Hvordan få klar hagen til høsten og vinteren?

Høstgrepene du bør ta nå!

En hage krever stadig vedlikehold. Spesielt på høsten kan det være lurt å ta grep.

HAGEARBEID PÅ HØSTEN: Det er mye du kan gjøre i hagen når høsten er kommet, men én ting bør du droppe. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Sommeren er på hell og snart gulner bladene på trærne.

Nå er faktisk en veldig fin tid til å friske opp planter og trær for frosten kommer snikende på.

Høst det som høstes kan

Vi har spurt Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter hva du bør føre opp på gjøremålslista si nå på seinsommeren.

- Rent generelt vil det handle om å høste og kose seg med alt man har dyrket gjennom sesongen – om man ønsker å spise det friskt eller sylte, safte eller på andre måter ta vare på hagens avling. Ikke rydd og klipp for mye, det kan vente til våren kommer, sier hun.

Høstluking

Ladstein anbefaler likevel at du kan høstluke litt i hagen.

- Når bakken er fuktigere er det lettere å få opp ugresset med røtter, og jo færre frø de får spredd nå – jo mindre jobb blir det med luking for deg til sommeren.

Gartner Line Krokan i Plantasjen har også et godt tips til å gjøre lukingen enda enklere.

– Legg aviser som er dynket i vann på jorda mellom plantene. De vil holde ugresset i sjakk. Du fyller ny jord oppå avisene, og etter noen år vil avisene råtne og bli borte. Du kan naturligvis også bruke duk som barkduk eller jorddekke, sier hun i en pressemelding.

Beskjæring

Krokan forteller at seinsommeren er en fin tid for beskjæring fordi busker er i god vekst.

– Beskjæringen gir luftigere og friskere busker og trær. Det gir også mindre risiko for sykdommer. Den beste tiden for beskjæring er juli, august og september. På denne tiden er plantene i god vekst, og sårflatene leges raskere enn resten av sesongen. For sortene som kalles «blødere», eksempelvis agnbøk, lønn, magnolia, plomme og kirsebær, er denne perioden den eneste tiden på året som er egnet for beskjæring. Hos bløderne stiger sevjen i stammen seint på vinteren og tidlig på våren, og da er det en risiko for at den renner ut av snittflatene og åpner for sykdommer og råte, sier hun i en pressemelding.

Plant nye trær og busker

Ladstein forteller at særlig nå på «tidlighøsten», er en flott tid å plante nye busker, trær og bærbusker.

- Kanskje er plantene på salg på hagesentrene, slik at du kan gjøre et godt kjøp, og nå er det mindre varmt og litt fuktigere enn i sommer, noe som gjør at det er lettere å gi plantene en god start.

Innkjøper Kari Brekke i Mester Grønn legger også til at valget av potter er viktig å tenke på.

- Sørg for at planter i potter ute har drenering. Når vann fryser til is utvider det seg og sprenger røttene, derfor må vi sørge for at vannet får fritt løp ut av pottene, sier hun.

Klipp plenen, men ikke for mye

- Plen bør klippes jevnlig, men gjerne ikke lengre helt kort – den kan gjerne ha litt høyere lengde når vinteren kommer. Det er jo generelt et godt råd – klipp litt oftere og ikke for kort, så kan du bare la alt avklippet ligge, og hagens vaktmestere, slik som meitemarken, rydder opp – og du bevarer næringen fra planteklippet, som blir trukket ned i bakken igjen.

Gjødsle, eller ikke?

Ladstein forteller at når det kommer til gjødsling bør du tenke seg om før man gjør på høsten.

- For sommerblomster som uansett gir seg når sommeren er over, kan du gjerne gi jevne oppfriskningsdoser. Når det regner mer kan plantene fort se stusslige og bleke ut, men det kan du motvirke med god gjødsel, forteller hun og legger til:

- Flerårige planter derimot, uansett om det er plen, busker, stauder og trær, skal inn i en hvileperiode, og de bør man være svært forsiktig med å gjødsle, også de nyplantede.

Unngå spesielt sterkt nitrogenholdig næring eller jordtyper hvis du for eksempel kjøper kompost eller andre jordtyper med god næring, opplyser Ladstein.

Samle frø

Det kan også være artig å samle frø fra plantene og blomstene du har i hagen din.

– Veldig mange planter setter frø. Disse kan du samle inn og plante igjen til din egen hage, du kan bytte bort eller gi noen i gave. Husk å plukke frø når det er tørt, legg de til tørk og samle dem i en tørr pose som du oppbevarer dem i fram til du skal så frøene, sier Krokan i pressemeldingen.

Plantasjen opplyser også at noen frø kan du så med en gang du har høstet dem, mens andre frø trenger å tørkes eller trenger en kuldeperiode før de spirer. Spesielt frø fra stauder kan sås med gang etter høsting. Dette fordi de trenger en kuldeperiode (hvileperiode) før de spirer.

Overvintring inne

Brekke forteller at man snart kan tenke på å ta inn noen av plantene som ikke tåler vinteren.

- Mange av oss senker temperaturen i mange rom inne nå som et strømsparetiltak. Dette gir supre overvintringsforhold for platene du ellers ikke kunne ta vare på!

Hun har selv hatt et oliventre i mange år som har overvintret inne.

- Det har grodd seg fantastisk stort. I vinter overvintret det i en kjellerstue hvor jeg holdt rundt 12 til 14 grader, foran et lyst vindu, og det stortrivdes der. Kanskje har du et gjesterom eller liknende hvor du uansett har litt plass.

Har du ikke kalde rom til overvintring? Fortvil ikke.

- Er det høyere temperatur i rommet, går det også bra, men du må regne med at det mister litt blader gjennom vinteren, og ser litt mer puslete ut. Det vil imidlertid skyte flotte blader når det kommer seg ut i mer dagslys neste vår, du får stusset litt. Da vil det gro seg til, forteller hun.

Brekke forteller at du kan også overvintre mange vanlige planter vi kjøper og planter ut hver vår, som bør få et kjølig, men frostfritt vinteropphold. Disse er blant annet:

  • Diverse terrassepalmer
  • Pelargonia
  • Tårer
  • Prydgress som ikke kan overvintre ute i Norge
  • Lavendel butterfly
  • Margeritt

Grav opp!

Det er dog ikke alle planter som trives i frost.

- Grav opp og overvintre georgineknollene. Mange georginer danne knoller i løpet av sommeren, de er superenkle å overvintre, Optimalt er mørkt, kjølig men frostfritt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer