Unngå skader på hus

Husets viktigste sjekkliste

Det finnes mange ulike trusler mot boligen din. Sørg for at du vet hva som må sjekkes for å forebygge - og oppdage – de mest vanlige skadene.

LANG SJEKKLISTE: Sørg for at du har full kontroll over potensielle trusler mot huset ditt, og at du følger sjekklisten som sikrer boligen din et langt liv. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
LANG SJEKKLISTE: Sørg for at du har full kontroll over potensielle trusler mot huset ditt, og at du følger sjekklisten som sikrer boligen din et langt liv. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligen din kan få mang en skade, og blant de vanligste truslene i Norge finner du fukt- og mugg, skadedyr, sol, frost, samt vær og vind.

Det viktigste for å forebygge og håndtere de eventuelle skadene, er å ha nok kunnskap til å vite hva du skal gjøre og hva du skal se etter før skaden har skjedd.

#1: Fukt og mugg

Fukt og mugg er to svært vanlige boligskader i norske hjem, og førstnevnte utvikler seg ofte til sistnevnte.

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund, sier til Dinside at han får svært mange henvendelser i løpet av året om skader som følge av fukt og mugg, som enkelt kunne vært unngått.

Han sier at mange dessverre mangler kunnskap om hvordan man kan forhindre at fukt- og muggskader på bolig, møbler og andre gjenstander oppstår.

Sjekkliste for forebyggelse mot fukt:

  1. Sjekk at møblene dine ikke står for tett inntil veggen.
  2. Sørg for at du får ut all fuktigheten fra et rom ved å lufte godt ut.

Sjekk at møbler ikke står for tett til veggen

- Plassering av møbler inntil vegger med lav temperatur kan skape kondens (fukt), som igjen kan skape muggsopp. Dette er en gjenganger, forteller Gustavsen til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer