Høysesongen for omgangssyke starter

Folkehelseinstituttet (FHI) minner om at god håndhygiene er det beste rådet for å unngå norovirus som forårsaker den fryktede omgangssyken.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– På grunn av smitteverntiltakene i forbindelse med covid-19 forventer vi færre utbrudd av norovirus i sesongen 2020/2021. Rådene om avstand og god håndhygiene har god effekt også mot norovirus, sier lege Hilde Marie Lund ved Folkehelseinstituttet.

Instituttet anbefaler at man bør gjøre det enkelt og få vasket hendene på steder der mange er samlet, for eksempel på skoler og i barnehager.

De som har omgangssyke eller mistenker at de kan være smittet, bør være ekstra nøye med håndhygienen. De bør ikke tilberede og servere mat som andre skal spise. Når man har blitt frisk og det har gått 48 timer skiller de fleste ut mindre smittestoff.

– God håndhygiene er det beste rådet for å unngå at noroviruset sprer seg, sier Lund.

Alkoholbasert hånddesinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus enn mot coronaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer