Skader fra avløpsrens

– Huden kan løsne

Uhell med avløpsrensere kan gi alvorlige etseskader. Vil du unngå alvorlige skader, gjelder det å handle raskt.

SKADER: Avløpsåpnere som brukes for å åpne tette sluk og rør, kan i verste fall føre til svært alvorlige skader om du søler det på huden eller i øynene. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tette rør eller sluk kan være plagsomt, men tyr du til avløpsåpnere for å løse problemet kan du få større problemer:

Tall fra Giftinformasjonen viser en bekymringsfull økning i antall henvendelser hvor mennesker er utsatt for eksponeringer av avløpsrensere i 2020.

Skulle du eller noen i din husholdning søle avsløpsrens på hud eller i øynene, gjelder det å reagere raskt. Hvis ikke kan skadene bli svært alvorlige.

Kraftig økning

Tallene fra Giftinformasjonen er tall som gjelder alt fra inntak av avløpsrensere, til at man har fått det på huden, i øynene eller inhalert det.

Her ser du antall henvendelser de siste årene, der det er en jevn økning for hvert år:

  • 2015: 349
  • 2016: 478
  • 2017: 504
  • 2018: 578
  • 2019: 698
  • 2020 (til og med 17. desember): 880

Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen, sier videre at hele 320 av henvendelsene i 2020 har vært i desember. Hun påpeker at den kraftige økningen er bekymringsfull.

Kan gi alvorlige etseskader

Ifølge seniorrådgiver Stine Jevnehagen Moe kan avløpsåpnere gi alvorlige etseskader på hud, øyne og i slimhinner. Og det er ikke sikkert du ser skadene med en gang.

- Avløpsåpnere kan inneholde basiske stoffer eller syrer, som kan gi skader som man først kan se det fulle omfanget av etter 1-2 dager, forteller hun.

- Hvor alvorlig kan skadene bli om man søler avløpsrens i øyne eller på huden, eller drikker det?

- Får man det i øyet, kan man bli blind. Ved søl på huden kan huden dø i området der man har sølt avløpsrens, forklarer Tosterud.

- Det har vært noen utrolig stygge tilfeller, påpeker Tosterud, og forteller om tilfeller der personer har sølt avløpsrens på skoene og ikke har kjent smerter. Når de så tar av sko og sokker senere på dagen har huden fulgt med sokken. Slike skader gir behov for lange sykehusopphold med bland annet hudtransplantasjoner

Skulle noen drikke det, for eksempel barn som får opp barnesikringen, kan dette gi alvorlige etseskader i blant annet spiserør og magesekk.

Start skylling med én gang

Mari Tosterud påpeker at her har førstehjelpen virkelig mye å si for utfallet. Dermed er det svært viktig å starte førstehjelp umiddelbart om man skulle søle med disse sterke produktene.

- Det er viktig å starte riktig og tidlig førstehjelp for å begrense hvor store skadene blir, ved å starte skylling umiddelbart etter søl med disse produktene, sier Jevnehagen Moe.

Tosterud legger til at hvor raskt man får startet med skylling har mye å si for hvor alvorlig skaden blir og om man får en senskader.

Dessuten må det skylles skikkelig – det er ikke nok å legge en våt klut på øyet om man får avløpsåpner i øynene. Det må skylles med myk stråle inn i øyet i lang tid, minst 30 minutter. På kroppen bør man fjerne klærne, og sørge for å få avløpsrensen skikkelig bort. Hun anbefaler å ringe Giftinformasjonen for råd om skyllemetode og skylletid.

Skyll i flere timer

Skulle du ikke være i nærheten av en vannkran, bør du skylle med det du har tilgjengelig, om det er melk eller saft, ifølge Giftinformasjonens info på Helsenorge.

Det ideelle er å skylle hud eller øyne under rennende vann, og langvarig skylling kan være nødvendig, fra 30 minutter til flere timer, avhengig av hva som har skjedd, forteller Jevnehagen Moe, som også anbefaler å kontakte Giftinformasjonen for råd om det er fare for etseskade, hvor lenge det bør skylles og om man bør dra til lege.

Selv om du ikke ser tegn til symptomer er det uansett viktig å skylle bort rensemiddelet, ettersom det kan ta noe tid før man ser hvordan skaden blir, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer