Ute av syne, ute av sinn, kanskje – men matfett og matolje som helles i vasken og toalettet, brytes dessverre ikke ned i naturen og forsvinner.
- I fjor høst hentet vi ut en gigantisk fettklump fra pumpestasjonen på Bontelabo. Klumpen veide 40 kilo og hadde målene 60x40 centimeter, forteller Trude Haugen, kommunikasjonsrådgiver hos Bergen Vann.
Den enorme klumpen som Haugens kollegaer hentet ut, er et prakteksemplar på solide fettpropper som oppstår når matfett stivner i rør og fester seg til hår og annet søppel i avløpsnettet.

Fettproppene trenger ikke å være større enn små plommer for å få svært kostbare og ekle konsekvenser for både private husstander og kommunale bygg.
Matfettet skal ikke tømmes verken i vasken eller toalettet - det skal sorteres. Men visste du at du også kan levere det til noen som faktisk vil ha det - eller bruke det om igjen selv?

– Det verste vi har sett
Kloakk i dusjen
- Vi ser dessverre et jevnt tilsig av fett og matrester i avløpet gjennom hele året, men i julen får vi en annen type matfett i tillegg; matfett fra pinnekjøtt og ribbe. Og noen tror at det er bedre å kaste dette i do enn i vasken, men det er jo like ille, sier Haugen.
Har du stekt bacon i en panne og lar den stå til den er avkjølt, ser du tykt og stivnet fett ligge igjen i pannen. Det er dette som skjer med fettet i rørene, og når det blander seg med annet som ofte kastet i do; Q-tips, våtservietter, tamponger, kondomer og lignende, blir det som en betongklump, opplyser Haugen.
Matfettet bygger seg opp i avløpet og kan bli et skikkelig stort, guffent og illeluktende problem.

Alvorlige ulyder
- Bor man for eksempel i en firemannsbolig der alle boligene er koblet til en felles rørledning, kan én av beboerne som kaster matfett og annet avfall i do skape trøbbel for de tre andre. Det er jo i fellesledningen at proppen kan oppstå, og da kan det komme kloakk opp i dusjen til naboen eller sluket på vaskerommet, sier Haugen.
Med tette avløpsrør øker faren for at det kan oppstå tilbakeslagsskader – kloakkskader – både fra eget forbruksvann og ved skybrudd i nærmiljøet, ifølge Petter Lilleengen, rådgiver hos Mycoteam:
- Det er allerede ved et normalår cirka 10.000 tilbakeslagskader, og kombinasjonen av tettere avløpsrør og vanskeligheter med håndtering av overvann. Det er derfor viktig at man reduserer risikoen for slike skader ved å unngå å spre matfett til avløpsnettet, sier Lilleengen.
Går avløpsvannet i overløp havner urenset avløpsvann og søppel fra toaletter i havet.

– Huden kan løsne
Slik skal matfett sorteres
Stivnet fett og faste matfettrester, som avskåret fett fra kjøtt, og flytende matfett, som olje, sjy og kraft, er altså avfall som skal sorteres, forteller Sylvelin Aadland, ansvarlig Sortere hos LOOP.
- Fast matfett du sorterer og kaster i matavfallet blir til enten biogass, biogjødsel og/eller kompostjord. Biogassen kan benyttes som drivstoff mens biogjødselen brukes av jordbruket, sier Aadland.
- Matolje og flytende matfett kan du helle i beholdere og kaste i restavfall, eller levere inn til din lokale gjenbruksstasjon, dette blir gjenvunnet til biodrivstoff.
Sortering av matfett og matolje:
- Både matfettrester, som avskåret fett fra kjøtt, og flytende matfett som sjy, kraft og olje, må være avkjølt før du sorterer.
- Tørk av stivnet fett og matfettrester fra tallerkener og panner med tørkepapir, og kast dette i matavfallet.
- Flytende matfett heller du på en tett flaske eller melkekartong og kaster i restavfallet.
- Har du en enda større mengde flytende matfett kan du helle dette på en tett beholder – gjerne originalemballasjen, melkekartong eller en plastflaske, og levere det til nærmeste gjenvinningsstasjon.

Kan gi store konsekvenser
Bruk fettet på nytt
Men du kan også gjenbruke matfettet, forteller Aadland:
- Bruk fettet som smakstilsetning i supper, saus, lapskaus og potetstappe, for eksempel. Hell det over i tom glassemballasje og la det stivne i kjøleskapet, eller frys det ned i en isbitform og ta det frem når du trenger det, tipser hun.
- Siste rest i oljeflasken eller oljerester fra fetaostglass kan du bruke som dressing i pastasalat eller helle over grønnsaker du skal steke i ovnen, legger hun til.