Bruke høytrykkspyler

Høytrykkspyling: Tabbene kan koste dyrt

Høytrykkspyler er genial til å rengjøre utenfor huset med - men bruker du den feil, kan det føre til store, kostbare skader.

BRUKE HØYTRYKKSPYLER: En høytrykkspyler er et fantastisk bra hjelpemiddel når du skal friske opp utenfor huset. Men bruker du den feil, kan den gjøre store, kostbare ødeleggelser. Foto: Linn Merete Rognø.
BRUKE HØYTRYKKSPYLER: En høytrykkspyler er et fantastisk bra hjelpemiddel når du skal friske opp utenfor huset. Men bruker du den feil, kan den gjøre store, kostbare ødeleggelser. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- En høytrykksspyler kan være din beste venn eller din verste fiende. Den kan få et eldre hus eller en gammel bil til å skinne og fremstå ny – eller den kan ødelegge det samme med stygge striper i treverket eller avskallet lakk på bilen.

Det forteller Morten Torlei, gründer og leder ved Ava of Norway AS.

I bunn og grunn er det du som bruker som bestemmer resultatet, mener han. For det hjelper lite med en høytrykksspyler av topp kvalitet dersom du bruker den helt feil.

Så hvilke tabber bør du passe på å unngå når du vasker med høytrykkspyler?

Tipsene får du her!

Riktig bruk av høytrykkspyler

Våren er her, og tiden er inne for å gi hus, platting, trapp eller kanskje innkjørselen en skikkelig rengjøring. Da er høytrykkspyleren god å ha - den er effektiv, men også vannbesparende fordi du bruker opptil 80 prosent mindre vann sammenlignet med en hageslange, ifølge Geir Inge Hanssen, salgsansvarlig hos Kärcher AS.

- Generelt kan du trygt bruke en høytrykksspyler til veldig mange oppgaver. Men det er viktig å lese bruksanvisning og ta en enkel sjekk av treverket på et lite område - for eksempel hvis treverket er gammelt og råttent, understreker Hanssen.

Kristian Owren, administrerende direktør hos Ifi, råder deg å sette deg inn i høytrykkspyleren du har kjøpt, for å kjenne til trykk og hvordan utstyret virker.

Når du skal begynne spylingen, er første bud å starte med lavt trykk og god avstand til flaten, så kan du heller justere etter hvert, råder Hanssen.

Men - du kan vaske tettere på flaten dersom du bruker brede, skånsomme dyser som fordeler trykket og vannmengden over en større flate, tipser Torlei.

- Jeg anbefaler å bruke 40 og 60 grader spredning på dysen, da er min erfaring at du alltid får et godt vaskeresultat, legger han til.

Skal du gi huskledningen eller terrasseplattingen en oppfriskning, har Owren en enkel forklaring på hvordan du bør gå frem:

  • Påfør såpe, la det virke etter anvisning på produktet, gå så over med en børste eller svamp, alt ettersom hva som vaskes.
  • Skyll så grundig over med høytrykkspyler, men ofte fungerer det vel så bra med vanlig hageslange.
  • Har du en malingsfilm som du er usikker på om trenger et nytt strøk, så vær forsiktig med trykket fordi høyttrykkspyleren kan flise opp treverk dersom trykket er for høyt, eller at du holder munnstykket for nærme overflaten som rengjøres.

Godt vaskeresultat med høytrykkspyler

Morten Torlei, gründer og leder ved Ava of Norway AS, tipser:

  • Skumlegg: Da løsner du smusset fra overflaten. Da behøver du mindre kraft fra høytrykksspyleren etterpå, og dermed blir det mindre slitasje på underlaget. La såpen virke så lenge som mulig, men ikke slik at den tørker inn. På en kald vårdag kan såpen stå lenge på, mens den på en varm sommerdag trenger mye kortere virketid.
  • Vask med bred dyse: 40 eller 60 grader spredning. Da reduserer du risikoen for striper, og du får et jevnt, fint vaskeresultat.
  • Riktig avstand: Så lenge du bruker bred dyse på høytrykkspyleren, kan du vaske tettere på - du får større effekt med kort avstand fra dysen til vaskeflaten.

PS! Bruker du ikke bred dyse, men en smalere, ikke gå for nært på - hold en avstand på 30-40 centimeter, råder Geir Inge Hanssen, salgsansvarlig hos Kärcher AS.

Dyre spyle-tabber

En høytrykkspyler kan ødelegge det meste om den brukes feil, mener Torlei, og kommer med et eksempel:

- Retter du turbodysen eller den smale dysen mot bilen, kan en liten steinsprutskade fort bli til store og kostbare sår i lakken. Setter du en punktstråledyse eller en turbodyse på en middels til kraftig spyler og sender denne konsentrerte strålen rett mot terrassebordene, er du garantert katastrofe, advarer han.

Da kan du også få uønsket vann inn i treverket, legger Hanssen til.

Dette kan løses ved at du stiller trykket på din høytrykkspyler til lavt eller medium trykknivå, eller holder avstand på 30-40 centimeter fra dyse til overflaten, råder han.

- Unngå bruk av turbo- eller roterende dyse på treverk. Denne er beregnet til harde overflater som stein og betong, sier Hanssen.

Jobber du usystematisk når du spyler, kan resultatet bli skjoldete, opplyser Owren.

- Spyl rett mot det som skal rengjøres, ikke fra siden. Da slipper du å spyle mye vann inn bak for eksempel kledningen, sier han.

Bruker du for høyt trykk og varme i tillegg, kan du ødelegge malingsfilm på både hus og bil, legger Owren til.

- Har du en høytrykkspyler med varme, må du virkelig passe på å ikke være for ivrig, advarer han.

Det er samtidig ikke bare brukstabber du bør være nøye med å unngå - du må også passe på å ta riktig vare på høytrykkspyleren.

- Veldig mange glemmer å ta inn høytrykkspyleren ved kalde dager tidlig på våren, eller på vinteren. Vann fryser og kan ødelegge spyleren din, avslutter Hanssen.

Diverse høytrykkspyler-tips

  • Spyle tak: Spyle ovenfra og ned, og ikke omvendt. Det er ikke ønskelig med vann under taksteinen.
  • Spyle oppkjørsel og brostein: Høytrykkspyler er fin å bruke i oppkjørselen, men vær obs på at den kan fjerne sand mellom brostein hvis trykket er for hardt, eller avstanden for nær. Den kan også brukes til å fjerne uønsket ugress og mose mellom brostein.
  • Spyle bil: Spyle bilen en gang før du går over med svamp. Når du vasker bil med såpe er det best å unngå direkte sollys. Såpen kan da gi skjolder på overflaten. Spyl godt til slutt, med middels stråle og god avstand.

Kilde: Råd fra Geir Inge Hanssen, salgsansvarlig hos Kärcher AS.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer