Strømpriser:

Høyeste strømpris i august på ti år

Været har påvirket prisen.

KAN BLI ENDA DYRERE: En tørr høst kan gi enda høyere strømpriser enn vi har nå. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI ENDA DYRERE: En tørr høst kan gi enda høyere strømpriser enn vi har nå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det aller meste som kan påvirke strømprisen peker oppover, sier LOS Energy, som opplyser at strømprisen i august ble den høyeste på ti år.

Systemprisen i august ble i snitt 50,25 øre per kilowattime.

Prisen for juli og august er de høyeste vi har hatt, uavhengig av årstid, siden vinteren 2011.

Systempris er felles spotpris for det nordiske kraftmarkedet, Det nordiske prisområdet omfatter Danmark, Finland, Sverige og Norge.

Været er en av faktorene som påvirker strømprisen. Årets sommer har vært blant de tørreste i nyere tid i Norge.

I andre kvartal i år kom det 40 prosent mindre nedbør i norske kraftmagasiner enn normalt, noe som bidrar til et prisnivå på 50 øre per kilowattime.

Kan bli enda dyrere

Med en svekket ressurssituasjon i Norden etter den tørre sommeren, blir vi mer avhengig av import fra Europa, og dermed blir prisene mellom Norden og Europa likere, opplyser LOS Energy.

Gjennomsnittsprisen i Norden er noe høyere enn i Tyskland så langt i år, men fremtidsprisene har enda ikke steget opp til de tyske nivåene – det vil værutviklingen gjennom vinteren kunne påvirke i stor grad.

Tidligere fortalte Dinside at vinterprisene på strøm kan bli enda høyere enn vi har hatt den siste perioden.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight fortalte da at dersom det ikke kommer nok nedbør i løpet av høsten, kan strømprodusentene bli tvunget til å spare på vannet, som videre kan føre til en økning i strømprisen på 50 prosent, til rundt 70 øre per kilowattime.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer