Høy pris for tørrkoking

Oslopolitiet opplyser at de utsteder saftige forelegg ved tørrkokt kjele eller uaktsom brann.

Tørrkoking kan forårsake store skader. Foto: Infratek
Tørrkoking kan forårsake store skader. Foto: Infratek Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Twitter i dag opplyser operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt at tørrkokt kjele/uaktsom brann vanligvis straffes med forelegg på 6.000 kroner.

Tørrkoking er ikke bare kjeler som har kokt tørre, men gjelder også for eksempel glemte ferdigpizzaer i stekeovnen.

Ingen av delene er særlig artig, og kan føre til utvikling av giftige gasser og røyk. I verste fall kan liv gå tapt.

Les også: Brannfarene du må passe deg for

– Spis på byen

Operasjonsleder Sven Martin Ege ved Oslo politidistrikt sier til DinSide at poenget med en utrykning først og fremst er å redde liv.

– Men hvis det viser seg at noen har vært uaktsomme, så er dette en reaksjon på uaktsomheten, sier Ege om forelegget.

Følger du politiet eller brannvesenet på Twitter, det være seg i Oslo, Bergen, Stavanger eller en annen by, vil du se at tørrkoking går igjen. Tweeten oslopolitiet serverte i dag er ment som en liten oppvekker.


– Det handler om at vi ønsker at folk blir mer bevisste, at de ikke steker seg en pizza eller koker et egg når de kommer hjem fra en tur på byen. Da er det kanskje bedre å kjøpe noe ferdig mat på veien hjem, sier Ege.

OBS: Aske kan være brannfarlig i flere døgn

Dyr forglemmelse

Som sagt er tørrkoking ikke noe ukjent fenomen for brann- og redningsetatene. I Oslo er det til nå i år registrert 194 tørrkokinger.

Går vi ut i fra at alle blir straffet er det snakk om 1.164.000 kroner inn i statskassa. Eller noen veldig dyre ferdigpizzaer, som andre på Twitter har påpekt.

Men det er ikke bare tørrkoking som kan straffe seg. Ringer du inn en falsk melding om brann, kan du bli fakturert for utrykningen.

Denne komfyrvakten "snakker" med koketoppen

Beløpet er ikke fast, og kan variere i størrelse.

Hva kan du gjøre?

Forslaget til politiet er kanskje det beste. Kjøp maten ferdig tilberedt på vei hjem, så er du trygg. Men om du lage maten hjemme kan det være lurt med en komfyrvakt.

Komfyrvakt Foto: treotham.no
Komfyrvakt Foto: treotham.no Vis mer

Komfyrvakten holder et øye med temperaturen på kokeplatene, vanligvis ved hjelp av en optisk varmesensor, og om det blir for varmt vil den koble vekk stømtilførselen.

Sjekk denne smarte komfyrvakten

Faktisk ble det fra 1. januar 2011 påbudt med komfyrvakt i alle nye boliger i Norge.

I tillegg er det krav om at det installeres komfyrvakt og overspenningsvern på nye elektriske installasjoner og i forbindelse med rehabilitering av det elektriske anlegget i eksisterende boliger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer