Skatte- og utleieregler for bolig i utlandet

Husk å registrere inntekt og formue fra ferieboligen din

Flere nordmenn eier bolig utenfor landegrensene, og mange velger å leie den ut når de ikke er der selv.

HUS I SYDEN: Nesten 35 prosent av boligene nordmenn eier utenlands er i Spania, for eksempel på Mallorca. Og mange velger å leie ut ferieboligene når de ikke bruker dem, viser tall fra Finn.no. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HUS I SYDEN: Nesten 35 prosent av boligene nordmenn eier utenlands er i Spania, for eksempel på Mallorca. Og mange velger å leie ut ferieboligene når de ikke bruker dem, viser tall fra Finn.no. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Vi eier boliger over hele verden, men over 90 prosent av boligene befinner seg i Europa. Det er i Spania nordmenn eier flest boliger, viser tall fra SSB.

Utenlandsboliger omfatter både fast eiendom og fritidsboliger.

På Finn.no har det de siste årene vært en formidabel vekst på utleie av ferieboliger som alternativ til hotell.

- Fra 2015 til 2017 har vi sett en vekst på hele 50 prosent, sier Eivind Christiansen, produktdirektør for reise.

Men har du kontroll på reglene knyttet til skatt og utleie av bolig i utlandet?

Utleie av fritidsbolig

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier at en av fordelene med å eie bolig i utlandet er at du kan få mye for pengene hvis du tenker smart.

- Kjøper du feriehus i et attraktivt område, kan det være relativt enkelt å leie ut, sier Reitan.

Har du en fritidsbolig i utlandet, som du leier ut ved siden av å bruke den selv, må leieinntektene av denne oppgis også i Norge, ifølge Skatteetaten.

Dette gjør du ved å svare «ja» på post 1.5.6 i skattemeldingen for inntekt i utlandet. Du må også fylle ut post 2.8.5, hvor du fører opp 85 prosent av utleieinntekten som overstiger 10.000 kroner.

Du må sørge for at dette er registrert i skattemeldingen hvert år du har leieinntekt på fritidsboligen.

Inntekt av fast eiendom i utlandet er i utgangspunkt skattepliktig, og har du leid ut eiendom i utlandet, skal også den skattepliktige inntekten føres opp i skattemeldingen.

Det er, derimot, ikke sikkert at du får napp fra ferielystne leitakere. Virkes reiseundersøkelse for 2018, viser nemlig at 56 prosent svarer «nei» på spørsmål om de kunne tenke seg å benytte private overnattingsalternativer, som Airbnb.

Ikke dobbel skatt

Selv om du oppgir utleieinntekten for utenlandsboligen din i Norge, skal du ikke betale dobbel skatt.

Norge har avtale med flere land om hvor inntekten skal beskattes, og disse har Skatteetaten listet opp på nettsiden sin.

Avtalene sier noe om hvordan du skal unngå å bli dobbeltbeskattet for utleieinntekten.

I noen land skal inntektene fra utleien ikke skattes av i Norge, men dette er svært få. Har du eiendom i disse landene, kan også det bety at du kan få redusert de gjeldsrentene du får fradrag for i Norge.

Ligger landet du har fritidsbolig i ikke på listen, kan du likevel kreve fradrag i norsk skatt for skatten du har betalt i utlandet.

Og hvordan går du fram når du skal skatte av en fritidsbolig utenlands, spør du kanskje?

Jo, da må du føre opp fritidsboligen i skattemeldingen og registrere informasjon om boligen i post 4.6.1: Formue i fast eiendom i utlandet, skriver Skatteetaten.

Formueskatt i inn- og utland

Du skal også betale formuesskatt i Norge dersom du har nettoformue over en viss verdi. Her må du regne med formuesverdien av fritidsbolig i utlandet for å finne nettoformuen din.

Det er forskjellige satser for formuesskatt avhengig av hvilken skatteklasse du har, samt hvor stor nettoformue du har.

De fleste land, som Sverige og Danmark, har ikke formueskatt. Spania og Frankrike, derimot, har formuesskatt, og denne har andre beløpsgrenser enn her til lands.

Dersom du har betalt formuesskatt til et annet land i tillegg til Norge, kan du ha krav på fradrag i den norske formuesskatten.

Du bør være ekstra oppmerksom på hvilken skatte- og avgiftspolitikk som gjelder i det landet du skal kjøpe feriehus i, råder Reitan i Nordea.

- I mange land vil det tilkomme høye utgifter, og dette må du ta høyde for før du forplikter deg til et kjøp, sier forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer