere legger inn bud, og dermed kan budrunden vare alt fra et par timer etter middag til ut hele kvelden.
  • Akseptfrist er den tiden du som budgiver setter at ditt bud skal være bindende.
  • Du kan ta forbehold i budet ditt, blant annet hvis du ønsker at enklte møbler skal følge med kjøpet, eller at du vil overta en bestemt dag.
  • Vinneren av budrunden er den som har budet selger aksepterer innen fristen vedkommende budgiver har satt.
  • Det ikke være det høyeste budet som vinner. Noen selgere vektlegger gjerne gunstig overtakelse høyere enn 50.000 kroner ekstra. Derfor kan det lønne seg å ha en god dialog med selger gjennom meglere, slik at du vet hvilke ønsker selger sitter med, og forhandle deretter. Altså, du ikke øke prisen for hvert bud du legger inn. Du kan endre overtakelsesdato, forbehold og annet for å gjøre budet mer attraktivt for selger.
  • Når et bud er akseptert, er både kjøper og selger bundet av den inngåtte avtalen om kjøp av bolig. Det er dermed for sent å angre budet du har gitt når det er akseptert av kjøper.
  • Dersom budet ditt blir akseptert etter akseptfristen du har satt, blir aksepten å anse som et tilbud fra selger. Dette kan du som budgiver velge om du vil akseptere eller avslå.
  • Sjekk om det er forkjøpsrett på boligen, og hvordan den løses rent praktisk.

Vær til stede

Alle budrunder lever sitt eget liv, understreker Gundersen i Sparebank 1. Dermed finnes det ikke én oppskrift som lar deg vinne hver budrunde.

- Følg med og vær tilgjengelig. Ha jevnlig kontakt med megleren underveis i budrunden, og ikke legg fra deg telefonen eller gjør deg utilgjengelig underveis, framholder forbrukerøkonomen.

Og, for all del, ikke røp din egen budgrense til megleren, legger han til.

På noen boliger, eksempelvis mindre leiligheter i attraktive strøk, vil det være mange på visning og stor etterspørsel, ifølge høgskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI.

- I slike tilfeller kan du vurdere å riste av seg en del interessenter ved å legge inn bud på et realistisk nivå, typisk på prisantydning, og markere tydelig handle- og kjøpekraft ved å øke 50.000 kroner opp fra forrige bud, sier Hveem til Dinside.no.

I andre tilfeller vil det være laber interesse og du kan få kjøpt boligen til godt under prisantydning, fortsetter han.

Det gjør ingenting å gi et skambud, altså et bud godt under prisantydning. Da kommer i alle fall budrunden i gang, men ikke forvent at skambudet blir godtatt, råder Gundersen.

- La sprangene i budene stå i forhold til prisen på og interessen for boligen, da små sprang fører neppe til at du rister av deg konkurrerende budgivere, sier forbrukerøkonomen.

Sett grenser

Før du går inn i budrunden, bør du sette en øvre budgrense for deg selv. Det er nemlig lett å la seg rive med når det koker i budrunden.

- Finn ut hvor mye boligen du byr på er verdt for deg, og sett en grense hvor langt du er villig til å gå i budrunden. Husk at det ikke er sikkert at boligen du byr på er verd hele beløpet du har til rådighet, råder Gundersen i Sparebank 1.

Når du skal sette din egen budgrense, bør du blant annet ta høyde for eventuelle ekstrakostnader til oppussing og dokumentavgift.

Du bør ikke forelske seg i en bolig, fordi da du kan risikere å gå lenger enn det som er fornuftig, advarer Hveem ved BI.

- Husk at gode meglere er flinke selgere. De forsøker å få deg til å tro at akkurat denne boligen er helt spesiell, og de vil gjerne ha bud, sier høyskolelektoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer