Hvor skal matfett kastes?

Husk dette etter julemiddagen

- Kan komme opp i dusjen eller sluket på vaskerommet.

MATFETT I AVLØP: Denne fettproppen tøt ut fra et kumlokk i Klostergaten i Bergen. Fettproppen resulterte i at avløpsvann kom inn på gulvet i bygningen ved siden av. Foto: Bergen Vann.
MATFETT I AVLØP: Denne fettproppen tøt ut fra et kumlokk i Klostergaten i Bergen. Fettproppen resulterte i at avløpsvann kom inn på gulvet i bygningen ved siden av. Foto: Bergen Vann. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ute av syne, ute av sinn, kanskje – men matfett og matolje som helles i vasken og toalettet, brytes dessverre ikke ned i naturen og forsvinner.

- I fjor høst hentet vi ut en gigantisk fettklump fra pumpestasjonen på Bontelabo. Klumpen veide 40 kilo og hadde målene 60x40 centimeter, forteller Trude Haugen, kommunikasjonsrådgiver hos Bergen Vann.

Den enorme klumpen som Haugens kollegaer hentet ut, er et prakteksemplar på solide fettpropper som oppstår når matfett stivner i rør og fester seg til hår og annet søppel i avløpsnettet.

Fettproppene trenger ikke å være større enn små plommer for å få svært kostbare og ekle konsekvenser for både private husstander og kommunale bygg.

Matfettet skal ikke tømmes verken i vasken eller toalettet - det skal sorteres. Men visste du at du også kan levere det til noen som faktisk vil ha det - eller bruke det om igjen selv?

Kloakk i dusjen

- Vi ser dessverre et jevnt tilsig av fett og matrester i avløpet gjennom hele året, men i julen får vi en annen type matfett i tillegg; matfett fra pinnekjøtt og ribbe. Og noen tror at det er bedre å kaste dette i do enn i vasken, men det er jo like ille, sier Haugen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer