Husk å stenge stoppekranen

Du kan spare deg selv for store ubehageligheter ved å stenge stoppekranen når du reiser på tur. Men først må du finne ut hvor den befinner seg.

Vet du hvor stoppekranen i din bolig befinner seg? Ikke? Da bør du bruke helgen på å finne den. Og deretter huske å bruke den når du reiser på tur, spesielt i vinterhalvåret.
Vet du hvor stoppekranen i din bolig befinner seg? Ikke? Da bør du bruke helgen på å finne den. Og deretter huske å bruke den når du reiser på tur, spesielt i vinterhalvåret. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hvor stoppekranen befinner seg i ditt hus eller din leilighet? Hvis svaret er nei, bør du snarest mulig starte jakten, eventuelt få med deg venner og bekjente på letingen. Stoppekranen er nemlig et av de viktigste verktøyene du har i huset ditt etter røykvarslere og brannslukningsapparater.

Med tanke på liv og helse er vannskader selvsagt ikke like alvorlig som brann. Men med utgangspunkt i etterarbeid og økonomiske konsekvenser, kan en vannskade i praksis ofte gjøre større skade enn et branntilløp.

Effektiv skadebegrensning

Når du og resten av familien din vet hvor stoppekranen befinner seg, har dere imidlertid muligheten til å begrense skadene kraftig når vannspruten står på kjøkken eller bad. Rask stenging av stoppekranen kan utgjøre forskjellen på 20 og 2.000 liter vann på avveie.

Steng stoppekranen

I tillegg lønner det seg å stenge stoppekranen når familien forlater huset for en lengre periode. Dette er spesielt viktig i vinterhalvåret, da strømbrudd vil kunne føre til kuldegrader i hus og hytter. Vann har nemlig den helt spesielle egenskapen at det i motsetning til de aller fleste andre materialer utvider seg når det fryser, nærmere bestemt med omlag 10 prosent. Og som de fleste norske fjell vet, ligger det enorm kraft i vann når dette forvandles til is. Vannfylte kobberør har med andre ord ikke en sjanse når frosten tar over - de vil sprekke.

Les også: Har du sikret hytta mot frosten?

Ikke senk varmen altfor mye

Det finnes flere ulike varianter av stoppekraner. Eldre utgaver stenges som regel ved hjelp av et skruhåndtak, mens mer moderne utgaver som denne stenges ved å vippe spaken slik at den står vinkelrett på vannrøret. Foto: Newswire
Det finnes flere ulike varianter av stoppekraner. Eldre utgaver stenges som regel ved hjelp av et skruhåndtak, mens mer moderne utgaver som denne stenges ved å vippe spaken slik at den står vinkelrett på vannrøret. Foto: Newswire Vis mer


Det er imidlertid ikke bare strømbrudd som kan føre til frosne rør i vinterhalvåret. Selv om de fleste har fått med seg at energisparing er bra for kloden, bør du ikke ta i altfor hardt når du senker varmen i huset før du drar på ferie. Dette gjelder spesielt rom med vannrør på eller i veggene. Husk at utetemperaturen kan synke med både fem, ti og femten grader mens du er borte, noe som vil kunne påvirke temperaturen inne i boligen.

Har du leietakere? Da bør du sjekke at også disse tar frostfaren på alvor når de reiser på jule-, vinter- eller påskeferie.

Kun én av fem

Er du blant dem som aldri har stengt stoppekranen? Da er du ikke alene. Ifølge en pressemelding fra nyhetsbyrået Newswire er det kun én av fem husstander som stenger vanntilførselen når de reiser bort. Tallene baseres på en undersøkelse Norstat har utført for If Skadeforsikring.

Og undersøkelsen avdekker flere forhold som for mange kanskje vil fremstå som overraskende.

– De som er aller dårligst til å stenge hovedstoppekrana, er de med høyest inntekt og boliger som kan få størst skade, sier senior teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Les også: Pass opp for sprengkulde

Åpne kranene

Så utrivelig kan de bli når et vannrør sprekker. Foto: SINTEF
Så utrivelig kan de bli når et vannrør sprekker. Foto: SINTEF Vis mer


Pressemeldingen inneholder også flere tips. Blant annet anbefaler rørleggermester Øystein Bjelland i Varme & Bad Bjelland VVS å åpne en servantkran etter at stoppekranen er stengt og la denne stå åpen mens du er borte. Dette for å dempe vanntrykket i husets rørsystem.

Bjelland anbefaler også at folk stenger stoppekranen selv om de kun forlater huset for en helg.

Store skader

Er denne artikkelen kun skremselspropaganda? Nei, i hvert fall ikke hvis vi skal tro If Skadeforsikring. Ifølge If utbetaler selskapet årlig rundt 150 millioner kroner til kunder som er rammet av vannskader som følge av frostskadede vannrør.

- Vi opplever nå at enkeltskadene ofte er større en tidligere. Vi har blant annet opplevd store skader i hybelbygg og utleieleiligheter. Vann på avveie fra én leilighet kan skade langt flere boenheter og gjøre rommene ubeboelige i flere måneder, sier Ifs Torstein Bratgjerd i If.

Kilder: Newswire, DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer