Unngå skader på hus

Husets viktigste sjekkliste

Det finnes mange ulike trusler mot boligen din. Sørg for at du vet hva som må sjekkes for å forebygge - og oppdage – de mest vanlige skadene.

LANG SJEKKLISTE: Sørg for at du har full kontroll over potensielle trusler mot huset ditt, og at du følger sjekklisten som sikrer boligen din et langt liv. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
LANG SJEKKLISTE: Sørg for at du har full kontroll over potensielle trusler mot huset ditt, og at du følger sjekklisten som sikrer boligen din et langt liv. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligen din kan få mang en skade, og blant de vanligste truslene i Norge finner du fukt- og mugg, skadedyr, sol, frost, samt vær og vind.

Det viktigste for å forebygge og håndtere de eventuelle skadene, er å ha nok kunnskap til å vite hva du skal gjøre og hva du skal se etter før skaden har skjedd.

#1: Fukt og mugg

Fukt og mugg er to svært vanlige boligskader i norske hjem, og førstnevnte utvikler seg ofte til sistnevnte.

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund, sier til Dinside at han får svært mange henvendelser i løpet av året om skader som følge av fukt og mugg, som enkelt kunne vært unngått.

Han sier at mange dessverre mangler kunnskap om hvordan man kan forhindre at fukt- og muggskader på bolig, møbler og andre gjenstander oppstår.

Sjekkliste for forebyggelse mot fukt:

 1. Sjekk at møblene dine ikke står for tett inntil veggen.
 2. Sørg for at du får ut all fuktigheten fra et rom ved å lufte godt ut.

Sjekk at møbler ikke står for tett til veggen

- Plassering av møbler inntil vegger med lav temperatur kan skape kondens (fukt), som igjen kan skape muggsopp. Dette er en gjenganger, forteller Gustavsen til Dinside.

FUKT BAK BILDER: Her har et bilde hengt for tett inntil veggen, og kondens har oppstått, slik at mugg etterhvert har utviklet seg. Foto: Kai Gustavsen.
FUKT BAK BILDER: Her har et bilde hengt for tett inntil veggen, og kondens har oppstått, slik at mugg etterhvert har utviklet seg. Foto: Kai Gustavsen. Vis mer

Han råder deg til å plassere møbler 10-15 centimeter fra veggen, og på denne måten enkelt unngå denne typen fuktskader.

Fagsjefen forteller at det samme kan skje med bilder som henger for tett inntil kalde veggflater, hvor kondens kan oppstå i vegg og bilde, slik at muggsopp utvikles.

Luft godt ut

- Det er viktig at luften i et rom får sirkulere fritt. Dersom møblene står for tett inntil veggen, har den ikke mulighet til det, og det kan oppstå kondens og fukt, som utvikler seg til muggsopp, forklarer Gustavsen.

Han mener at det er viktig at folk får vite hvor lite som faktisk skal til for å forhindre fuktskader og kondens som senere kan føre til muggsopp og helseplager.

- Veldig mange av disse skadene er menneskeskapt, og det er enkelt å gjøre noe med dersom du sitter på kunnskapen om hva som kreves, konstanterer han.

Kunnskap er viktig

- Muggsoppen flytter etter oss uansett, så det er viktig at vi opparbeider kunnskapen vi kan for å forebygge mot den, sier Gustavsen.

Han mener også at det er mange småting du kan følge med på for å forebygge – og i beste fall forhindre – fukt- og muggskade.

Sjekkliste ved tegn på fukt:

 1. Følg med på yttertaket og taksteinen din.
 2. Se etter istapper som henger fra taket ditt.
 3. Se etter kondens på vinduer på morgenen.

Følg med på yttertaket og taksteinen

Dette er Gustavsens første råd. Dersom takstein har blåst av eller taket lekker, blir takpappen våt. Da kan fukten trenge inn i isolasjon og bolig slik at fuktskader og muggsopp kan oppstå, forklarer han til Dinside.

Se etter istapper som henger fra taket

Dersom istapper henger ned fra taket på kalde dager, forteller Gustavsen at dette kan tyde på at huset har varmelekkasje og dårlig isolasjon. Luften på loftet blir varm og fuktig, slik at snø på taket smelter før smeltevannet fryser til istapper.

Istapper er ikke bare farlige for folk - det er også et tegn på at boligen er syk. Foto: Anticimex
Istapper er ikke bare farlige for folk - det er også et tegn på at boligen er syk. Foto: Anticimex Vis mer

Se etter kondens på vinduer

- Opplever du dugg (kondens) på soveromsvinduene på morgenen, kan det være signal om at noe er galt. Kondens på vinduene kan komme av at vinduene isolerer dårlig, rommet har dårlig lufting, eller at for mange sover i rommet, forklarer Gustavsen.

Huset ditt kommer til å holde mye lenger, og du kommer ikke til å måtte be om hjelp fra firmaer eller erstatning fra forsikringsselskaper.

#2. Skadedyr

En annen utbredt trussel mot norske boliger er ulike type skadedyr. Noen gjør mye skade, mens andre er mer til plage uten å gjøre direkte skade på boligen.

Rotter og mus

Iføle Sparebank 1 Forsikring er det mus og rotter som står for de største skadene på norske hjem.

- Gnagerne kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig, og at det lukter pyton fra døde dyr overalt. Vi har også eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, uttalte Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring i en pressemelding ifjor.

MUSEPROBLEM: Hører du at det krafser fra gulv og vegger, har du et hus som ikke er tett. Skadeomfanget kan bli stort, som i denne boligen i Båtstø. Foto: Jacques Hvistendahl
MUSEPROBLEM: Hører du at det krafser fra gulv og vegger, har du et hus som ikke er tett. Skadeomfanget kan bli stort, som i denne boligen i Båtstø. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

– Mus trenger ikke mer enn en halv centimeters sprekk i huset for å komme seg inn i huset, og en rotte trenger ikke mer enn om lag én centimeter, sa Nielsen den gang.

Vil du unngå å få inn mus, er det bare én ting å gjøre, nemlig å gjøre huset tett.

Det går blant annet an å bruke netting, eller en spesialblanding av plast og stålull, som dyttes inn i hull og sprekker, slik at mus og rotter ikke kommer inn, råder Anticimex.

Ellers kan en trussel mot boligen være skadedyr som både kakerlakker, sølvkre, skjeggkre, maur og perlekre.

Sjekkliste: Hvordan du forebygger mot skadedyr

 1. Hold huset rent.
 2. Hold huset tørt.
 3. Fjern smuler og matkilder på bord, benkplater og gulv.
 4. Hold huset ryddet og hygienisk.
 5. Vær påpasselig med hva du tar med inn i huset.

Stokkmaur

Stokkmaur er et annet lite vesen som ikke er spesielt hyggelig å få i hus.

Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil Skadedyrkontroll, har tidligere fortalt Dinside at stokkmaur er den eneste maurarten som graver ut treverket på hus og boliger og dermed kan ødelegge boligens konstruksjon.

– Får disse operere fritt i år etter år, må du ikke bare fjerne skadedyrene. Du må også få utført omfattende reparasjonsarbeider, uttalte Nese til DinSide.

Stokkmauren slår seg sjelden til i friskt treverk. Flytter de inn hos deg, er det sannsynligvis tegn på at noe er alvorlig galt. Foto: Richard Bartz, Munich Makro Freak/Wikimedia Commons
Stokkmauren slår seg sjelden til i friskt treverk. Flytter de inn hos deg, er det sannsynligvis tegn på at noe er alvorlig galt. Foto: Richard Bartz, Munich Makro Freak/Wikimedia Commons Vis mer

Ser du insektene kan det imidlertid allerede være for sent. For ifølge Nese dukker stokkmaurene sjelden opp i sunne og friske boliger.

– Har du fått besøk av stokkmaur, er det nesten alltid resultat av en annen skade, forklarer Nese. Maurene etablerer seg i treverk som tidligere har vært skadet av vann eller råte

– Vi ser på en stokkmaurskade som en følgeskade.

Husbukk og stripet borebille

Husbukk og stripet borebille er de to billeartene vi har i Norge som gjør skade på hus og bolig, ifølge skadedyr.no.

Det er larven til husbukken som gjør skade på trevirke, og kan gjøre det i mange generasjoner.

FORSKJELL: Den øverste billen er en helt uskyldig løvbarkbukk, mens den nederste er en husbukk som kan gjøre stor skade. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE (MONTASJE)
FORSKJELL: Den øverste billen er en helt uskyldig løvbarkbukk, mens den nederste er en husbukk som kan gjøre stor skade. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE (MONTASJE) Vis mer

Preben Ottesen i avdeling for skadedyrkontroll ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt har tidligere fortalt Dinside at husbukken kun forekommer i kyststrøk i Sør-Norge, og Bø i Telemark.

Når det gjelder stripet borebille, kan disse ifølge Naturhistorisk museum angripe både hus, møbler og andre tregjenstander av bartre og bjørk. Billen angriper til og med bøker og papirer som oppbevares fuktig.

Det tar likevel mange år før skadene borebillen påfører blir alvorlige, og ved å redusere fukten i treverket kan du sakke ned eller stoppe angrepet.

Sjekkliste: har du et skadedyrproblem?

 1. Sjekk om du finner krypdyr noen steder i huset.
 2. Finner du skabbete treverk?
 3. Hører du krafsing eller piping fra kjelleren?
 4. Finner du avføring?

Skadedyr som angriper treverk kommer gjerne som en følge av råteskader. Og god, gammeldags normal hygiene er viktig. Sørg også for at ikke matrester står fremme. Når det kommer til rotter og mus, er det viktig å tette igjen alle små hull.

#3. Sol og UV-stråler

Boligens tredje fiende er sol og UV-stråler, som også kan gjøre skade på treverket på huset ditt: Treet blir ofte gult, så gulbrunt, og til slutt «værgrått». Når det begynner å sprekke og vri seg, er det behov for et malingstrøk.

Hvis du ikke er flink nok til å vedlikeholde fasaden på huset ditt, kan sopp og råte finne seg til rette i sprekker, kriker og kroker.

Noe av det viktigste du kan gjøre for å holde husfasaden godt, er å vaske huset utvendig en gang i året.

Ifølge Enrico Bastiani i Nordsjö er dette et av de viktigste forutsetningene for at treverket på boligen din skal holde seg fint og kan nesten være viktigere enn å male huset jevnlig.

Da forhindrer du nemlig sopp- og algeangrep, og ved å ta en jevnlig ett-års-vask, trenger du heller ikke å male huset like ofte. Bonusen er dessuten at et nyvasket hus nesten ser nymalt ut!

VASK OVENFRA: Vask ovenfra og ned, og bruk hageslangen. Foto: IFI/KRISTIAN OWREN
VASK OVENFRA: Vask ovenfra og ned, og bruk hageslangen. Foto: IFI/KRISTIAN OWREN Vis mer

Bastiani mener også at det er spesielt viktig å behandle treet slik at det er beskyttet mot vær og vind. Dessuten er det veldig viktig at du vasker huset på riktig måte, når du først gjør det. Hovedstikkord her er altså å vaske ovenfra og ned, og ikke bruke høytrykksspyler da dette kan skade treverket og malingen.

Sjekkliste: har du solskader på huset?

 1. Følg med på treets farge og overflate.
 2. Har treverket allerede begynt å sprekke og vri seg, har du mest sannsynlig allerede et problem.
 3. Behandle treverk for å beskytte mot solstrålene.

#4. Vær, vind og planter

Enrico Bastiani sier at det er mange forhold som forkorter intervallene på hvor når man bør male huset – og vedlikeholde det.

Sjekkliste: Er forholdene ved huset ditt gode?

 1. Følg med på fargen til treverket på utsiden av huset ditt.
 2. Pass på at det ikke er for mye vegetasjon ved boligens utvendige vegger.

- Det kommer blant annet an på husets generelle forfatning, underlaget må være perfekt, malearbeidet må være korrekt utført, i riktig luftfuktighet og riktig temperatur. Dessuten avhenger det av husets geografiske beliggenhet, vær- og vindforhold og lokal topografi, uttalte han til ifi.no tidligere.

Han nevnte også at nærliggende vegetasjon kan påvirke malingsfilmen til en bolig. Dette kan være spesielt viktig å huske på nå på sommeren som været er varmt, vått og fuktig.

#5. Frost

Den femte og siste, men minst like viktige fienden boligen din har, er frost.

- Skaden skjer når frosten setter inn, men skadene blir rapportert eller oppdaget når det blir mildt igjen og rørene tiner, sa Arvid Steen, pressekontakt hos Tryg, da vi tok en prat med ham om temaet i 2016. Gjennomsnittlig rapporterer forsikringsbransjen inn frostskader for en halv milliard kroner årlig.

Kobberrør er mer utsatt for frostskader enn moderne plastrør. Foto: BERIT B. NJARGA
Kobberrør er mer utsatt for frostskader enn moderne plastrør. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Sjekkliste: Slik unngår du frostskader:

 1. Hold øye med gamle rør.
 2. Følg med på toaletter og vannlåser.
 3. Sjekk kjellervinduer og ventiler.
 4. Pass på temperaturen på loft eller krypkjeller, her må det ikke bli for kaldt.

Pass på gamle rør

Gamle rør kan være en tikkende bombe, og det er derfor ekstra viktig å holde øye med dem. Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn hele 4.251 frostskader fra forsikringsbransjen i første kvartal i 2018.

Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk anbefaler deg å sjekke hva slags rør boligen din har, da eiere av eldre hus fra før 1997 burde være ekstra obs på potensielle vannskader fra vannrør.

Han mener også at det er nyttig å vite hvor hovedstoppekranen er plassert - både ute og inne i boligen. Dette bør alle familiemedlemmer vite om, slik at vannet kan stoppes raskt dersom vannlekkasje skulle finne sted, og skadeomfanget dermed kan begrenses mest mulig.

OMFATTENDE FROSTSKADER: Her kan du se hvor mye skade vannrør som fryser kan lage. Foto: Tryg Forsikring
OMFATTENDE FROSTSKADER: Her kan du se hvor mye skade vannrør som fryser kan lage. Foto: Tryg Forsikring Vis mer

Dersom du bor i en eldre bolig, mener Fiskum det er lurt å ta visse forholdsregler når det er kaldt.

- Lukk ventiler og pass på å få opp temperaturen der rørene går, spesielt i rom man ikke bruker, som kjeller og loft, fortalte Fiskum da vi snakket med han for noen måneder siden.

Han påpeker man ikke skal spare på strømutgiftene ved å senke temperaturen.

Toaletter og vannlåser

Forsikringsselskaper fortalte til Dinside for noen måneder siden at de anbefaler folk å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske slik at de ikke fryser i løpet av vinteren.

Dette har skjedd flere ganger, men er altså enkelt å unngå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer