Hot i høst

Skal du fornye hjemmet i høst, er dette det du vil finne i interiørbutikkene.

Hot i høst
Publisert
Sist oppdatert

Fire hovedtrender gjør seg gjeldende i butikkhyllene i høst, men skal vi tro trendforsker Mads Arlien-Søborg er det en trenduavhengig tendens du nok ikke vil komme bort ifra: Etikk og bærekraft.

- Etikk og bærekraft vil i økende grad gjennomsyre livet vårt - interiør, mote, mat, sier Mads Arlien-Søborg til DinSide.

Han peker på at det tar tid å snu forbruket, og å få forbrukere til å handle omtenksomt og riktig. - Man bør tenke over hva man handler, hvor det kommer fra, hvordan det er laget, man bør handle mindre og man bør velge kvalitet over kvantitet.

- Til tross for dette sitter vi nå her for å snakke om fire hovedtrender innenfor interiør. Som kan friste til å kjøpe nytt. Om ikke selvmotsigende, er det ikke litt dobbeltmoralsk?

Mads Arlien-Søborg tror fairtrade og gjenbruk er sterke tendenser som er kommet for å bli. Foto: Per Ervland
Mads Arlien-Søborg tror fairtrade og gjenbruk er sterke tendenser som er kommet for å bli. Foto: Per Ervland Vis mer


- Poenget er heller å se hva som er i butikkene dersom du skal skaffe noe nytt, eller har lyst til å oppdatere hjemmet ditt, sier Arlien-Søborg. - Denne tendensen er nok litt annereledes en det vi er vant til. Det er ikke en stil-trend, men en innholdstrend.

Han tror ikke at etikk og bærekraft vil være en forbigående trend som sådan, men at det vil være en snakkis i noen år, før det blir en selvfølgelighet.

- På begynnelsen av 90-tallet var det stort fokus på miljø, men det tok ikke lang tid før det var glemt. Hva er annerledes nå?

- Konsekvensene av våre handlinger er langt tydeligere i dag enn det var da, sier Arlien-Søborg, og legger til: Ting tar tid. Matbransjen startet i det stille. Nå er det nesten nok produsenter til å dekke dagens etterspørsel. Og andre bransjer er på vei; for eksempel klesbransjen og interiørbransjen.

Her er årets interiørtrender:

Jordnær og forsiktig

Stikkord: Naturlig og sart.
Farger: Naturlige, myke farger i grå- og brunskalaen.
Materialer: Naturmaterialer, tre, skinn - samt stengods og porselen.
Multietnisk miks

Stikkord: Øst møter vest, nord møter sør, i både mønster, farger og materialer. Etikk og fair trade er viktig.
Farger:Fargeskalaen er lett skitten, med gråtoner i det røde, blå, grønne eller brune. Mye mønster.
Materialer:Tekstiler og tapet, gjerne satt sammen i en collage. Mørke, eksotiske tresorter - ikke regnskog, men etisk og fair trade.
Fargerik Livsglede

Stikkord: Pop-art, fargeglede, grafiske trykk og gjenbruk av kunstmaterialer.
Farger: Knallfarger! Glem kaffelatte, nå er det på tide å finne frem knallfargene. Hvilke? Du trenger ikke velge én, jo flere jo bedre. Hottest i år er lilla, gult og blått. Materialer: Mest typisk er plastikk og gjenbruksmaterialer, men det er fargene som er det aller viktigste her.
Nordiske røtter

Stikkord: Gå tilbake til røttene, inspirasjon fra svunne tider, folklore, myter og eventyr.
Farger: Naturfarger, som i jordnær forsiktighet, men med enda større kontraster: Svart og hvitt er essensielt.
Materialer: Naturmaterialer, nordiske tretyper som bøk, eik, ask, gran og furu, skinn og pels (men de utstoppete dyrene er her brukt som effekt: Kjør gjerne fake-pels, det finnes mange gode kopier!) og ben/horn.
Gave og interiørmessen er en lukket bransjemesse, der leverandører og produsenter viser frem årets nyheter. Og den gangen i året butikkmedarbeidere shopper - ikke selger.

Se også: Smugtitt på Ikea-katalogen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer