Huskeregel før påskeferien:

Husk dette
før du reiser

Etter du har dratt ut støpsler, lukket vinduet og skal til å låse døra, er det én ting til du bør gjøre før du drar avgårde på ferie.

FÅ OVERSIKT: Det kan være greit å orientere seg for hvor hovedstoppekrana i huset ditt er plassert hen. Den er nemlig fin å bruke før du skal på ferie. Foto: Celina Stamper
FÅ OVERSIKT: Det kan være greit å orientere seg for hvor hovedstoppekrana i huset ditt er plassert hen. Den er nemlig fin å bruke før du skal på ferie. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har tenkt deg avgårde i påska, er det én annen ting enn bare å låse døra, dra ut støpsler og lukke vinduer som du bør tenke på.

Det kan nemlig være lurt å ta en tur innom hovedstoppekrana.

Og dersom du aldri pleier å røre stoppekrana, er dette en gyllen mulighet til å sikre at den ikke setter seg helt fast.

De aller fleste husstander har langt mer enn én stoppekran. I tillegg til hovedstoppekranen inne i boligen er det ofte en stoppekran i hagen.

Dersom du finner vann på avveie i huset, er nemlig første bud å stenge stoppekrana, slik at du kan minimere skadene som kan komme.

Enkle tiltak som kan forebygge

De aller fleste vannskader i bolig oppstår når folk er bortreist, enten på weekendtur eller ferie. Det finnes enkle tiltak som kan forebygge disse vannskadene.

Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge fortelle at den enkleste måten er å sørge for at vannet er stengt når man reiser bort.

– Alle husstander i Norge skal ha innvendig hovedstoppekran, enten man bor i leilighet eller hus. Denne skal være montert lett tilgjengelig der hvor kaldtvannet kommer inn i bolig og før første avstikker/forgrening, forteller han til DinSide.

Han legger til at det er viktig at alle i husstanden vet hvor denne er og at alle klarer å betjene denne.

– Hvis man sørger for å stenge av denne kranen når man forlater hjemmet, er man sikker på at man ikke møter en flodbølge av vann når man åpner inngangsdøren ved hjemkomst, sier han.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Automatiske vannstoppventiler

Nielsen forklarer at etter 2010 har myndighetene et krav om at enkelte vanninnstallasjoner skal sikres automatisk. Det betyr at typiske vannforbrukende utstyr som kjøkkenbenker med oppvaskmaskin, kaffemaskin eller kjøleskap med vanntilkobling skal sikres ekstra.

– Til dette formålet er det utviklet forskjellige automatiske vannstoppventiler. Vår anbefaling er at man monterer denne ventilen ved hovedstoppekran og legger følere på de utsatte rommene i husstanden, sier han.

De forskjellige rommene er for eksempel toalettrom, kjøkken og kjellerrom med bereder uten sluk.

– Enkelte av disse ventilene kan også leveres med dørbryter som kan kobles opp mot alarmanlegget i huset. Det betyr at når man setter på alarmen når man går om morgenen stenges også vannet, sier Nielsen.

Han nevner at selv om kravet til automatikk kom med lovverket i 2010 og det ikke har tilbakevirkende kraft, anbefales alle husstander å få montert inn slik sikring.

– Det er også verdt å merke seg at man er pålagt å følge dagens lovverk ved rehabiliteringer og ombygninger, eller om man monterer inn utstyr som nevnt over. De fleste norske forsikringsselskaper gir også reduksjon i forsikringspremie hvis automatisk vannstoppventil er montert, forklarer han til DinSide.

Flere hundre lekkasjer daglig

I følge Rørentreprenørene Norge rapporteres det daglig inn flere hundre lekkasjer til norske forsikringsselskap og dette er den mest vanlige skadeårsaken i norske hjem.

– Mange av disse skadene kunne vært unngått ved at man hadde et mer bevisst forhold til røranlegget sitt. Et sanitæranlegg er ikke evigvarende. Sørg for å kontrollere alle synlige rør og let etter små drypplekkasjer. Det er mye billigere å reparere en lekkasje før denne får vokst seg til en stor skade, sier han.

Fremdeles fare for frost

Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind forsikring anbefaler også å gjøre seg kjent med stoppekrana. Hun har nemlig erfart hvor galt det kan gå selv.

– Vi anbefaler at man stenger hovedstoppekranen før man reiser på ferie. Skulle det bli en vannlekkasje mens man er borte, vil vannet ha anledning til å fosse fritt over lengre tid. Og da kan det bli store skader.

Hun forteller at det kanskje er vår mange steder i landet, men at det fremdeles kan være fare for frost.

– Hvis rørene skulle fryse og det blir en skade på dem, vil vannet også fosse fritt når det tiner dersom kranen ikke er stengt. Derfor er det er viktig å ha på nok varme slik at vannet i rørene ikke fryser, sier hun.

OPPLEVD VANNLEKKAJSE: Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremting forsikring har også opplevd en vannlekkasje hos seg selv, som hun heldigvis oppdaget da hun var hjemme. Foto: Fremtind
OPPLEVD VANNLEKKAJSE: Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremting forsikring har også opplevd en vannlekkasje hos seg selv, som hun heldigvis oppdaget da hun var hjemme. Foto: Fremtind Vis mer

Erfart det selv

Hofstad-Nielsen har også egne erfaringer å by på.

– Jeg har også en egen opplevelse - en liten skade i kranen på kjøkkenet som jeg heldigvis oppdaget mens jeg var hjemme. Det var små dråper som raskt ble til en stor dam på gulvet. I løpet av en liten halvtime var denne dammen på vei inn under bjelkelaget i gulvet, forteller hun og legger til:

– Dessverre er det mange som ikke er klar over hvor hovedstoppekranen befinner seg i boligen. Det kan det være lurt å finne ut av.

Fjorårets kalde vinter ga rekordmange skader, og i Fremtind forsikring registrerte de over 1600 vannskader grunnet frost og sprukne vannrør.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer