Husbyggere får overgangsordninger

Kommunal- og regionaldepartementet gir innrømmelser til husbyggerne i forbindelse med den nye plan- og bygningsloven. I et forslag som nylig er sendt ut på høring går departementet inn for å endre overgangsordningen til den nye loven.

En egenmelding kan være tilstrekkelig for å bli godkjent som entreprenør dersom  departementets forslag blir vedtatt. Foto: Karoline Brubæk
En egenmelding kan være tilstrekkelig for å bli godkjent som entreprenør dersom departementets forslag blir vedtatt. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Rekordlange ventetider for byggesøknader har fått myndighetene til å lette på kravene til byggesøknadene. Den nye overgangsperioden foreslås å vare helt til tusenårsskiftet.

Lang behandlingstid

Den nye plan- og bygningsloven ble innført januar 1998, og har til hensikt å sikre en bedre kvalitet på nyoppførte bygg. Problemene har imidlertid vist seg å bli store både for byggherrer, entreprenører og saksbehandlere i kommunene. Først kom et rush av mangelfullt utfylte søknader like før loven trådte i kraft. Både mengden og manglende kvalitet har ført til lang saksbehandlingstid i flere kommuner. Den nye lovens strengere krav til søknad og behandling gir også at behandlingstiden øker.

- Hver sak tar lengre tid å behandle nå. Dette skyldes at det er mye nytt for saksbehandlerne, men også at kravet til dokumentasjon har økt. Flere dokumenter å kontrollere betyr lengre behandlingstid, forteller seksjonsleder i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Ole Molnes.

I Oslo er ventetiden for å få ferdigbehandlet byggesøknader akkurat nå på mer enn et halvt år for de største prosjektene. Før den nye plan- og bygningsloven ble innført var ventetiden i snitt 78 dager. Før nyttår fikk Oslo kommune inn 1050 saker på to uker. Dette tilsvarer en fjerdedel av antall saker i hele 1996 (forøvrig et år med høy byggeaktivitet). Entreprenører i Oslo regner med ett års behandlingstid på større prosjekter, blant annet på grunn av klagebehandling. I flere andre by- eller bynære kommuner meldes det om behandlingstider på 3 til 6 måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer