Husk å stenge stoppekranen

Du kan spare deg selv for store ubehageligheter ved å stenge stoppekranen når du reiser på tur. Men først må du finne ut hvor den befinner seg.

Vet du hvor stoppekranen i din bolig befinner seg? Ikke? Da bør du bruke helgen på å finne den. Og deretter huske å bruke den når du reiser på tur, spesielt i vinterhalvåret.
Vet du hvor stoppekranen i din bolig befinner seg? Ikke? Da bør du bruke helgen på å finne den. Og deretter huske å bruke den når du reiser på tur, spesielt i vinterhalvåret. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hvor stoppekranen befinner seg i ditt hus eller din leilighet? Hvis svaret er nei, bør du snarest mulig starte jakten, eventuelt få med deg venner og bekjente på letingen. Stoppekranen er nemlig et av de viktigste verktøyene du har i huset ditt etter røykvarslere og brannslukningsapparater.

Med tanke på liv og helse er vannskader selvsagt ikke like alvorlig som brann. Men med utgangspunkt i etterarbeid og økonomiske konsekvenser, kan en vannskade i praksis ofte gjøre større skade enn et branntilløp.

Effektiv skadebegrensning

Når du og resten av familien din vet hvor stoppekranen befinner seg, har dere imidlertid muligheten til å begrense skadene kraftig når vannspruten står på kjøkken eller bad. Rask stenging av stoppekranen kan utgjøre forskjellen på 20 og 2.000 liter vann på avveie.

Steng stoppekranen

I tillegg lønner det seg å stenge stoppekranen når familien forlater huset for en lengre periode. Dette er spesielt viktig i vinterhalvåret, da strømbrudd vil kunne føre til kuldegrader i hus og hytter. Vann har nemlig den helt spesielle egenskapen at det i motsetning til de aller fleste andre materialer utvider seg når det fryser, nærmere bestemt med omlag 10 prosent. Og som de fleste norske fjell vet, ligger det enorm kraft i vann når dette forvandles til is. Vannfylte kobberør har med andre ord ikke en sjanse når frosten tar over - de vil sprekke.Les også: Har du sikret hytta mot frosten?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer