HTH er verst i klassen

Husk å sjekke dette før du kjøper kjøkken.

Tropisk tømmer som for eksempel wengé er lekkert og mørkt, men lignende resultat får du også med valnøtt, slik vi valgte her, i den interaktive inspirasjonsdelen av HTHs nettside. Foto: HTH.no
Tropisk tømmer som for eksempel wengé er lekkert og mørkt, men lignende resultat får du også med valnøtt, slik vi valgte her, i den interaktive inspirasjonsdelen av HTHs nettside. Foto: HTH.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske kjøkkenbutikker, med HTH i spissen, er kåret til årets regnskogsverstinger i en ny undersøkelse.

- Hvor stas er det å lage maten sin på ødelagt regnskog? spør Lars Løvold i Regnskogfondet i en pressemelding.

Regnskogfondet går jevnlig igjennom norske byggevareforhandlere, og har for første gang også gått igjennom sortimentet til norske kjøkkenforhandlere. Resultatet var ikke oppløftende, og HTH var verst i klassen.

PRISTEST: Kan flatpakkete HTH-kjøkken konkurrere med Ikea?

Apeblod på kjøkkenbenken?

Det er spesielt i benkeplatene kjøkkenprodusentene benytter seg av regnskogtømmer. HTH har blant annet kjøkkenbenker i den tropiske tresorten wengé i sitt sortiment.

På HTHs nettsider er imidlertid kun skandinaviske tresorter som eik, bøk og valnøtt representert, i tillegg til mahogni.

Wengé, som brukt her i denne benkeplaten, er på listen over utrydningstruet regnskogtømmer.  Foto: HTH/Aalborg Massive
Wengé, som brukt her i denne benkeplaten, er på listen over utrydningstruet regnskogtømmer. Foto: HTH/Aalborg Massive Vis mer


Grunnen til at HTH ble kåret til årets regnskogversting er en kombinasjon av at de tilbyr et bredt utvalg av forskjellige typer regnskogtre, og i tillegg er store på markedet. Ifølge Regnskogfondet selger kjøkkenprodusenten benkeplater laget av blant annet de afrikanske regnskogstresortene sipo, iroko, ovangkol, zebrano og wengé. Alle disse tresortene er oppført på den internasjonale lista over truede og sårbare arter. I tillegg til dette bidrar bruk av regnskogen til avskoging, som igjen fører til at flere dyrearter, blant annet gorillaer og sjimpanser, nå er utrydningstruet.

- Våre bange anelser ble dessverre bekreftet. HTH selger heltre benkeplater av flere typer regnskogstømmer. Disse benkeplatene er laget av ødelagt regnskog fra Afrika, Asia og Amazonas, sier Løvold.

- Det er klart at vi som leverandør av kjøkken ikke kan leve med at det blir stilt spørsmål om det vi selger, sier Henrik Jørgensen, administrerende direktør i HTH til DinSide.

HTH stopper nå salget av de nevnte typene tømmer midlertidig til de, såvel som deres leverandører, er hundre prosent sikre på at de produktene HTH fører kommer fra bæredyktig skog.

- Vi er ikke store nok til at vi har besøkt alle leverandørene våre, men dette var altså vårt utgangspunkt.

Han legger til at HTHs leverandør Spekva fikk en henvendelse fra Solveig Lunde i Regnskogsfondet i februar, - I mars inviterte vi henne med på en reise til Afrika, slik at hun selv kunne sjekke om skogbrukene vi fikk trær fra er bæredyktige.

Hun har ikke svart direkte på invitasjonen, men Jørgensen forteller at de nå er i dialog med Regnskogsfondet, og at de har planlagt et møte med dem i uke femti.

HTH er imidlertid ikke den eneste kjøkkenforhandleren - eller byggevareforhandleren som pekes ut som regnskogversting. Den lite gjeve tittelen deles med Sigdal kjøkken, Parketthuset, Sentrum Bygg i Oslo, Gulvspesialisten Minde Trelast, Nilsson, XL Bygg Gunnar T Strøm og Drømmekjøkkenet.

Her kan du se hvilke selskaper som har mindre - eller ikke noe - regnskogtømmer i sitt sortiment.

Trenden snur i byggevarekjedene

Ifølge Regnskogfondet har flere av byggevarekjedene jobbet for å få regnskogtømmeret ut av butikkhyllene. Norske myndigheter er også med på laget, og innførte i 2008 forbud mot bruk av tropisk tømmer i offentlige bygg.

Oppfordringen fra Regnskogfondet i forkant av klimamøtet i København er entydig: Nå må også kjøkkenbransjen skjerpe seg.

Tresortene du bør holde deg unna

  • Wengé
  • Iroko
  • Ovangkol
  • Sipo, også kalt afrikansk maghogni
  • Sapeli, også kalt afrikansk mahogni
  • Zebrano
  • Merbau

- Flere av de store aktørene jobber seriøst for å bli kvitt alt tropisk tømmer, men verstingene i kjøkkenbransjen undergraver dette arbeidet. HTH og resten av kjøkkenbransjen bør følge i de flinkes fotspor og kvitte seg med alt regnskogstømmer umiddelbart, sier Lars Løvold.


Byggevareundersøkelsen er gjennomført i samarbeid med Natur og Ungdom, Grønn Hverdag, Forbrukerrådet, Norges Naturvernforbund, Framtiden i våre hender og lokale støttespillere av Regnskogfondet. Rundt seksti butikker er undersøkt.

Regnskogfondet sjekker også jevnlig forhandlere av hagemøbler: Se hvem som pekte seg ut som versting sommeren 2007.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer