Høysesong for maur

De elsker isopor og råte.

MAUR: Maur elsker isopor.    Foto: Tønsberg Skadedyrkontroll
MAUR: Maur elsker isopor. Foto: Tønsberg Skadedyrkontroll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maur i huset? Da kan du ta det ganske med ro.

- Maur gjør nesten ikke skade på hus, de sitter nesten alltid i et råteangrepet område. Mauren flytter inn i skaden, men det er ikke mauren som har laget skaden. Poenget er altså at de kan forverre en skade, sier Stein Norstein i Anticimex til DinSide.

- Hvis du har en maurtue i taket på stua di, og oppdager masse maur på stuegulvet, så er det ikke mauren som har ødelagt taket. Mauren gjør at man blir klar over problemet, men det er det utette taket som lager skaden, sier Norstein videre.

Krypene du ikke vil ha i hus

Maur elsker isopor

Som Norstein sier ovenfor, tar mauren som oftest bosted i råteskadet treverk. Av maurartene er det kun stokkmaur som kan gå løs på friskt trevirke - og det er også de som kan gjøre størst skade.

Maur

Har du hatt maur i huset? (Avsluttet)
Ja(83%) 725
Nei(14%) 121
Vet ikke(4%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men isopor er også favoritt blant mauren, fordi den er så lett å gnage i. Og ettersom isopor er blitt mer vanlig i husbygging har dette blitt et større problem enn tidligere.

- Ja, det er et stort problem, jeg tok dette opp med isoporprodusentene allerede på 1980-tallet, forteller Stein Norstein i Anticimex. Men det har ikke kommet godt nok frem, at isopor er et ettertraktet materiale for maur. Det har vært et problem helt siden isopor ble vanlig i hus, men ettersom det er blitt mer vanlig, er det kanskje også blitt et større problem, sier Norstein videre til DinSide.

– Når vi åpner opp, kan isoporen være helt gjennomhullet av ganger, med maur i tusentall, sier Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll.

Småkryp på loft og kjeller

Maur

 • På verdensbasis finnes det omkring 8800 arter av maur, hvorav 53 av disse lever fritt i Norge. I innendørs miljøer kan det også dukke opp flere arter som ikke kan overleve ute. Av de norske maurartene påtreffes omkring 10 med jevne mellomrom i hus, men bare 3-4 arter kan forårsake materiell skade. Størrelsen varierer fra under to millimeter (spøkelselmaur) til nesten to centimeter (stokkmaur, dronning).
 • Maur finnes over hele Norge, men de ulike artene har ulik utbredelse. Faraomaur og «spøkelsesmaur» kan kun leve innendørs. Også kompostmauren er avhengig av et oppvarmet miljø. Det finnes flere arter av andre maur som kan tenkes å etablere seg i innendørs miljøer i Norge.
 • Maur kan anlegge reir i mange ulike typer materiale. I Norge er jordreir det vanligste, men de store skogsmaurtuene er best kjent. Noen få arter kan lage reir i treverk. De fleste maurreir består av mange «kamre» som er forbundet med ganger. Kamrene kan fungere som matlagre, oppalingssted for larver, «gravkammer», eggleggingssted for dronninga og så videre. Om vinteren samler maurene seg på ett lite område i reiret.
 • Maur som gruppe er ganske altetende. Den mest vanlige næringskilden er allikevel honningdugg fra bladlus (og andre plantesugere). Honningdugg er avføring fra bladlus som stort sett inneholder sukker og vann. Bladlus finnes på planterøtter nede i jorda, på blader og nåler av de fleste trær og busker samt på et stort antall blomster. De enkelte maurartene har allikevel klare preferanser i matveien. Avhengig av art fortærer også maurene frø, plantesaft, åtsler og andre virvelløse dyr. Maurene spiser ikke reirmaterialet.
  (Kilde: Folkehelseinstituttet (fhi). Du kan se en oversikt med de vanligste norske maurtypene på nettsidene til fhi.no)

 • Skal bare bo

  Stein Norstein i Anticimex understreker at maur som oftest ikke gjør skade på hus.

  - Det er ikke slik at mauren spiser opp huset, de lager ganger og skal bare bo der. Men i og med at de bor i isoporen, blir det maurtue og vi får plager inne som vi ikke vil ha der. Typisk steder der isoporen er koblet opp i mot varmekilder, er mauren veldig glad i.

  - Er det mer plager med maur i hus nå, enn tidligere?

  - Jeg tror det er stort sett det samme hele tiden, det går ikke tibake. Men ofte er det vanskeligere skader nå, fordi husene er mer komplisert bygget. Nå har de mange lommer rundt om i huset, og det gjør det vanskeligere å finne dem. Så problemet er nok vanskeligere å løse nå enn for 20-30 år siden, sier Stein Norstein i Anticimex.

  Høysesong

  - Nå er det typisk maurtid, med mye mauraktiviteter. Sommeren er det høysesong for insekter, og på høsten er det mye rotter og mus, sier Stein Norstein om årstidene for de ulike skadedyrene.

  Men ikke tro at du kan ta kverken på maurtua inne om vinteren, eller at mauren har forlatt bygget selv om mauraktiviteten forsvinner om vinteren.

  - Maurangrep kan ikke bekjempes om vinteren, det må være om sommeren når det er aktivitet i tua, sier Norstein, og forklarer videre: Mauren bor vanligvis ikke i hus om vinteren. De har ikke mat og må gå i dvale for ikke å bruke så mye energi. I april flytter de inn igjen, så du blir ikke kvitt tua selv om det er stille om vinteren, forteller han.

  - Må forvente maur

  Maur kommer seg inn i isoporen gjennom sprekker i betongen eller utette rørgjennomføringer. Og det er ikke kun "vanlig" isopor (ekspandert polystyren) maurene liker, de går også i styrofoam og alle ekspanderende harde isolasjonsskum.

  – Et forebyggende tiltak er å tette igjen potensielle innfartsårer. Du bør også huske at flere maurtyper liker seg godt i råteskadet tre. Svekket materiale i bygningen bør byttes eller utbedres, sier Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll.

  Ifølge Stein Norstein i Anticimex bør du forvente at det kommer maur på besøk fra tid til annen, om du bor i hus.

  - Dersom man kjøper et brukt hus, er det naivt å tro at det ikke har vært insekter og mus i huset tidligere, dette er helt vanlig. Jeg vet ikke om en god metode for å unngå maur, man må regne med at man får maur innimellom, sier Norstein.

  - Men det første du bør tenke på, er hvor du bosetter deg. Dersom du kjøper tomt i skogen, kommer de til å komme inn på besøk til deg. Om du skal unngå maur totalt, da skal du ha flaks, sier Norstein. Men det er grenser for hvor mye man kan akseptere. Om du har maur, blir du kvitt det forholdsvis enkelt, uten å rive opp vegger og gulv. Det er ingen grunn for hysteri, og det er ingen akutt fare for huset, sier Stein Norstein. Hvis noen kan vise meg et hus som har ramlet sammen på grunn av maur og ikke på grunn av råte, vil jeg gjerne se det, sier Norstein.

  Billigere skadedyrbekjempelse

  Ifølge skadedyrekspert Norstein har du god tid til å tenke ut den beste måten å få has på maurtua på - uten å engste deg for huset.

  - Lokkebokser helt greie, de hjelper mye, og du kan ikke gjøre tabber. Sprøyting er ikke å anbefale om man skal gjøre det selv, for man vet ofte ikke hvor tua sitter, og tar ikke livet av alle - de flytter bare på seg, forteller Norstein.

  En undersøkelse av maurangrep på hus ble i 2002 gjennomført av Folkehelseinstituttet og Anticimex. Der diskuteres det også at gulv med varmekabler og isopor også kan ha bidratt til å gjøre maurbekjempelsen vanskeligere og dyrere.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer