Jul og nyttår på hytta

Husk dette før du reiser til hytta

Dersom du har tenkt deg til fjells i juleferien, er det greit å ha en oversikt over ting du bør sjekke av for å få en trygg og god jule- og nyttårsfeiring.

HYTTEJUL: Dette må vel være den koseligste måten å tilbringe jula på? Foto: Hans Isaacson/Unsplash
HYTTEJUL: Dette må vel være den koseligste måten å tilbringe jula på? Foto: Hans Isaacson/Unsplash Vis mer
Publisert

Mange velger å reise opp på hytta når det nærmer seg jul. Lite er vel bedre enn å feire romjula på hytta med snø, felleski, ild i peisen og ulltøfler på føttene?

Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag har flust av gode tips og huskeregler når det kommer til hytteturene i vinter.

Julaften på hytta

Stadig flere feirer jul på hytta hvert år, og med en korona-pandemi som ikke helt har gitt seg, kan vi vente storinnrykk også denne jula. De fleste nye hytter har nå kjøkken som er minst like velutstyrte som kjøkkenet hjemme, men hvordan fikser man julematen om man skal feire på en enkel og gammeldags hytte?

– Det som er så fint, er jo at julematen vår stort sett er tradisjonsmat som vi har med oss fra før vi fikk induksjonskomfyrer og kjøleskap, sier Bringsvor.

– Julematen er stort sett tørket, saltet, gravet eller raket – slik at den er holdbar, velsmakende og lett å lage.

Med unntak av svineribbe som tilberedes fra fersk tilstand og krever en del presisjon for å få svoren perfekt sprø, kan du lage det aller meste på de aller fleste hytter. Du får ikke laget så mye mat på et 12 volts solcelleanlegg, men med gass eller ved kommer du overraskende langt.

– Pinnekjøtt skal stort sett bare dampe lenge nok, og kan lages på en gassbrenner eller kanskje til og med på en vedovn med kokeplate. Du vil kanskje lage kålrabistappen på forhånd, og så varme den på hytta og smake den til med fløte og kraft fra pinnekjøttet. Og skal du ha rakfisk til jul, trenger du ikke et spesielt avansert kjøkken.

– Det er for øvrig gøy å lage mat på bålpanne, men det egner seg nok ikke til «julemat».

Men dersom du likevel vil lage julematen på bålpanna, har han et godt tips.

– Til jul ville jeg nok ha valgt meg noen gode, smaksrike pølser om jeg kun skulle lage mat i bålet eller på bålpanna. Men desserten kan du godt lage på bålpanna: Det finnes gode vaffeljern til bruk i bålet, i Fridas Bålmat kan du lese om en utrolig god bålstekte epledessert, og mange har fått sansen for å grille camembert og andre oster i bålpanna, forteller han.

Foto: Carl Whitbread / Shutterstock / NTB
Foto: Carl Whitbread / Shutterstock / NTB Vis mer

Nyttårsaften på hytta

Dersom du har planer om å feire nyttårsaften på hytta, er du nok ikke alene. Ifølge Bringsvor er det stadig flere som feirer nyttårsaften på hytta hvert år.

– Og med en korona-pandemi som ikke helt har gitt seg, kan vi vente storinnrykk også denne jula, forteller han og viser til tall fra en undersøkelse i 2016 utført av NHO Reiseliv.

Der kom det blant annet fram at 1 av 4 nordmenn reiser avgårde i jula og at 39 prosent av disse tilbringer hele eller deler av høytiden på privat hytte. Tar man høyde for at flere velger hytta under korona, kan vi forvente oss et høyere tall i år.

Reglene for fyrverkeri er i utgangspunktet de samme over hele landet, ifølge Norsk Hyttelag. Det betyr at du i utgangspunktet kan gjøre det samme på hytta som du kan gjøre om du feirer hjemme. Fyrverkeri er tillatt på nyttårsaften mellom 18.00 og 02.00. Resten av året er det forbudt om du ikke har innhentet egen tillatelse fra brannvesenet.

I tillegg er det slik at hver enkelt kommune kan lage egne lokale regler eller lokale forbud. Kommunen kan ikke forby fyrverkeri uten videre, et eventuelt forbud må være begrunnet i fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Det er derfor mer naturlig med forbud mot fyrverkeri i tettbygd strøk enn på hytta – om du ikke har hytte i gammel trehusbebyggelse på Sørlandet, da.

Norsk Hyttelag anbefaler uansett at du sjekker på hjemmesidene til hyttekommunen din om det finnes lokale restriksjoner før du handler inn fyrverkeri.

– Det er også veldig viktig å huske på at det ikke er tillatt med fyrverkeri dersom det medfører brannfare, uansett hva kommunens lokale retningslinjer sier, forklarer Bringsvor og legger til:

– Om vi får en jul med lite snø, kan du altså IKKE sende opp fyrverkeri i nærheten av bar og tørr skog om fyrverkeriet kan antenne en skogbrann.

Foto: AlexMaster / Shutterstock / NTB
Foto: AlexMaster / Shutterstock / NTB Vis mer

Vis hensyn

Bringsvor forteller at hans aller viktigste råd er å vise hensyn til naboene.

– Mange hytteeiere mener at fyrverkeri ikke hører hjemme på fjellet eller langs kysten.

Bringsvor forteller at om det er slik at det ikke er kutyme med fyrverkeri der du har hytte, så bør du la være å feire med fyrverkeri selv om det ikke er eksplisitt forbudt. Husk også at mange har kjæledyr som reagerer sterkt på fyrverkeri, og mange av disse drar på hytte i juleferien for å skjerme dyrene fra høye smell og eksplosjoner.

– De vil garantert ikke sette pris på at du lyser opp nattehimmelen med din Mega Explosion Monster Festival Bonanza, sier han.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer

Kos dere!

Audun Bringsvor er tydelig på at han ikke ønsker å skremme hyttefolket før juleferien.

– Nei, for all del. Reis på hytta og kos dere i juleferien! sier han og legger til:

– Mitt inntrykk er dessuten at de fleste av oss er ganske flinke til å holde orden på hytta.

Han tror likevel at det ikke skader om folk er litt mer oppmerksomme på hva som kan være farlig, og at det viktigste er å ha et bevisst forhold til risikoen.

For målsetningen er jo enkel:

– At alle skal få en trygg og fredelig jul og et godt og innholdsrikt nytt år – på hytta, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer