Mikroplast fra klesvask

Høyre vil ha mikroplastfilter i vaskemaskiner

Om tre år kan det bli forbudt å selge vaskemaskiner og tørketromler som ikke er utstyrt med et eget mikroplastfilter.

KAN BLI FORBUDT: Hvis Høyre får det som de vil, vil det være forbudt å selge vaskemaskiner og tørketromler uten mikroplastfilter om tre år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KAN BLI FORBUDT: Hvis Høyre får det som de vil, vil det være forbudt å selge vaskemaskiner og tørketromler uten mikroplastfilter om tre år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må vurdere en lang rekke tiltak som begrenser utslipp av mikroplast i havet. En av kildene til slik forurensning er vaskemaskiner og tørketromler, sier Høyres Stefan Heggelund til NTB.

Han leder et utvalg i Høyre som skal legge fram en resolusjon for grønn omstilling under landsmøtet senere i vår. Å utrede krav om mikroplastfilter på vaskemaskiner og tørketromler er et av forslagene. Målsettingen er å få et slikt påbud på plass i 2021.

Stort problem

Heggelund viser til at 8 millioner tonn plast hvert år havner i havet. Dersom utviklingen fortsetter i dagens tempo vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050, poengterer han.

– Om du vasker en fleecejakke for eksempel, så kan den slippe ut så mye som 250.000 mikroskopiske plastpartikler per vask. Et mikroplastfilter vil kunne begrense eller forhindre dette utslippet, sier han.

Teknisk mulig

Administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen er nettopp tilbake fra et møte i den europeiske hvitevareorganisasjonen Applia. Plastproblematikken sto på dagsordenen, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer