Sikringsskap

Husk denne sjekken

Gjennomfør denne testen i sikringsskapet minst én gang i året.

SIKRINGSSKAPET: Her forklarer vi deg hvordan du skal sjekke at jordfeilbryteren fungerer, det bør du nemlig gjøre! Video: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det er du som har ansvaret for det elektriske anlegget og utstyret i boligen din og at det er i orden?

Forrige måned ble ladevettreglene lansert i et samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), forsikringsselskapet If og landets brannvesen.

Ladevettreglene sier hvordan du bør lade ting som mobiltelefonen og elbilen, men du bør også ta en sjekk i sikringsskapet ditt for å undersøke at alt er på stell.

Gjennomfør denne testen

Overfor Dinside anbefaler Marianne Brattbakk, senioringeniør i DSBs Tilsynsregion i Nord-Norge, at du bør teste jordfeilbryteren én til to ganger i året. Hun forteller at en jordfeilbryter automatisk skal koble ut strømmen dersom det er en jordfeil på anlegget.

– Hvis den ikke fungerer som den skal, kan du risikere å få strømstøt, eller i verste fall at det begynner å brenne, advarer Brattbakk.

I sikringsskapet ditt ser du alle jordfeilautomatene og hver og en skal ha en testknapp du trykker på for å teste jordfeilbryteren. Sikringsselskapet skal inneholde informasjon om hvordan du tester og hvor ofte du bør teste.

Testknappen er ofte gul eller hvit og er merket med en «T».

Når du trykker på testknappen, skal jordfeilbryteren koble ut strømmen ved at bryteren på sikringen automatisk slås ned. Vipp den deretter opp igjen for å slå på strømmen igjen.

– Dersom den ikke kobler ut strømmen, er det noe galt med jordfeilbryteren og den bør skiftes ut, forteller Brattbakk.

Da må du kontakte en elektriker for å få den byttet ut.

Merk at eldre anlegg ikke alltid har én jordfeilbryter per sikring, og enkelte kan ha én felles jordfeilbryter på hele anlegget.

En annen ting som er viktig å sjekke, er overspenningsvernet. Det skal beskytte det elektriske anlegget mot overspenninger, som kan komme fra lynnedslag, fra strømnettet og dermed forhindre eventuelle skader.

Brattbakk forklarer at overspenningsvernet består av flere patroner. Disse har indikatorer som viser om ting er i orden. Dersom indikatorene har ulik farge, er det et tegn på at noe er defekt og du bør kontakte en elektriker for å få det undersøkt.

Spesielt etter tordenvær bør du undersøke overspenningsvernet i ditt sikringsskap.

I videoen helt øverst i saken ser du hvordan du tester jordfeilbryteren og sjekker overspenningsvernet.

Dersom indikatorene på overspenningsvernet har ulik farge, bør du kontakte en elektriker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dersom indikatorene på overspenningsvernet har ulik farge, bør du kontakte en elektriker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Undersøk dette

Samtidig anbefaler hun å undersøke stikkontakter og ledninger for å avdekke eventuelle feil. For eksempel at det ikke er noe svimerker på uttaket i veggen.

Du bør også begrense bruken av skjøteledning, og unngå å bruke dem til utstyr som bruker mye strøm som varmeovner.

Brattbakk oppfordrer å sjekke ut Elsikkerhetsportalen.no som gir nyttig tips og råd til forbrukere om elsikkerhet.

Elsikkerhetsportalen har blant annet 10 nyttige tips og råd til bruk av elektriske produkter i hjemmet.

Annonse: Kutt strømregningene med en varmepumpe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer